Youmag.gr
Διαδραστικά βιβλία που θα αας μαγέψουν Διαδραστικά βιβλία που θα αας μαγέψουν
Έχετε δει ποτέ σας ένα διαδραστικό βιβλίο; Σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά! Είτε ενδιαφέρεστε για τον εμπλουτισμό των γνώσεων του παιδιού σας είτε... Διαδραστικά βιβλία που θα αας μαγέψουν

Έχετε δει ποτέ σας ένα διαδραστικό βιβλίο; Σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά! Είτε ενδιαφέρεστε για τον εμπλουτισμό των γνώσεων του παιδιού σας είτε σας αρέσει να ανακαλύπτετε καινούρια επιτεύγματα, ένα διαδραστικό βιβλίο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Τι σημαίνει όμως ο όρος «διαδραστικό βιβλίο»; Σε τι διαφέρει από τα συμβατικά βιβλία και γιατί έχουν γίνει τόσο δημοφιλή ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους;

Η Καινοτομία στην Πράξη

Λειτουργώντας με βάση τα σημεία των καιρών, ορισμένοι εκδότες εστίασαν στην αναμόρφωση των παραδοσιακών βιβλίων. Ο αναγνώστης δε χρειάζεται να παραμείνει παθητικός και απλά να διαβάζει την πλοκή. Μπορεί αντιθέτως να συμμετέχει ενεργά, να ανακαλύπτει πολύ περισσότερα από όσα θα ανακάλυπτε μέσω της ανάγνωσης και να διασκεδάζει πραγματικά.

Συνήθως, τα διαδραστικά βιβλία διατίθενται σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται στην ουσία για ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία προσφέρουν στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας. Εκτός από την όραση, εδώ συνδυάζονται και πολλές ακόμη αισθήσεις μας αρμονικά. Η αφή και η ακοή είναι αισθήσεις που συνήθως παραβλέπονται μέσα από την παραδοσιακή μορφή της ανάγνωσης. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, συμμετέχουν κι αυτές ενεργά και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά συναρπαστικό.

Μια Νέα Μορφή Εκμάθησης

Τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από την ανάγνωση ενός διαδραστικού βιβλίου και γνωρίζουν τον κόσμο. Πατώντας σε συγκεκριμένα μέρη της κάθε σελίδας, μπορεί να ακούγονται ήχοι ή να εμφανίζονται διάφορα ζώα, αντικείμενα ή φαγητά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν να αντιστοιχίζουν τον ήχο με την εικόνα κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της νοητικής τους ανάπτυξης.

Το μυαλό ενός παιδιού είναι σαν σφουγγάρι και απορροφά τη γνώση. Την ίδια στιγμή, με την συνεισφορά των διαδραστικών βιβλίων ένα παιδί μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες και να αποφασίζει από μόνο του. Κάτι τέτοιο ενισχύει την ανεξαρτησία του και το αίσθημα της κριτικής του σκέψης. Ως αποτέλεσμα, το παιδί μεγαλώνει και νιώθει υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δε φοβάται να πάρει μια πρωτοβουλία και να επωμιστεί τις συνέπειες των αποφάσεών του.

Τέλος, το παιδί νιώθει πιο δεμένο με τους χαρακτήρες και πιο κοντά στην πλοκή. Αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν να συμμετέχει ενεργά και να αφομοιώνει περισσότερα από το ανάγνωσμα που καλείται να απολαύσει κάθε φορά.

Και Τώρα Τι;

Με την είσοδο των διαδραστικών βιβλίων στην αγορά, εγείρεται ένα ερώτημα. Οφείλουν να αντικατασταθούν όλα τα βιβλία με διαδραστικά; Μπορεί άραγε αυτή η νέα μορφή βιβλίων να καλύψει κάθε ανάγκη; Η απάντηση είναι προφανής. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Όσο χρήσιμα κι αν κρίνονται τα διαδραστικά βιβλία, δεν μπορούν να αποτελέσουν μονοπώλιο.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, ένα διαδραστικό βιβλίο αποτελεί σημαντικό βοήθημα αναφορικά με την αφομοίωση της γνώσης και την ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων. Ωστόσο, το βιβλίο στην παραδοσιακή του μορφή παραμένει μια κλασική επιλογή που οξύνει το πνεύμα και εμπλουτίζει την φαντασία του αναγνώστη. Σε κάθε εποχή, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και βιώματα, το βιβλίο πάντοτε θα είναι πολύτιμο όπλο στα χέρια των αναγνωστών.

Πειραματιστείτε λοιπόν με τα διαδραστικά βιβλία, χωρίς να παραγκωνίζετε την κλασική μορφή του βιβλίου που συντρόφευσε τόσες γενιές στο πέρασμα του χρόνου.