Youmag.gr
Μουσεία Μουσεία

Μουσεία

Culture 25 Μαρτίου, 2024 admin

Τα σπάνια έργα που αποδεικνύουν την ύπαρξη, την καταγωγή και το παρελθόν του κάθε πολιτισμού φυλάσσονται στα Μουσεία του κόσμου με μεγάλη ευλάβεια και... Μουσεία

Τα σπάνια έργα που αποδεικνύουν την ύπαρξη, την καταγωγή και το παρελθόν του κάθε πολιτισμού φυλάσσονται στα Μουσεία του κόσμου με μεγάλη ευλάβεια και με συνθήκες που καθορίζονται από το υλικό, τον χρόνο και την ευαισθησία που έχουν αναπτύξει με την πάροδο των αιώνων στο φως, αφού κάτω από το έδαφος έχει αλλάξει η σύστασή τους.

Τα Μουσεία είναι οι χώροι όπου φυλάσσονται τα αρχαία ευρήματα αιώνων αλλά και οτιδήποτε εικαστικό, όπως πίνακες ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων που συνέβαλαν στην τέχνη αυτή με τεχνοτροπίες και έδωσαν την γνώση, βοηθώντας με καινοτόμες ιδέες τις επόμενες γενιές.

Όλα τα μεγάλα Μουσεία ανεξαιρέτως κρύβουν μέσα τους την ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα στους αιώνες μέχρι και σήμερα. Τα μουσεία λειτουργούν είτε με Δημόσια η με Ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου βρίσκεται στην πόλη του φωτός, στο Παρίσι. Φυσικά αναφερόμαστε στο μουσείο του Λούβρου. Το μουσείο έχει μέσα εκθέματα από όλο τον κόσμο που φυλάσσονται σε διαφορετικά τμήματά του και είναι χωρισμένα σε κατηγορίες. Οι μόνιμες συλλογές καλύπτουν περίπου 60.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα εκθέματα του Μουσείου αριθμούνται στα 440.000 κομμάτια κατά προσέγγιση. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και η Ελληνική συλλογή που καλύπτει 25 αίθουσες.

Μετά την Γαλλική επανάσταση αποφασίστηκε το κτίριο να φιλοξενήσει αρχαία αριστουργήματα, ενώ μέχρι τότε ήταν οχυρό. Οι γνώμες για την ονομασία του Μουσείου διίστανται. Για κάποιους η ονομασία προήλθε από την λέξη λούπαρα, αφού στην περιοχή υπήρχαν λύκοι. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι προήλθε από την ίδια την λέξη Λούβρος, που σημαίνει το έργο.

Τα πρώτα έργα που απέκτησε ο Λούβρος ήταν η Τζοκόντα του Λεονάρντο Νταβίντσι, η Αγία Οικογένεια του Ραφαήλ και ο Ευαγγελισμός του Μπαρτολομέο, ενώ με την πάροδό των ετών το Μουσείο εμπλουτιζόταν από έργα και συλλογές που μπορεί κάποιος να θαυμάσει ακόμα και σήμερα.

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν επτά τμήματα από διαφορετικές χώρες, όπως εκείνο των Ανατολικών Αρχαιοτήτων, το τμήμα Αιγυπτιακής Τέχνης, Το τμήμα Ελληνικών Αρχαιοτήτων, το τμήμα Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων αλλά και πολλά αντικείμενα και έργα τέχνης, όπως η ισλαμική τέχνη, το τμήμα γλυπτικής, πινάκων ζωγραφικής αλλά και άλλων καλλιτεχνικών αντικειμένων.

Τα πιο σημαντικά έργα που βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου είναι η Αφροδίτη της Μήλου (άγαλμα ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο νησί της Μήλου), Η Νίκη της Σαμοθράκης (μία από τις τρείς Νίκες που βρέθηκαν σε Ναό της Σαμοθράκης), η περίφημη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Νταβίντσι και τέλος το γλυπτό Έρως και Ψυχή του Αντόνιο Κανόβα.

Το Μουσείο του Λούβρου παραμένει ένα από τα πιο σπουδαία Μουσεία του κόσμου, ενώ εμπλουτίζει τις συλλογές του σε τακτά διαστήματα. Το Μουσείο είναι ανοικτό κάθε ημέρα εκτός Τρίτης και μπορεί να προσφέρει οργανωμένα τουρ με ξεναγό και σε άτομα που έχουν προβλήματα όρασης.

Η τιμή ποικίλλει και είναι διαφορετική για τα γκρουπ, τους μαθητές και τους μεμονωμένους επισκέπτες. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει από κοντά τις μόνιμες συλλογές του δωρεάν την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Τέλος πολλά events διοργανώνονται από το μουσείο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλούς θαυμαστές του να το επισκεφτούν προσκομίζοντας την γνώση που παρέχεται.