Youmag.gr
Η τρύπα του όζοντος και η αυξημένη έκθεση στον ήλιο και στην ηλιακή ακτινοβολία, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να προκαλέσουν...

Η τρύπα του όζοντος και η αυξημένη έκθεση στον ήλιο και στην ηλιακή ακτινοβολία, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, που ξεκινούν από ηλιακά εγκαύματα και φτάνουν έως τη θερμοπληξία. Η ειδική παθολόγος, Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, λύνει τις απορίες μας για την έκθεση στον ήλιο και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

1. Τι μπορεί να προκαλέσει ένας καύσωνας;

Οι δυσμενείς συνέπειες του καύσωνα είναι σημαντικές στην υγεία και ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Τα παθολογικά σύνδρομα ποικίλλουν. Μπορεί να εμφανιστεί υπόταση, απώλεια συνείδησης, κράμπες, πυρετός, ζάλη, αδυναμία, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, ναυτία, λιποθυμία, αίσθημα ταχυκαρδίας, πονοκέφαλος, σπασμοί, εγκεφαλική δυσλειτουργία, αίμα στα ούρα.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

2. Τι είναι η θερμοπληξία;

Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία, κατά την οποία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος και της ανεπάρκειας των ομοιοστατικών του μηχανισμών, ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλει την πλεονάζουσα θερμότητα.

Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό, η θερμοπληξία συνοδεύεται από πυρετό, σοβαρές βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα, αν δεν υπάρξει νοσοκομειακή νοσηλεία.

3. Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποφύγουμε;

Κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και την άσκηση, τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας (10.30 π.μ. – 18.00 μ.μ.), να πίνετε πολλά νερά, να βρίσκεστε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, να αποφεύγετε τις μετακινήσεις, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά τη διάρκεια της μέρας και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, τις μέρες του καύσωνα, στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Πολλές φορές πρέπει να γίνονται τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή αυτών των ασθενών, τις μέρες με καύσωνα.

4. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν θερμοπληξία;

Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν μακροχρόνια ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.ά., οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, εγκεφαλικά νοσήματα).

Με το pigogo.gr παίρνεις λεφτά πίσω από τις online αγορές σου στα πιο γνωστά καταστήματα

5. Μπορώ να γυμναστώ όταν έχει καύσωνα, χωρίς να πάθω θερμοπληξία;

Κατά την άσκηση, εμφανίζονται μια σειρά από παθοφυσιολογικές εκδηλώσεις (π.χ. αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, του ρυθμού της αναπνοής, των παλμών, των καύσεων, της δραστηριότητας των μυών), που προκαλούν αύξηση της ενδογενούς παραγόμενης θερμότητας. Όταν αυτό συνδυάζεται με αυξημένη εξωτερική περιβαλλοντική θερμοκρασία, οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί κινδυνεύουν να εξαντληθούν, με αποτέλεσμα την αδυναμία του σώματος να αποβάλει επαρκώς την πλεονάζουσα θερμότητα.

H επίπονη και παρατεταμένη άσκηση κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, δεν συστήνεται. Εάν, παρά ταύτα, η άσκηση δεν μπορεί να αποφευχθεί, οι καλύτερες ώρες για άσκηση, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και το απόγευμα μετά τις 18.00 και μάλιστα σε κλιματιζόμενο περιβάλλον.

6. Πώς πρέπει να βοηθήσουμε ένα «θύμα» του καύσωνα;

1. Μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος, κάντε του ένα δροσερό μπάνιο ή δροσίστε το, αν δεν μπορεί να κάνει μπάνιο, με βρεγμένα πανιά.

2. Χαλαρώστε τη ζώνη του και αφαιρέστε τα ρούχα του.

3. Διαλύστε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δώστε του να πιει αργά-αργά. Μην δίνετε υγρά, αν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.

7. Πώς θα καταλάβω αν έχω αφυδατωθεί;

Η αφυδάτωση είναι η παθολογική κατάσταση, στην οποία υπάρχει μείωση του νερού που χρειάζεται ο άνθρωπος για να λειτουργήσει σωστά. Τα συμπτώματα είναι η δίψα, η απώλεια της στιλπνότητας του δέρματος, η ξηροδερμία, η ρυτίδωση, η στεγνή και ξηρή γλώσσα, η μείωση της ποσότητας των ούρων, η ατονία, η ζάλη, η λιποθυμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται πτώση της πίεσης, ταχυκαρδία, καταπληξία και απαιτείται νοσηλεία.

Tα ηλικιωμένα άτομα και τα μωρά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση, λόγω δυσλειτουργίας των μηχανισμών που εμπλέκονται στη ρύθμιση των υγρών του σώματος (π.χ. μειωμένα αντανακλαστικά δίψας, ελαττωμένη ομοιόσταση).

8. Πόσο επικίνδυνο είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Η βλάβη από τον ήλιο προσβάλλει αρχικώς επιφανειακά στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιφανειακού ερεθισμού με μικρή ερυθρότητα και πόνο. Καθώς η βλάβη προχωρά βαθύτερα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η ερυθρότητα γίνεται πιο έντονη, ο πόνος αυξάνεται και εμφανίζονται φουσκάλες ή πρήξιμο.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την έκταση του δέρματος που προσβλήθηκε και το βάθος του εγκαύματος. Τα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και να απαιτηθεί ακόμη και νοσηλεία. Μακροπρόθεσμα, τα εγκαύματα (ειδικά εκείνα που γίνονται  κατά την παιδική ηλικία) μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση δερματικού καρκίνου.

9. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εγκαύματος;

Όταν το έγκαυμα παρουσιάζει φυσαλίδες, έχει πρήξιμο, έντονο πόνο, επεκτείνεται, καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια του σώματος, εμφανίζεται σε μωρά, ηλικιωμένους ή χρονίως πάσχοντες, η άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Σε μικρά επιφανειακά εγκαύματα, συστήνεται η πλήρης αποφυγή του ήλιου, μέχρι ο πόνος και η ερυθρότητα να υποχωρήσουν. Συνιστώνται τακτικές πλύσεις με άφθονο τρεχούμενο δροσερό νερό και επάλειψη με υψηλής ποιότητας αντιφλογιστική, υποαλλεργική, ενισχυμένη, ειδική για εγκαύματα κρέμα ενυδάτωσης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ερεθιστικά σαπούνια ή να τρίβετε με δύναμη το δέρμα. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά καθαρά βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.

10. Πώς θα προφυλάξουμε το δέρμα μας από το έγκαυμα;

Το καλύτερο μέτρο είναι η χρήση αντιηλιακών υψηλού δείκτη προστασίας και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ιδιαίτερα το μεσημέρι.

Όσοι επιδίδονται σε θερινά σπορ, αλλά και τα παιδιά, καλό θα είναι εκτός από καπέλο και αντηλιακό να φορούν και προστατευτικό ρουχισμό, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμο.