Youmag.gr
Ένας τραυματισμός, μια φλεγμονή ή η κακή στάση σώματος, είναι συχνές καταστάσεις που συνοδεύονται από οξύ πόνο, που αναζητά ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους....

Ένας τραυματισμός, μια φλεγμονή ή η κακή στάση σώματος, είναι συχνές καταστάσεις που συνοδεύονται από οξύ πόνο, που αναζητά ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους. Πότε πρέπει να πάει κανείς στον γιατρό; Πότε χρειάζονται φάρμακα και τι άλλες λύσεις υπάρχουν; Ο φυσικοθεραπευτής κ. Κώστας Πολυχρονόπουλος απαντά στις περισσότερες από τις απορίες μας.

1. Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες των μυϊκών πόνων;

Οι βασικότερες αιτίες των μυϊκών πόνων είναι είτε κάποιος τραυματισμός, είτε μια υπάρχουσα νόσος που επιδρά στους μυς (π.χ. διάφορες μυοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας), είτε μια νόσος η οποία αντιμετωπίζεται με θεραπεία που έχει παρενέργειες στους μυς (π.χ. η χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους) Επίσης, μυϊκούς πόνους μπορεί να προκαλέσει η κακή στάση του σώματος, η υπερβολική χρήση Η/Υ (σε συνδυασμό με κακή στάση), η έντονη γυμναστική, κατά την οποία δεν υπάρχει μεν τραυματισμός, αλλά κακή άσκηση που οδηγεί σε υπερκόπωση των μυών.

Με το pigogo.gr παίρνεις λεφτά πίσω από τις online αγορές σου στα πιο γνωστά καταστήματα

2 Πότε πρέπει κάποιος να επισκεφθεί τον γιατρό του για έναν μυϊκό πόνο;
Καλό είναι να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μόλις αντιληφθούμε ότι κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτό θα πρέπει να είναι ο κανόνας, τόσο για τους μυϊκούς πόνους, όσο και για όποιο άλλο πρόβλημα διαπιστώσουμε.

3 Υπάρχουν άλλες επιλογές, εκτός από τις φαρμακευτικές λύσεις;
Μπορεί να ακολουθηθεί κάποια συντηρητική θεραπεία, με φυσικοθεραπεία, ειδική γυμναστική, αλλαγή του τρόπου ζωής, ξεκούραση κ.ά.

4 Zεστό ή’ κρύο; Τι πρέπει να προτιμήσω για να νιώσω ανακούφιση;

Τα θερμά επιθέματα προσφέρουν ανακούφιση, όταν ο πόνος οφείλεται σε μυϊκό σπασμό (δηλαδή, όταν ο μυς είναι σκληρός και δύσκαμπτος), αλλά καλό είναι να αποφεύγονται σε περιπτώσεις φλεγμονής.
Τα ψυχρά επιθέματα (παγοκύστες), όπως και τα ψυκτικά σπρέι τοποθετούνται όταν ο πόνος προκαλείται μετά από τραυματισμό (π.χ. στα σπορ), προκειμένου να μειωθεί η έκταση της φλεγμονής και να περιοριστεί ο πόνος. Υπάρχει τέλος και τεχνική εναλλαγής κρύου-θερμού.

5 Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ξεκούρασης και της διατροφής;
Η ξεκούραση παίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση μυϊκού πόνου. Το σώμα και οι μυς χρειάζονται τον κατάλληλο χρόνο χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην περίσταση και να αντιμετωπίσουν τον πόνο και το όποιο αίτιο προκαλεί τον πόνο. Η διατροφή από την άλλη είναι εξίσου σημαντική, σε συνδυασμό με την ξεκούραση, γιατί παρέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας και οι μυς για να θεραπευτούν. Για παράδειγμα, μετά από έντονη σωματική άσκηση, είναι σημαντικό η διατροφή να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, που βοηθούν να αντικαταστήσει ο οργανισμός το γλυκογόνο που έχασε κατά την άσκηση, αλλά και πρωτεΐνες, που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τους μυϊκούς πόνους και τους μυς να επουλωθούν πιο γρήγορα σε περίπτωση τραυματισμού.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

6 Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία έχει τον κύριο λόγο στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων. Ανάλογα με το αίτιο που προκάλεσε τον μυϊκό πόνο, μπορούμε να εφαρμόσουμε TENS (Transcutaneous electrical nerve stimulation), καθώς και άλλα μέσα, όπως διαθερμία, και βέβαια, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η χρήση θερμών ή ψυχρών επιθεμάτων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της φυσικοθεραπείας είναι η κινησιοθεραπεία, συγκεκριμένο δηλαδή πρόγραμμα κινήσεων και ασκήσεων, που αποβλέπει στην αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των μυϊκών ομάδων και ολόκληρου του σώματος. Τέλος, με τη φυσικοθεραπεία μπορούμε να διορθώσουμε μια πιθανή κακή στάση σώματος, η οποία ευθύνεται για τους χρόνιους και συχνούς μυϊκούς πόνους.

7 Μπορεί να ασκείται κανείς όσο διάστημα είναι σε θεραπεία;
Επιβάλλεται να ασκείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αρκεί ο θεραπευτής να διαμορφώσει ειδικά το πρόγραμμα άσκησης, ανάλογα με τον ασθενή και το πρόβλημά του.

Ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυϊκών πόνων;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των μυϊκών πόνων. Ένας από αυτούς είναι η φαρμακευτική αγωγή. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (δικλοφαινάκη, ναπροξένη, ιβουπροφαίνη, μελοξικάμη, σελεκοξίμπη) χορηγούνται από το στόμα και προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο, ενώ έχουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αιτίας του πόνου. Ωστόσο, η χρήση τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε διάρκεια τις 7-10 ημέρες.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα τοπικής εφαρμογής (δικλοφαινάκη) εφαρμόζονται τοπικά στην πάσχουσα περιοχή, προσφέρουν αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο, έχοντας και θεραπευτική δράση στην καταπολέμησή της, χωρίς να ενοχλούν το στομάχι.

Τα θερμαντικά προϊόντα περιέχουν συστατικά που προκαλούν θερμότητα για να καταπραΰνουν τον πόνο. Η θερμαντική τους δράση τονώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οιδημάτων. Ενδείκνυνται για τις εξαρθρώσεις και τα διαστρέμματα των μυών, αλλά όχι όταν ο πόνος οφείλεται σε χρόνιες φλεγμονές (π.χ. αρθρίτιδα), επειδή θα τις επιδεινώσουν.

Τέλος, τα επιθέματα πρέπει να είναι ζεστά ή κρύα, ανάλογα με το αίτιο του πόνου. Κάποιοι γιατροί προτιμούν τα φάρμακα, άλλοι συστήνουν ξεκούραση και αντιμετώπιση του αιτίου του προβλήματος (π.χ. εργονομικές αλλαγές στο περιβάλλον του γραφείου, σε περιπτώσεις κακής στάσης) και φυσικοθεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές μεθόδους, ανάλογα με το αίτιο του πόνου (διαβάστε περισσότερα στην ερώτηση 6).