Youmag.gr
Πώς η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο Πώς η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο
Η παχυσαρκία μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες στον εγκέφαλο, ενώ η άσκηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αρνητικές συνέπειες σύμφωνα με τους ερευνητές του... Πώς η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο

Η παχυσαρκία μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες στον εγκέφαλο, ενώ η άσκηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αρνητικές συνέπειες σύμφωνα με τους ερευνητές του Georgia Regents University στην Augusta, USA που μελέτησαν την επίδραση της παχυσαρκίας σε ποντίκια.

Ήταν γνωστό εδώ και αρκετό χρόνο ότι η παχυσαρκία μπορεί να αλλοιώσει την γνωστική ικανότητα στα πειραματόζωα. Παλιότερα πειράματα σε τρωκτικά για παράδειγμα, έδειξαν ότι τα παχύσαρκα πειραματόζωα παρουσιάζουν πτωχή μνήμη και χαμηλές μαθησιακές ικανότητες σε σχέση με τα κανονικού βάρους. Δεν αναγνωρίζουν γνωστά αντικείμενα και δεν θυμούνται την έξοδο σε λαβύρινθους που γνωρίζουν πολύ καλά.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Μελέτες για την παχυσαρκία

Τελευταίες μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η παχυσαρκία αλλοιώνει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, με αποτέλεσμα σε παχύσαρκα πειραματόζωα, να φθάνουν στον εγκέφαλο ουσίες που εκκρίνουν τα λιποκύτταρα, για παράδειγμα ιντερλευκίνη 1, μια ουσία που προκαλεί φλεγμονή. Η ιντερλευκίνη 1 διέρχεται τον φυσικό φραγμό του εγκεφάλου και εισέρχεται σε περιοχές όπως ο ιππόκαμπος όπου εδράζεται το κέντρο της μάθησης και της μνήμης.

Για να αποκλείσουν μάλιστα οι ερευνητές το γεγονός να επιδρούν κι άλλοι παράγοντες εκτός της παχυσαρκίας για τις αλλαγές της συμπεριφοράς στα πειραματόζωα, αφαίρεσαν χειρουργικά μεγάλο όγκο λίπους και είδαν ότι δεν υπήρχε ιντερλευκίνη 1 πια στο αίμα στα χειρουργημένα πειραματόζωα, ενώ εμφάνισαν άριστη επίδοση στις γνωστικές δοκιμασίες, στις οποίες είχαν επανειλημμένως αποτύχει ως παχύσαρκα. Και επιπροσθέτως όταν τους εμφύτευσαν ξανά το παραπάνω λίπος, εμφάνισαν πάλι τις χαμηλές επιδόσεις στις γνωστικές δοκιμασίες.

Με το pigogo.gr παίρνεις λεφτά πίσω από τις online αγορές σου στα πιο γνωστά καταστήματα

Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, οι επιστήμονες υπέβαλλαν τα πειραματόζωα σε αυξημένη φυσική δραστηριότητα με καθημερινό 45λεπτο τρέξιμο στον γνωστό μύλο και είδαν ότι το βάρος παρέμενε το ίδιο, όμως το παραπανίσιο λίπος είχε αντικατασταθεί με μυϊκή μάζα. Και επιπλέον παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στις γνωστικές δοκιμασίες, ενώ ο ιππόκαμπος έδειχνε ελάχιστα σημεία φλεγμονής.

Είναι τόσο πιθανόν οι άνθρωποι να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα πειραματόζωα, ώστε η Dr. Stranahan να υπογραμμίζει: «Βγείτε έξω και ασκηθείτε, ιδίως εάν έχετε παραπάνω λίπος. Συζητήστε με τον γιατρό σας ένα ασφαλές και ανεκτό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ακολουθήστε το, έτσι ώστε τα παραπάνω κιλά να μη ζυγίζουν τόσο πολύ στο μυαλό σας!».