Youmag.gr
Το θέμα της «καλής» και «κακής» χοληστερίνης είναι πιθανόν ένας από τους μεγαλύτερους ιατρικούς μύθους της εποχής μας. Τα δεδομένα που ακολουθούν στηρίζονται σε ανακαλύψεις 3...

Το θέμα της «καλής» και «κακής» χοληστερίνης είναι πιθανόν ένας από τους μεγαλύτερους ιατρικούς μύθους της εποχής μας.

Τα δεδομένα που ακολουθούν στηρίζονται σε ανακαλύψεις 3 τουλάχιστον βραβευθέντων με Νόμπελ επιστημόνων.

 Πριν από μερικούς μήνες διαβάζαμε σε κύριο άρθρο των New York Times τα εξής: 

“Πρόσφατα ανακοινώθηκε μελέτη κατά την οποία. χορηγήθηκαν για 2 χρόνια νέα υπολιπιδαιμικά φάρμακα

Με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή φυσικού αερίου κερδίζετε 50€ δωροκάρτα Shell

(έτσι ονομάζονται τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδαχοληστερίνης στο αίμα)

σε ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη.

Αποτέλεσμα?

το πάχος της αθηρωματικής τους πλάκας (η πλάκα που δημιουργείται στο εσωτερικό των αγγείων από την εναπόθεση χοληστερίνης)

διπλασιάστηκε.

The New York Times, 16/1/2008

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Tι ακριβώς είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι ένα μόριο λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη για πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό.

Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία βασικών συστατικών του οργανισμού όπως :

– της μεμβράνης των κυττάρων,

– για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος,

– μεγάλου αριθμού ορμονών όπως οι ανδρικές και οι γυναικείες ορμόνες.

– χρησιμοποιείται επίσης ως καύσιμο για τον καρδιακό μυ κ.α.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στο ανθρώπινο σώμα.

Γι αυτό το λόγο τα 2/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο σώμα μας παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό.

Μόνο το 1/3 προσλαμβάνεται από τις τροφές.

 Χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό μπορούν να δημιουργήσουν

σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Αξιοσημείωτα σημάδια έλλειψης είναι:

– σεξουαλικές δυσλειτουργίες,

– περισσότερο στρες,

– λιγότερη ενέργεια.

Που εμπλέκεται λοιπόν και για ποιο λόγο η χοληστερίνη με τη βλάβη στα αγγεία και την αθηρωμάτωση;

 Είναι γνωστό ότι όταν προκληθεί βλάβη στο τοίχωμα ενός αγγείου, τότε η χοληστερίνη προσκολλάται σ’ αυτό για να επικαλύψει τη βλάβη,

έτσι δημιουργείται μια αθηρωματική πλάκα.

Η συγκεκριμένη παρατήρηση οδήγησε τους Brown – Goldstein στο Νόμπελ ιατρικής το 1985.

Αυτό σημαίνει ότι η χοληστερίνη δεν είναι η αιτία που κλείνουν αρτηρίες αλλά ένας δεύτερος μηχανισμός άμυνας του οργανισμού σε περίπτωση που υποστούν βλάβη τα αγγεία μας.

Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα σε μορφή μεγάλων (καλών) και μικρών (κακών) μορίων.

Τα μικρά μόρια διεισδύουν πιο εύκολα και επικάθονται στο τοίχωμα των αγγείων ενώ τα μεγάλα μεταφέρονται στο αίμα χωρίς να έχουν την δυνατότητα να επικαθίσουν στα τοιχώματα.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα φάρμακο δεν επιδρά στο μέγεθος αυτών των μορίων.

Όπως περιέγραψε ο Linus Pauling (ο μόνος άνθρωπος που έχει πάρει 2 βραβεία Νόμπελ:

βιοχημείας και ειρήνης) και ο συνεργάτης του ερευνητής Matthias Rath, οι βλάβες στα αγγεία μας προκαλούνται κυρίως λόγω έλλειψης βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Παλαιότερα όταν δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη της βιταμίνης C οι ναυτικοί που δεν έτρωγαν φρέσκα φρούτα και λαχανικά πάθαιναν μια ολική ρήξη στα αγγεία τους, λόγω πλήρους έλλειψη βιταμίνης C και πέθαιναν από εσωτερική αιμορραγία.

Το σύγχρονο τοξικό περιβάλλον αυξάνει δραματικά τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C. Στρες, ακτινοβολίες, μόλυνση του περιβάλλοντος, βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά χημικά επιβαρύνουν το σώμα μας και ανεβάζουν τη ζήτηση βιταμίνης C από τα κύτταρα μας.

Παράλληλα όμως η πρόσληψη της βιταμίνης C μέσα από τις τροφές, μειώνεται δραματικά. Παρόλο που η λήψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ζωτικής σημασίας η αλλοίωση που υπόκεινται οι τροφές μέσα από τον υψηλό βαθμό επεξεργασίας που δέχονται μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας, τις στερεί από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η ελάχιστη ημερήσια δόση για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C

είναι 1000 mg. Φανταστείτε ότι ένα πορτοκάλι περιέχει 55 mg, αν είναι βέβαια βιολογικό

και το φάμε με τη φλούδα και τα κουκούτσια, μέσα σε λίγες ημέρες αφού κοπεί από το δέντρο.

Ρουτίνα πρακτικά αδύνατη.

Αυτό που συμβαίνει στο σύγχρονο άνθρωπο είναι ένα χρόνιο σκορβούτο.

Αυτή η έλλειψη δεν πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα μηνών όπως παλαιτότερα στους ναυτικούς, αλλά σε διάστημα χρόνων.

Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αρκετή βιταμίνη C αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην εσωτερική επιφάνεια των αγγείων.

Σε αυτό το σημείο το σώμα δίνει εντολή στο συκώτι να παράγει επιπλέον χοληστερίνη έτσι ώστε να επιδιορθώσει, έστω και επιφανειακά, τη βλάβη.

Αν οι βλάβες  είναι πάρα πολλές η ποσότητα χοληστερίνης που επικάθεται σε αυτές είναι επίσης μεγάλη. Τότε τα αγγεία αποφράσσονται και έχουμε στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά κ.λπ.

Η λύση δεν είναι  να εμποδίσουμε τον οργανισμό να παράγει χοληστερίνη,

αλλά είναι καλύψουμε τις ανάγκες του σε βιταμίνη C.

Αυτό θα επιτρέψει στον οργανισμό να αποκαταστήσει τη βλάβη. Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μετά από χορήγηση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνηςστο αίμα όπως και το πάχος της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

Αν λοιπόν, αντί να αυξήσουμε τη χορήγηση βιταμίνης C, χορηγήσουμε υπολιπιδαιμικά φάρμακα, τα οποία σταματάνε την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ τότε επιδεινώνουμε την εικόνα και σταματάμε και τον 2ο μηχανισμό άμυνας.

Για να αποκαταστήσετε τη χοληστερίνη σας σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να:

  • Καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως βιταμίνη C
  • Μειώσετε σημαντικά τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

(ψωμί, μακαρόνια, αναψυκτικά, πατάτες)

Ασκήστε καθημερινά

Αυξήσετε τα ω-3 λιπαρά οξέα