Youmag.gr
Μάχη της Κρήτης Μάχη της Κρήτης
Η Μάχη της Κρήτης ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαίου 1941, όταν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στο νησί της Κρήτης και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους... Μάχη της Κρήτης

Η Μάχη της Κρήτης ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαίου 1941, όταν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στο νησί της Κρήτης και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κατοίκους του νησιού και τις συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο νησί. Οι Γερμανοί κατάφεραν να επικρατήσουν και μέσα σε 10 μέρες να καταλάβουν το νησί.

Μετά την επίθεση των Ιταλών στην Ελλάδα το 1940 και τη πιθανότητα εισβολής στη χώρα και των Γερμανών, αρκετές χιλιάδες στρατιωτών των Συμμάχων απομακρύνθηκαν από το εσωτερικό της χώρας. Κάποιοι από αυτούς, μεταφέρθηκαν στη Κρήτη, η οποία παρείχε τα λιμάνια της στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό κάνοντάς την ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο για τους Συμμάχους, κυρίως γιατί βρισκόταν κοντά στη Βόρεια Αφρική και οι Σύμμαχοι είχαν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν τα εκεί στρατεύματά τους.

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

Για τους Γερμανούς, μια εισβολή από τον αέρα ήταν μια πρόκληση και μία τόνωση του ηθικού μετά την ήττα τους από τη RAF πάνω από τη Βρετανία λίγους μήνες πριν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να επηρεάσει η εισβολή στη Κρήτη την επερχόμενη Εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Οι Γερμανοί, προκειμένου να αποκτήσουν υπεροχή στον αέρα, έκαναν αρκετούς βομβαρδισμούς στο νησί πριν την εισβολή, οι οποίοι ήταν αποτελεσματικοί, καθώς οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις στην Αλεξάνδρεια.

Ο Χίτλερ διατάζει την εισβολή στη Κρήτη

Στις 25 Απριλίου, ο Χίτλερ διατάζει την εισβολή στη Κρήτη με την Επιχείρηση Mercury. Η εισβολή δεν μπορούσε να γίνει από τη θάλασσα, καθώς ο θαλάσσιος χώρος ελέγχονταν από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Έτσι αποφασίστηκε η επίθεση να γίνει από τον αέρα, με βασικό στόχο οι αλεξιπτωτιστές να καταλάβουν στρατηγικά σημεία του νησιού και κυρίως τους αεροδιαδρόμους ώστε να μπορούν να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους. Κατά την εισβολή, στη Κρήτη υπήρχαν περίπου 9.000 στρατιώτες του Ελληνικού στρατού, 14.000 Βρετανούς που υπήρχαν αρχικά στο νησί και άλλοι 25.000 που είχαν φτάσει εκεί αφότου είχαν απομακρυνθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το πρωί της 20ης Μαίου, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν κοντά στον αεροδιάδρομο του Μάλεμε και στα Χανιά. Το μεσημέρι, κι άλλες δυνάμεις έπεσαν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Τη πρώτη κιόλας μέρα της μάχης, οι Γερμανοί είχαν δεχθεί σημαντικές απώλειες και κανένας από τους στόχους τους δεν είχε επιτευχθεί. Έλληνες και Βρετανοί στρατιώτες κατάφεραν να διασπάσουν τις γερμανικές δυνάμεις, ενώ οι κάτοικοι υπερασπίζονταν το νησί με οτιδήποτε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Ευρεία αντίσταση από πολίτες

Ήταν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου που οι γερμανικές δυνάμεις συναντούσαν ευρεία αντίσταση από πολίτες. Τη δεύτερη μέρα όμως, οι Γερμανοί κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου στο Μάλεμε, το οποίο ήταν τελικά το κλειδί της νίκης, καθώς έτσι μπόρεσαν άμεσα να φέρουν στο νησί ενισχύσεις και να επικρατήσουν.

Στις 27 Μαίου και καθώς οι Γερμανοί κέρδιζαν συνεχώς έδαφος, δόθηκε διαταγή για εκκένωση των συμμαχικών δυνάμεων, η οποία ξεκίνησε την επόμενη μέρα. Περίπου 16.000 στρατιώτες απομακρύνθηκαν στην Αίγυπτο τις επόμενες 4 ημέρες. Οι Έλληνες έμειναν να υπερασπιστούν το νησί, μέχρι την παράδοση των δυνάμεών τους που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου. Η Μάχη της Κρήτης είχε διαρκέσει 10 μέρες.

Αν και δεν υπάρχει διασταυρωμένος ακριβής αριθμός των θυμάτων της μάχης, οι περισσότερες εκτιμήσεις καταλήγουν σε 4.000 περίπου νεκρούς για τους Γερμανούς, 3.500 για τους Συμμάχους, 500 Έλληνες στρατιώτες και περίπου 8.000 Έλληνες κάτοικοι του νησιού.

Η Μάχη της Κρήτης είχε τρεις πρωτοτυπίες: ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας εισβολή από αέρα, η πρώτη φορά που οι Σύμμαχοι έκαναν χρήση των πληροφοριών της συσκευής Enigma με την οποία μετέδιδαν πληροφορίες οι Γερμανοί και η πρώτη φορά που οι Γερμανοί εισβολείς αντιμετώπισαν μαζική αντίσταση από μη στρατιωτικές δυνάμεις. Εξ’ αιτίας επίσης των σημαντικών απωλειών των αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της εισβολής, ο Χίτλερ απέφυγε μελλοντικά τέτοιου είδους επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.