Youmag.gr
Από τον Οκτώβριο του 1940, μετά την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα και την υποχώρησή της αργότερα στην Αλβανία, ο Χίτλερ αποφάσισε να βοηθήσει τη σύμμαχο...

Από τον Οκτώβριο του 1940, μετά την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα και την υποχώρησή της αργότερα στην Αλβανία, ο Χίτλερ αποφάσισε να βοηθήσει τη σύμμαχο Ιταλία και για να διατηρήσει το γόητρο του Άξονα αλλά και για να ασφαλίσει τη περιοχή των Βαλκανίων καθώς προετοίμαζε την Εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Όπως και με τις Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ο Χίτλερ πίεσε τη Γιουγκοσλαβία να συμμετέχει στον Άξονα. Ο Βασιλιάς Παύλος της Γιουγκοσλαβίας τελικά δέχτηκε στις 25 Μαρτίου 1941. Όμως, η κίνηση αυτή δυσαρέστησε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και του στρατού, με αποτέλεσμα στις 27 Μαρτίου, να γίνει πραξικόπημα από τους στρατιωτικούς και να αντικατασταθεί ο βασιλιάς από τον Πέτρο τον 2ο. Ο Χίτλερ ανήσυχος για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και βλέποντας να απειλείται η κυριαρχία του στα Βαλκάνια, αποφάσισε να εισβάλει στη χώρα

Η Γιουγκοσλαβία αν και είχε αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος του όμως ήταν απαρχαιωμένο και ασυντήρητο. Η στρατιωτική δύναμη της χώρας τις αρχές του 1941 ήταν περίπου 1.200.000 στρατιώτες, περίπου 500 αεροπλάνα και ελάχιστο ναυτικό. Η έκβαση μιας πιθανής σύγκρουσης με τη Γερμανία ήταν προδιαγεγραμμένη και καταδικαστική για τους Γιουγκοσλάβους και λόγω της μικρής στρατιωτικής της δύναμης σε σχέση με τον Άξονα αλλά και καθώς συνόρευε περιφερειακά μόνο με χώρες του Άξονα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούσε στα νότια η Αλβανία, στην οποία όμως υπήρχε έτσι κι αλλιώς ο Ιταλικός στρατός. Η μόνη συμμαχική χώρα και διέξοδος ήταν η Ελλάδα στα νότια.

Πόλεμος του Απρίλη

Γνωστή και ως Πόλεμος του Απρίλη, η εισβολή του Άξονα στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941, χωρίς καν να κηρυχθεί πόλεμος από την πλευρά της Γερμανίας. Οι δυνάμεις του άξονα εισέβαλαν από όλες τις πλευρές της χώρας και η Luftwaffe βομβάρδισε το Βελιγράδι με μια επιχείρηση με το όνομα Επιχείρηση Τιμωρία (Operation Punishment) με επικεφαλή των αεροπορικών δυνάμεων τον στρατηγό της Luftwaffe Alexander Löhr. 300 περίπου αεροσκάφη από αεροδρόμια της Αυστρίας και της Ρουμανίας, με συνοδεία μαχητικών βομβάρδισαν για τρεις μέρες στόχους στη Γιουγκοσλαβία και κυρίως το Βελιγράδι όπου περίπου 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Κύριοι στόχοι ήταν το βασιλικό παλάτι, κυβερνητικά κτίρια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού και στρατόπεδα. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε με πιο μεγάλη απώλεια, την Εθνική Βιβλιοθήκης της Σερβίας στην οποία βρίσκονταν και Μεσαιωνικά χειρόγραφα.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη χώρα και ο Γιουγκοσλαβικός στρατός αδύναμος να αντισταθεί, άρχισε να καταρρέει. Η αεροπορική δύναμη της Γιουγκοσλαβίας, αν και αρχικά αντιστάθηκε, εξουδετερώθηκε λίγες μέρες μετά την εισβολή από την ανώτερη αριθμητικά και τεχνολογικά Luftwaffe.

Στο έδαφος πρώτες εισέβαλαν οι γερμανικές δυνάμεις, και ακολούθησαν Ιταλοί και Ούγγροι μερικές μέρες μετά, ενώ Βούλγαροι και Ρουμάνοι δεν συμμετείχαν με δυνάμεις τους. Οι Γερμανοί προχώρησαν γρήγορα και κατάφεραν να ασφαλίσουν τα στρατηγικά σημεία της χώρας. Το πλάνο των Γιουγκοσλάβων σε περίπτωση επίθεσης των Γερμανών, ήταν η υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα, εκτός από το νότιο. Εκεί, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, θα επιτίθονταν στον εκεί Ιταλικό στρατό, θα ασφάλιζαν τη περιοχή και έτσι θα μπορούσε ο Γιουγκοσλαβικός στρατός να υποχωρήσει προς τον Νότο. Αν και τις πρώτες μέρες της εισβολής, ο Γιουγκοσλαβικός στρατός κατάφερε να προχωρήσει νότια, μετά τις 11 Απριλίου, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις αρχικές του θέσεις και η ιδέα της υποχώρησης εγκαταλήφθηκε.

Aegean Airlines – Ο μεγαλύτερος ελληνικός αερομεταφορέας σας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με μοναδικές προσφορές!

Παράδοση άνευ όρων στις 17 Απριλίου 1941

Η Γιουγκοσλαβία παραδόθηκε άνευ όρων στις 17 Απριλίου 1941, 11 μέρες μετά την εισβολή. Μικρός αριθμός στρατιωτών, μερικά πολεμικά αεροπλάνα, ο βασιλιάς Πέτρος ο 2ος και μέλη του κοινοβουλίου κατάφεραν να διαφύγουν σε άλλες χώρες όπως στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Η χώρα μοιράστηκε στις Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Βουλγαρία, με το μεγαλύτερο μέρος της Σερβίας να βρίσκεται στην κατοχή των Γερμανών δημιουργώντας το ψευδοκράτος της Ανεξάρτητης Κροατίας. Μερικές μέρες αργότερα, παραδόθηκε και η Ελλάδα, κάνοντας έτσι τη Γερμανία κυρίαρχο των Βαλκανίων. Η νίκη των Γερμανών ήταν γρήγορη και η αντίσταση των Γιουγκοσλάβων ελάχιστη.

Οι Γερμανοί έχασαν λιγότερους από 500 άνδρες κατά την εισβολή, ενώ οι Ιταλοί που είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες περίπου 3.500, οι περισσότεροι στον νότιο μέτωπο, στα σύνορα με την Αλβανία. Οι απώλειες των Γιουγκοσλάβων είναι άγνωστες, αλλά αρκετά μεγαλύτερες, ενώ χιλιάδες ήταν και οι νεκροί πολίτες. Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν περίπου 300.000 Γιουγκοσλάβους, ενώ οι Ιταλοί άλλες 30.000. O στρατηγός Alexander Löhr, υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου, δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και εκτελέστηκε το 1947.