Youmag.gr
Tσάι, ένα αντι-οξειδωτικό αφέψημα Tσάι, ένα αντι-οξειδωτικό αφέψημα
Οι μέθοδοι παραγωγής του πράσινου και μαύρου τσαγιού, δεν διαφοροποιούν μόνο τη γεύση, το άρωμα και τη ποιότητα του τελικού ροφήματος αλλά και την επίδραση του... Tσάι, ένα αντι-οξειδωτικό αφέψημα

Οι μέθοδοι παραγωγής του πράσινου και μαύρου τσαγιού, δεν διαφοροποιούν μόνο τη γεύση, το άρωμα και τη ποιότητα του τελικού ροφήματος αλλά και την επίδραση του τσαγιού στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φύλλα από το πράσινο τσάϊ που δεν υφίστανται  ζύμωση περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες μιας ομάδας ευεργετικών ενώσεων που καλούνται πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες τροποποιούνται κατά τη ζύμωση που προηγείται της παραγωγής του μαύρου τσαγιού.

Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις. Απαντώνται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, στις πατάτες, το σκόρδο και άλλα τρόφιμα. Μια υποκατηγορία των πολυφαινολών, οι κατεχίνες είναι ιδιαίτερα  ευεργετικές για την υγεία  και αποτελούν ισχυρά αντί-οξειδωτικά. Τα οφέλη τους είναι πολλαπλά –ξεκινούν από τη πρόληψη της ζύμωσης των τροφίμων και τελειώνουν στην ανάσχεση της δράσης των ελεύθερων ριζών. Στα φρέσκα φύλλα του πράσινου τσαγιού παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα.

Το στιγμιαίο ρόφημα Purple Mangosteen μπορεί να λιώσει έως 10kg λίπους σε 2 εβδομάδες.

Η μέθοδος επεξεργασίας των φύλλων του τσαγιού επηρεάζει σε μεγάλο βάθος τη ποσότητα των κατεχινών που περιέχονται στο τελικό προϊόν.

Για παράδειγμα οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό 15-30 % του ξηρού βάρους. Τα φύλλα από το τσάϊ περιέχουν  ένα ένζυμο που λέγεται οξειδάση της πολυφαινόλης. Όταν ένα φύλλο αποκόπτεται από το φυτό ,αυτό το ένζυμο ενώνεται με το οξυγόνο (κατά τη διαδικασία που καλείται οξείδωση και έτσι αρχίζει η διαδικασία τροποποίησης της δομής των κατεχινών. Κατά τη παραγωγή του πράσινου τσαγιού, ο κυριότερος στόχος είναι η πρόληψη της οξείδωσης. Ασφαλώς είναι αδύνατον να αποτραπεί πλήρως η ζύμωση. Ωστόσο επειδή η έκθεση στη θερμότητα απενεργοποιεί το ένζυμο, το ζητούμενο είναι να μεταφερθούν τα φρεσκοσυλλεγμένα φύλλα από τη φυτεία στην εστία το συντομότερον δυνατόν.

Τα  τέσσερα στάδια παραγωγής του πράσινου τσαγιού.

*Ψήσιμο σε ατμό ή έκθεση σε θερμότητα αμέσως μετά τη συλλογή. Εξουδετερώνει τα ένζυμα που πυροδοτούν τη ζύμωση και καθιστά τα φύλλα μαλακά και εύπεπτα.

*Τύλιγμα είτε με το χέρι είτε με τη βοήθεια ενός μηχανήματος. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε θερμασμένα ταψιά για να μειωθούν τα ποσοστά υγρασίας.

Μειώστε την χοληστερίνη σε 60 ημέρες με φυσικό τρόπο

*Στίψιμο. Ρυθμίζει τη περιεκτικότητα σε νερό.

* Αποξήρανση . Σε αυτή την φάση, τα φύλλα τυλίγονται και παίρνουν σχήμα.

Ευεργετικές ουσίες από το πράσινο τσάϊ. Εκτός από τις κατεχίνες, το πράσινο τσάι περιέχει τις ακόλουθες ευεργετικές ουσίες

Α) Φλαβονόλες. Όπως και οι κατεχίνες, είναι μια υπο-ομάδα φλαβονοειδών που είναι γνωστά για τις ισχυρές αντί-οξειδωτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών ,του οξυγόνου απλής διεργερμένης κατάστασης και των υπεροξειδίων, προλαμβάνοντας τη φθορά των ιστών. Επίσης δρούν συνεργειακά με τη βιταμίνη C και ενισχύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Β) Βιταμίνη C. Συμβάλλει στη καταπολέμηση του στρές και των λοιμώξεων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β. Προάγει το μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Βιταμίνη Ε. ‘Έχει αντί-οξειδωτικές ιδιότητες και επιβραδύνει τη γήρανση.

Φθόριο. Ενισχύει το φυσικό σμάλτο των δοντιών και προλαμβάνει τη τερηδόνα.