Youmag.gr
Η βιταμίνη Ε αποτελείται από έξι λιποδιαλυτές ενώσεις υπό την ταξινόμηση των τοκοφερολών (μεθυλο παράγωγα πρωτόκολλο) και τοκοτριενόλες: Άλφα-τοκοφερόλη, η πιο κοινή και βιολογικά...

Η βιταμίνη Ε αποτελείται από έξι λιποδιαλυτές ενώσεις υπό την ταξινόμηση των τοκοφερολών (μεθυλο παράγωγα πρωτόκολλο) και τοκοτριενόλες:

  • Άλφα-τοκοφερόλη, η πιο κοινή και βιολογικά ενεργό (5,7,8,-τριμεθυλο-τοκόλη)
  • Β-τοκοφερόλη (5,8,-τριμεθυλο-τοκόλη)
  • Δέλτα-τοκοφερόλη (8,-τριμεθυλο-τοκόλη)
  • Άλφα-τοκοφερόλη
  • Γάμμα-τοκοφερόλη
  • Δέλτα-τοκοφερόλη
  • Τοκοφερόλη είναι πολύ σημαντικό στο πώς η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως θρεπτικό συστατικό. Τοκοφερόλη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις tocos που σημαίνει τοκετός και pherein που σημαίνει ότι για να φέρει στο προσκήνιο – αυτό φέρνει στο νου τον ρόλο που βιταμίνη Ε παίζει στην ανθρώπινη και τη ζωική αναπαραγωγή. Το -ol, από την άλλη πλευρά, είναι το τυπικό τέλος για τη χημική αλκοόλ.

Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

Η βιταμίνη Ε αποθηκεύεται κυρίως στο λιπώδη (λιπώδη) τους ιστούς, το συκώτι και τους μυς του σώματος. Βρίσκεται στην ψυχρής πίεσης φυτικά έλαια, όπως έλαια safflower, canola, καλαμπόκι, ελιές, βαμβακόσπορο, και σόγια.

Η δοσολογία για την πρόληψη των ασθενειών και τη θεραπεία για τους ενήλικες είναι 400 έως 800 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Ε ανά ημέρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα πριν δώσω βιταμίνη Ε σε ένα παιδί. Η βιταμίνη Ε θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη (Plavix), λόγω κινδύνους της αιμορραγίας.

Θεραπευτικές χρήσεις της βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προστατεύει το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών και προστατεύει τα ακόρεστα λιπίδια από την οξείδωση. Επίσης, αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας έτσι την εκδήλωση του διαβήτη και να βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα που ήδη έχουν διαβήτη τύπου 2.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία όψιμη δυσκινησία, η οποία είναι μια παρενέργεια της παρατεταμένης πρόσληψης ψυχωτικά φάρμακα και χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις του προσώπου, το σαγόνι, τα χείλη και τη γλώσσα. Μπορεί επίσης να προστατεύουν από τις παρενέργειες της AZT, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας σύνδρομο (HIV) και την επίκτητη διαταραχή ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).

Συστήματα του σώματος που υποστηρίζεται από τη βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι καλό για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλές ποσότητες της βιταμίνης Ε στο σώμα τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή πάθηση. Για παράδειγμα, η Καρδιά Αποτελέσματα Πρόληψη Αξιολόγησης (ΕΛΠΊΖΩ) δοκιμή έδειξε ότι η λήψη 400 IU βιταμίνης (d-alpha-tocopherol) μείωσε τους κινδύνους για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο από καρδιακή νόσο.

Η βιταμίνη Ε είναι καλό για το πεπτικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πήραν βιταμίνη σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Α και η βιταμίνη C, ή ως μέρος της ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, προστατεύονται από ορθοκολικό αδένωμα, ή το αδενικό όγκος του παχέος εντέρου και του ορθού, που είναι ο πρόδρομος του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η βιταμίνη Ε είναι καλό για το αναπνευστικό σύστημα. Σύμφωνα με μία μελέτη σε περισσότερες από 77.000 από τους άνδρες, λαμβάνοντας βιταμίνη Ε παρουσίασαν μικρή μείωση στον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

Η βιταμίνη είναι καλό για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες που λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη Ε έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν τον καρκίνο του προστάτη. Ως θέμα πραγματικότητα, μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη έξι χιλιοστόγραμμα (mg) β-καροτένιο, 100 μικρογραμμάρια (mcg), το σελήνιο, 120 mg βιταμίνης C, 30 mg βιταμίνη Ε (άλφα-τοκοφερόλη), και 20 mg ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που έχουν φυσιολογικό προστατικό ειδικό αντιγόνο επίπεδα.

Μια διαφορετική μελέτη έδειξε ότι 29,133 καπνιστές που έλαβαν μια ημερήσια δόση των 50 mg της βιταμίνης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρκίνο του προστάτη ή πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές, ωστόσο, είπε να πάρει την βιταμίνη Ε από την τροφή, όχι από συμπληρώματα, είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση των ασθενειών.

Η βιταμίνη Ε είναι καλό για το νευρικό σύστημα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε και όχι μόνο, d-άλφα-τοκοφερόλη, το είδος που βρίσκεται σε συμπληρώματα – είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Alzheimer, καθώς γερνούν uc.

Λαμβάνοντας βιταμίνη μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε μια άλλη μελέτη, 341 άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και ποιος πήρε 2.000 IU βιταμίνης Ε (d-alpha-tocopherol), είχε την εξέλιξη της νόσου τους καθυστερήσει για περίπου 200 ημέρες.

Η βιταμίνη είναι καλό για το οφθαλμικό σύστημα. Λήψη (400 IU), μαζί με βήτα-καροτίνη (15 mg), βιταμίνη C (500 mg), ψευδάργυρο (80 mg) μπορεί να προφυλαχθεί από την ανάπτυξη του ηλικία-releated οφθαλμικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία της τύφλωσης σε άτομα άνω των 55 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η βιταμίνη μπορεί επίσης να προστατεύσει ενάντια ραγοειδίτιδα, η οποία είναι η φλεγμονή του uvea, ή το μεσαίο στρώμα του ματιού μεταξύ του σκληρού χιτώνα και τον αμφιβληστροειδή.

Η βιταμίνη είναι καλό για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που πήραν 500 IU βιταμίνης για δύο μέρες πριν και τρεις μέρες μετά την περίοδο παρουσίασαν λιγότερο πόνο.

Η βιταμίνη είναι καλό για το σύστημα απέκκρισης. Βοηθά στην προστασία των νεφρών από ζημίες.