Youmag.gr
Η κουζίνα και ο κήπος σας μπορούν να σας τροφοδοτήσουν με υλικά που, με λίγο βασικό εξοπλισμό και ελάχιστο χρόνο, μπορούν να μετατραπούν σε...

Η κουζίνα και ο κήπος σας μπορούν να σας τροφοδοτήσουν με υλικά που, με λίγο βασικό εξοπλισμό και ελάχιστο χρόνο, μπορούν να μετατραπούν σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα – τροφή για τα φυτά σας. Πολύτιμο για τα φυτά, το οργανικό κομπόστ περιέχει σε κάθε κουταλάκι του 100.000.000 ωφέλιμους μικροοργανισμούς, που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στο φυτό, βελτιώνουν τη σύνθεση του εδάφους και ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τις ασθένειες.

Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, ως ο βασικότερος «σύμμαχος» στον αγώνα για τη χωρίς χημικά ανάπτυξη υγιών φυτών. Επιπλέον, κάνοντας κομποστοποίηση, μειώνεται κατά περίπου 35% το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας.

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

Η ανακύκλωση των υλικών

Η ανακύκλωση των υλικών στη φύση είναι μια αυτόματη, αλλά χρονοβόρα διαδικασία αποδόμησης. Η απομίμηση αυτής της διαδικασίας και η επιτάχυνσή της, μπορεί να επιτευχθεί θρυμματίζοντας τα προς αποδόμηση υλικά του κήπου (φύλλα, κλαδιά), ψιλοκόβοντας τα υπολείμματα της κουζίνας (πράσινα, πορτοκαλί, κίτρινα ή μωβ απορρίμματα λαχανικών, κόκκοι καφέ, τσόφλια αυγών, φακελάκια τσαγιού, θρυμματισμένα κελύφη από γαρίδες και καβούρια), τοποθετώντας τα σε ένα ειδικό δοχείο και αντικαθιστώντας διαρκώς τα αέρια που παράγονται κατά τη ζύμωση, με οξυγόνο.

Για τη διαδικασία της κομποστοποίησης, είναι απαραίτητος ένας οριζόντιος περιστρεφόμενος κάδος, όπου τοποθετείται, εκτός από το οργανικό υλικό, λίγο χώμα, ώστε να εισαχθούν οι απαραίτητοι για την αποδόμηση αερόβιοι μικροοργανισμοί.

Η σωστή πρόσμιξη των υλικών μέσα στον κάδο, είναι αυτή που θα επιτρέψει στα μικρόβια να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να διατηρήσουν το μίγμα άοσμο. Ο γενικός κανόνας λέει πως πρέπει να αναμιχθούν ένα μέρος πράσινων υλικών, προς τρία μέρη καφέ. Τα καφέ υλικά, όπως τα φύλλα, τα άχυρα, το πριονίδι, έχουν πολύ άνθρακα και πολύ λίγο άζωτο και αργούν να αποσυντεθούν. Τα πράσινα υλικά, αντίθετα, όπως το γκαζόν, τα χόρτα, τα απορρίμματα της κουζίνας και η κοπριά, έχουν πολύ άζωτο και σχετικά λίγο άνθρακα και αποικοδομούνται γρηγορότερα.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Σωστή αναλογία στο μίγμα

Ένδειξη διατήρησης της σωστής αναλογίας, είναι και η μυρωδιά του μίγματος –πρέπει να μυρίζει σαν φρεσκοβρεγμένη γη στα πρωτοβρόχια. Εάν υπάρχει πρόβλημα στην οσμή του μίγματος, τότε πρέπει να προστεθεί στον κάδο υλικό πλούσιο σε άνθρακα (θρυμματισμένα κλαδιά ή ξερά φύλλα).

Το μίγμα είναι έτοιμο προς χρήση σε περίπου 21 ημέρες, όταν πια ο όγκος του μίγματος έχει μειωθεί στο μισό, όταν το χρώμα του είναι σκούρο καφέ ή μαύρο, η υφή του ομοιόμορφη, η θερμοκρασία του ίδια με του περιβάλλοντος και η μυρωδιά του θυμίζει βρεγμένο χώμα.

Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε το οργανικό κομπόστ, αν δεν έχει αποδομηθεί πλήρως, γιατί σε αυτήν την περίπτωση αντί να ωφελήσετε τα φυτά, μπορεί να έχετε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Τα πλεονεκτήματα της… κομπόστας

1. Βελτιώνει τη δομή και την υφή του εδάφους

2. Παρέχει τροφή στα φυτά

3. Εμποδίζει την εμφάνιση ασθενειών

4. Είναι οικονομικό

5. Αποτελεί ένα πολύ καλά ισορροπημένο λίπασμα

6. Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων, που στέλνει ο Δήμος στον ΧΥΤΑ.