Youmag.gr
Ηλιακό συντριβάνι – πως φτιάχνεται Ηλιακό συντριβάνι – πως φτιάχνεται
Πρόκειται για μια κατασκευή εύκολη, αλλά με πολύ ωραίο αποτέλεσμα που αξίζει να υπάρχει κάπου κοντά! Δίνει την αίσθηση του τρεχούμενου νερού και σίγουρα... Ηλιακό συντριβάνι – πως φτιάχνεται

Πρόκειται για μια κατασκευή εύκολη, αλλά με πολύ ωραίο αποτέλεσμα που αξίζει να υπάρχει κάπου κοντά! Δίνει την αίσθηση του τρεχούμενου νερού και σίγουρα αυτό σε κάποιους αρέσει, ειδικά όταν απολαμβάνουμε ένα καφέ με ωραία θέα.

Χρειαζόμαστε :

  1. Ένα δοχείο που θα έχει το νερό. Μπορούμε απλά να δοκιμάσουμε σε μια πλαστική λεκάνη, όμως ειδικά αν πρόκειται να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο κάτι καλύτερο πρέπει να βρούμε. Αν κάποιος έχει διάθεση να ξοδέψει λίγα χρήματα επιπλέον μπορεί να βρει πολύ ωραία πήλινα ή παρόμοιου στυλ «δοχεία».
  2. Το σετ του σιντριβανιού που το αγοράζουμε και έχει μέσα όλα τα απαραίτητα υλικά. Δηλαδή το μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ, την αντλία και πολλές φορές διάφορα ακροφύσια που πετάνε το νερό με διαφορετικούς τρόπους και σχήματα. Μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο προϊόν με τις λέξεις «ηλιακό σιντριβάνι» ή «solar fountain» για πιο πολλά αποτελέσματα. Σε μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα ένα σετ από το εξωτερικό με περίπου 10€.

Ένα σετ ηλιακού σιντριβανιού περιλαμβάνει απαραίτητα το φωτοβολταϊκό πάνελ και στην αντλία. Ενδεχομένως να συνοδεύεται και από διάφορα ακροφύσια.
Ένα σετ ηλιακού σιντριβανιού περιλαμβάνει απαραίτητα το φωτοβολταϊκό πάνελ και στην αντλία. Ενδεχομένως να συνοδεύεται και από διάφορα ακροφύσια.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απαραίτητα ούτε καν για κατασκευή, αφού απλά τοποθετούμε με κατάλληλο τρόπο τα δύο βασικά μέρη του σιντριβανιού και γεμίζουμε με νερό. Όσο το δοχείο έχει νερό και όσο έχει ήλιο, το μικρό μας σιντριβάνι θα μας κρατάει συντροφιά! Το ηλιακό σιντριβάνι είναι αυτόνομο, λειτουργεί μόνο του όποτε έχει ήλιο και δεν κοστίζει τίποτα άλλο. Πρέπει να πω πως υπάρχουν και μεγαλύτερα, αρκετά μεγαλύτερα σετ από αυτό που σας παρουσιάζω εγώ, τέτοια που να μπορούν να τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια.

ηλιακό_σιντριβάνι_2
Η αντλία πάντα βρίσκεται εντός του νερού και μόνο το ακροφύσιο εκτός. Διακρίνεται το μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ το οποίο με προέκταση καλωδίου μπορεί να βρίσκεται μακριά από το σιντριβάνι.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω 2-3 πράγματα. Όπως όλες οι αντλίες που δουλεύουν μέσα στο νερό δεν πρέπει ποτέ να μείνουν… χωρίς νερό! Έτσι λοιπόν μια φροντίδα που πρέπει να έχουμε είναι να μη ξεμένει το δοχείο από νερό. Αυτό μπορεί να φαίνεται απλό αλλά μετά από κάποιες μέρες είτε από εξάτμιση είτε από άλλους λόγους η στάθμη του νερού μπορεί να μειωθεί επικίνδυνα, δηλαδή να πέσει κάτω από την αντλία και αυτή να «καεί».

Για παράδειγμα ρόλο παίζει το πλάτος της επιφάνειας που καταλαμβάνει το νερό. Στην δική μου κατασκευή δουλεύει άψογα, όμως όταν φυσάει λίγο παραπάνω δεν καταλήγει όλο το νερό πάλι μέσα στο δοχείο. Έτσι σε λίγη ώρα μπορεί να έχει αδειάσει κιόλας! Άρα με λίγες δοκιμές βλέπουμε ποια είναι η κατάλληλη επιφάνεια. Αν πρόκειται για μια υλοποίηση με ποιο πολλές απαιτήσεις ( ξενοδοχεία , εστιατόρια κτλ… ) μπορεί το δοχείο να συνδεθεί με μια παροχή νερού και ένα φλοτέρ. Έτσι ποτέ δεν θα μείνει από νερό και το σιντριβάνι μας δεν θα κινδυνέψει να μείνει εκτός λειτουργίας. Τέλος η λειτουργία του είναι εφικτή και σε σημεία όπου δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Το μικρό ηλιακό πάνελ μπορεί να έχει επέκταση καλωδίου και να βρίσκεται για παράδειγμα πάνω στην πέργκολα ενώ το σιντριβάνι κάτω στην σκιά!

ηλιακό_σιντριβάνι_1
Όσο έχει ήλιο το σιντριβάνι μας μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη νότα στο περιβάλλον μας

Αν χρειάζεται να λειτουργεί και όσο δεν υπάρχει ήλιος ( συννεφιά ή το βράδυ ) μπορεί να τροποποιηθεί η κατασκευή και με επιπλέον εξοπλισμό να ολοκληρωθεί ένα εντελώς αυτόνομο από… την πρίζα ηλιακό σιντριβάνι! Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο με τίτλο «Ηλιακή ενέργεια και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παροχής ενέργειας» είναι απαραίτητες.