Youmag.gr
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν και πάλι πολύ σύντομα. Τα παιδιά στεναχωριούνται, καθώς θα πάψουν να απολαμβάνουν...

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν και πάλι πολύ σύντομα. Τα παιδιά στεναχωριούνται, καθώς θα πάψουν να απολαμβάνουν την ελευθερία των διακοπών. Το παιχνίδι με τους φίλους δεν θα καταλαμβάνει πια όλο τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ η επιστροφή στα θρανία δεν είναι ειδυλλιακή για τους μαθητές.

Οι γονείς από τη μια μεριά χαίρονται, καθώς ολόκληρη η οικογένεια θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Το πρόγραμμα είναι πάντοτε επιθυμητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να χαλιναγωγήσεις μικρά παιδιά ή και εφήβους. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα που πάντοτε φέρνει κρύο ιδρώτα στους γονείς. Πώς θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς;

Βοηθήματα και βιβλία ξένων γλωσσών, λεξικά και γραφική ύλη, τσάντες, κασετίνες, μολύβια και τετράδια, αξεσουάρ για το σχολείο και το σπίτι, καινούρια ρούχα και παπούτσια. Όλα αυτά αποτελούν ορισμένα μόνο από αυτά, που καλούνται να αγοράσουν οι γονείς κάθε Σεπτέμβρη. Είναι δυνατόν να μπορέσουν να τα καταφέρουν, χωρίς να στερηθούν τίποτε από τις υπόλοιπες ανάγκες του νοικοκυριού; Όταν μάλιστα μέχρι τώρα οι διακοπές αποτελούσαν έναν επιπλέον λόγο οικονομικής αιμορραγίας, με τα ταξίδια και τις εξορμήσεις στις παραλίες, στο εξοχικό ή στο χωριό, τις συχνότερες εξόδους, την κατασκήνωση και τόσα άλλα.

Στο IANOS.GR θα βρείτε πάνω από 200.000 τίτλους βιβλίων, CD και DVD, αντικείμενα τέχνης

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τα έξοδα και να απολαύσετε την αρχή της επερχόμενης σχολικής χρονιάς ως οικογένεια χωρίς άγχος. Για παράδειγμα, ενημερωθείτε για τις προσφορές των καταστημάτων. Θα εκπλαγείτε από τις χαμηλές τιμές που υπάρχουν στην αγορά τώρα πια. Ειδικά για τα αναλώσιμα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην τα επιλέξετε με βάση την τιμή. Συνεπώς, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα από μια ενδελεχή έρευνα αγοράς.

Έπειτα, αν έχετε παιδιά με διαφορά ηλικίας, τότε είναι καλό να σκεφτείτε την εσωτερική ανακύκλωση προϊόντων. Παραδείγματος χάριν, μια μπλούζα που έχει ήδη φορέσει το ένα σας παιδί μπορεί να φορεθεί και από το άλλο. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγετε τη γκρίνια από τα παιδιά ότι φορούν συνεχώς τα ίδια ρούχα, ενώ μειώνετε τις αγορές σας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τις τσάντες και τα υπόλοιπα σχολικά είδη.

Στα φροντιστήρια αυτή την περίοδο έχουν ήδη μπει σε ισχύ οι νέες εγγραφές. Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες προσφορές και αποφασίστε, αφού πρώτα συγκρίνετε και δείτε ποιο σας συμφέρει περισσότερο. Δείτε αν μπορεί ο μεγαλύτερος αδελφός να βοηθήσει το μικρότερο με τα μαθήματά του, προσφέροντάς του κάποιο μικρό οικονομικό αντάλλαγμα ως κίνητρο. Ως αποτέλεσμα, ίσως μειώσετε ακόμη περισσότερο τα έξοδα. Την ίδια στιγμή, θα καλλιεργήσετε το αίσθημα υπευθυνότητας αλλά και το δέσιμο ανάμεσα στα αδέλφια.

Τέλος, αποφύγετε τον πανικό. Βάλτε προτεραιότητες και οργανώστε τις αγορές σας, έτσι ώστε να προηγούνται οι απολύτως απαραίτητες. Αυτές που δεν είναι αναγκαίες μπορούν να περιμένουν. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας. Μέσα σε αυτό το μήνα, όλη η οικογένεια περνά μια μεταβατική περίοδο. Ας μη δυσκολεύουμε τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Αντιθέτως, ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε το άγχος μέσα από τις σωστές επιλογές.

Μέσα από τον κατάλληλο προγραμματισμό γίνονται θαύματα. Καλή νέα σχολική χρονιά λοιπόν για όλους, με νέες προκλήσεις, υπομονή και όρεξη για μάθηση!