Youmag.gr
Όταν η ώρα των διακοπών πλησιάζει και εσείς θα βρίσκεστε με ένα μωρό στην αγκαλιά, η κατάσταση μπορεί να σας φανεί πολύ δύσκολη και...

Όταν η ώρα των διακοπών πλησιάζει και εσείς θα βρίσκεστε με ένα μωρό στην αγκαλιά, η κατάσταση μπορεί να σας φανεί πολύ δύσκολη και πολυσύνθετη  από οργανικής άποψης. Παρ’ όλα αυτά, όλα είναι θέμα καλής διάθεσης, συνεργασίας δικής σας με τον σύντροφο σας και ορισμένων κανόνων που πρέπει να τηρήσετε.

Χώρος διαμονής

Εξοχικό σπίτι: Η καλύτερη λύση είναι σίγουρα κάποιο εξοχικό όπου ενδεχομένως να μπορούν να  μένουν και οι παππούδες. Αυτό σας εξασφαλίζει άνεση χώρου και τη δυνατότητα να μαγειρεύετε μόνη σας και να ετοιμάζετε όλα τα μικρογεύματα που χρειάζεται ένα μωρό. Ειδικά αν το εξοχικό διαθέτει και μεγάλη κουζίνα θα έχετε αρκετό χώρο για μπουκάλια, αποστειρωτές, μίξερ για κρέμες και όλον αυτόν τον ογκώδη εξοπλισμό που χρειάζεται ένα βρέφος. Η παρουσία των παππούδων θα σας εξασφαλίσει επίσης, λίγο μπέιμπι σίττινγκ, ώστε να μπορείτε και εσείς να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε λίγο και να χαρείτε κάποιες κοινές στιγμές με τον άντρα σας.

Ξενοδοχείο: Αν αποφασίσετε να περάσετε τις διακοπές σας με το μωρό σε ξενοδοχείο, βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Σε ένα ξενοδοχείο θα βρείτε συνήθως όλα έτοιμα κι έτσι θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να απαλλαγείτε από τις καθημερινές έγνοιες. Ελέγξτε ωστόσο πρώτα αν είναι ένα ξενοδοχείο  στο οποίο συχνάζουν οικογένειες. Αν, είναι γεμάτο συνταξιούχους, θα έχετε συνέχεια το άγχος να μην ενοχλεί το παιδί σας, όταν κλαίει ή κάνει βρωμιές με το φαγητό του. Αν, αντίθετα, είναι γεμάτο παιδιά θα νοιώθετε πιο χαλαρή και εναρμονισμένη με το περιβάλλον.

Δείτε πως να πάτε στο supermarket, χωρίς να πάτε στο supermarket…e-Fresh.gr!

Διακοπές με το μωρό

Αν το μωρό είναι σε ηλικία που θέλει κάποια ειδική παρασκευή τροφής (πολτοποιημένο φαγητό ή γάλα) θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ή να επιτρέπεται να οργανώσετε κάτι τέτοιο εσείς στο δωμάτιο.

Το ξενοδοχείο επίσης δε θα πρέπει να έχει πολλά σκαλιά. Με ένα μωρό στην αγκαλιά κα με το καρότσι θα ταλαιπωρηθείτε αρκετά, αν πρέπει να αλλάζετε επίπεδα ή να ανεβαίνετε ατελείωτες σκάλες.

Ένας ωραίος κήπος συγκαταλέγετε τέλος στα μεγάλα πλεονεκτήματα. Το καλοκαίρι ωστόσο φροντίστε να υπάρχει καλή σκιά, γιατί αλλιώς θα περάσετε τις διακοπές κλεισμένες με το μωρό στο δωμάτιο.

Διαμερίσματα, μπανγκαλόου: Μια καλή λύση είναι να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα, ένα μπανγκαλόου ή ένα σπιτάκι. Ελέγξτε αν έχει κουζίνα- έστω και μικρή- ώστε να μπορείτε να παρασκευάζετε μικρά γεύματα και να ετοιμάζετε το γάλα. Επιπλέον, θα χρειαστείτε  και αρκετό χώρο για να μπορείτε να κινήστε άνετα με το μωρό ή να το αφήνετε στο πάτωμα να μπουσουλάει, να κάθεται και να παίζει. Προσέξτε να τηρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, όπως να μην υπάρχει σκάλα αφύλακτη, αν είναι κάποιο διαμερισματάκι τύπου μεζονέτας με εσωτερική σκάλα, ή να μην υπάρχει βαθιά πισίνα ακριβώς μπροστά από το διαμέρισμα, όπου το μωρό σας  να μπορεί σε δευτερόλεπτα να φτάσει εκεί μπουσουλώντας.

Προσπαθήστε να κρατήσετε ακόμα και στις διακοπές το σταθερό ρυθμό της ρουτίνας που έχετε στο σπίτι σας. Αυτό θα κάνει το παιδί σας να νοιώσει πιο ασφαλές και ήρεμο.

Καλό θα ήταν επίσης το διαμερισματάκι που θα νοικιάσετε να έχει ένα μικρό ιδιωτικό κήπο για να μπορεί εκεί να παίζει το παιδί, αρκεί ο κήπος να είναι περιφραγμένος.

Μεταφορικά μέσα

Αυτοκίνητο: Ειδικά για τον πρώτο χρόνο το καλύτερο μεταφορικό μέσο που θα μπορούσατε να επιλέξετε είναι το αυτοκίνητο. Όσο πιο μικρό είναι το μωρό τόσο πιο πολύ χώρο χρειάζεστε στο αυτοκίνητο, για να κουβαλάτε μαζί όλος τον απαραίτητο εξοπλισμό: καρότσια, παρκοκρέβατα, πακέτα με πάνες κτλ

Μην ξεχνάτε ότι το μωρό πρέπει να ταξιδεύει μόνο δεμένο μέσα στο ειδικό καρεκλάκι ασφαλείας αυτοκινήτου που υπάρχει. Επίσης, προσέξτε τη θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο. Ο κλιματισμός δε μοιράζει τη θερμοκρασία ομοιόμορφα. Έτσι, εσείς μπροστά μπορεί να ζεσταίνετε ή να δροσίζεστε, ενώ το μωρό πίσω να κρυώνει ή να ζεσταίνεται. Καλό είναι να επιλέξετε για το ταξίδι σας ώρες κατά τις οποίες το μωρό  κοιμάται. Αυτό θα σας εξασφαλίσει ένα πιο ήσυχο ταξίδι.

Άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι τα παρακάτω:

  1. Να έχετε πάντα ένα οργανωμένο κουτί πρώτων βοηθειών μέσα στο αυτοκίνητο.
  2. Να έχετε μαζί σας φαγητό, νερό και γάλα.
  3. Στο παιδί αρέσει να μασουλάει μέσα στο αυτοκίνητο. Επειδή έτσι σταματάει η γκρίνια, οι περισσότεροι γονείς το επιτρέπουν. Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος να στραβοκαταπιεί θα πρέπει να είστε συνέχεια σε επιφυλακή.
  4. Να έχετε μαζί σας cd  με παιδικά τραγούδια και παραμύθια.
  5. Να έχετε μαζί παιχνιδάκια για το αυτοκίνητο.

Αεροπλάνο: Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, να ξέρετε ότι κατά τον πρώτο χρόνο ένα μωρό δεν έχει δικιά του θέση στο αεροπλάνο αλλά το κρατάτε εσείς στην αγκαλιά σας. Αν έχετε δύο μικρά παιδιά και χρειαστεί να ταξιδέψετε μόνη σας, οι αεροπορικές εταιρείες σας παρέχουν τη δυνατότητα συνοδού που θα είναι αποκλειστικά δική σας, την οποία όμως θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον. Όσον αφορά το μωρό, μέχρι 2 ετών πληρώνει μόνο το 1/10 της τιμής του εισιτηρίου. Το ταξίδι με αεροπλάνο είμαι μια καλή λύση, αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλο, γιατί το μωρό θα βαρεθεί να κάθεται τόση ώρα ακούνητο στην αγκαλιά σας.

Τέλος, κατά την απογείωση και την προσγείωση καλό θα ήταν να θηλάζει το μωρό κάτι, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τα αφτιά του. Αν έχει βουλωμένη μυτούλα, βάλτε του σταγόνες στη μύτη 15 λεπτά πριν απογειωθείτε.

Τρένο: Στα μεγαλύτερα ταξίδια προτιμήστε το τρένο, ώστε να μπορείτε να σηκώνεστε να κάνετε μια βολτίτσα και για να έχει το μωρό τη δυνατότητα εναλλαγής εικόνων, κοιτάζοντας από το παράθυρο. Στο τρένο μπορείτε επίσης να παίξετε κα να ασχοληθείτε άνετα με το μωρό σας.

Πλοίο: Το ταξίδι με το πλοίο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αν και εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας που ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.: όσο το παιδί  είναι μικρό, καλό θα είναι να αποφεύγετε να πολύωρα ταξίδια, γιατί καταντούν κουραστικά τόσο για εσάς όσο και για το βρέφος.

Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με πλοίο, φροντίστε να έχετε καμπίνα, ώστε να έχετε χώρο και τη δυνατότητα να απομονωθείτε, να έχετε λίγη ησυχία με το μωρό, και να μπορείτε να το αλλάξετε και να το ταΐσετε με την ηρεμία σας.

Γενικές οδηγίες διακοπών

Όπου κι αν πάτε διακοπές, φροντίστε να μην είστε πολύ απομονωμένοι. Κοντά σας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας παιδίατρος και κάποιο νοσοκομείο, γιατί τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν πολύ συχνά στις διακοπές, λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος και των κλιματολογικών συνθηκών.

Έχετε επίσης μαζί σας όλα τα βρεφικά φάρμακα. Μια πιο συγκεκριμένη λίστα θα μπορούσε να σας δώσει ο παιδίατρος σας. Απαραίτητα είναι πάντως τα αντιπυρετικά και το θερμόμετρο. Πάρτε μαζί σας από το σπίτι κάποια αγαπημένα αντικείμενα του παιδιού, από τα οποία έχει κάποιου είδους εξάρτηση, όπως το αγαπημένο του αρκουδάκι ή κουβερτούλα. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να νοιώθουν ότι έχουν κάτι οικείο μαζί τους από το σπίτι ειδικά για την ώρα του ύπνου.

Πάρτε μαζί σας επίσης αρκετά παιχνίδια, όχι μόνο τα παλιά αλλά και κάποια καινούρια, ώστε να υπάρξουν νέα ερεθίσματα.

Μην ξεχάσετε να έχετε σωστά εξοπλισμένη την τσάντα που θα κουβαλάτε ανά πάσα στιγμή μαζί σας με νερό, υγρά μαντηλάκια, πιπίλες (αν χρησιμοποιείτε), ένα δυο παιχνιδάκια, μια αλλαξιά ρούχα και επιπλέον ζακετούλα.

Πηγή: «το βιβλίο της μητρότητας» – Αγγέλικα Παναγιωτίδου – Πράπα