Youmag.gr
Τέλλος Άγρας: Ο Μακεδονομάχος από τους Γαργαλιάνους Μπορεί οι Γαργαλιάνοι να είναι γνωστές για τις φυσικές ομορφιές που βρίσκονται κοντά τους, αλλά έχουν προσφέρει...

Τέλλος Άγρας: Ο Μακεδονομάχος από τους Γαργαλιάνους

Μπορεί οι Γαργαλιάνοι να είναι γνωστές για τις φυσικές ομορφιές που βρίσκονται κοντά τους, αλλά έχουν προσφέρει και πολύ στην ιστορία του τόπου μας. Ο Καπετάν Άγρας, ένας από τους πιο διάσημους Μακεδονομάχους, καταγόταν από τους Γαργαλιάνους.

Ο Τέλλος Άγρας ή κατά κόσμον Σαράντος Αγαπηνός, γεννήθηκε το 1880 στους Γαργαλιάνους όπου και ήταν διορισμένος ο εφέτης πατέρας του. Από όταν ήταν ήθελε να μπει στον στρατό, να γίνει αξιωματικός και να πάει στο μέτωπο να πολεμήσει. Όταν έγινε 21 ετών λοιπόν κατατάχθηκε στο 7ο Τάγμα Αθηνών, στο Σύνταγμα και στη συνέχεια πήγε οικειοθελώςστον Βάλτο των Γιαννιτσών για να βοηθήσει και να πολεμήσει στον Μακεδονικό Αγώνα. Οι Γαργαλιάνοι φαίνεται πως είχαν πάντα παράδοση στους πολεμιστές.

agras tellos

Με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή φυσικού αερίου κερδίζετε 50€ δωροκάρτα Shell

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά το επίσημο αίτημα του για μετάθεση στα Γιαννιτσά απορρίφθηκε λόγω της απειρίας του. Το 1902 είχε μετατέθηκε τελικά στον Τύρναβο και από εκεί πήγε εθελοντικά στη Μακεδονία, και συγκεκριμένα στην Λίμνη των Γιαννιτσών. Ο λόγος που υιοθέτησε αυτό το ψευδώνυμο ήταν το γεγονός ότι όλοι οι Μακεδονομάχοι μάχονταν με ψευδώνυμα, καθώς η Ελλάδα δεν συμμετείχε επίσημα στις πολεμικές αναμετρήσεις της Μακεδονίας.

Τέλλος Άγρας στην Μακεδονία

Ο Τέλλος Άγρας λοιπόν ανέλαβε να αντιμετωπίσει τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες που δρούσαν στη Λίμνη των Γιαννιτσών και τρομοκρατούσαν τους Έλληνες της περιοχής. Σήμερα μπορεί η λίμνη να έχει αποξηρανθεί και να μην υπάρχει, αλλά τότε ήταν γεμάτηψηλή βλάστηση και φυσικά καταφύγια και κρυψώνες, κάνοντας τον ιδανικό για εφαρμογή τακτικών ανταρτοπόλεμου.

limnh

Οι Κομιτατζήδες, κρύβονταν από τον Τούρκικο στρατό στη λίμνη αποσπάσματα και συχνά έκαναν επιδρομές στα χωριά των Ελλήνων, κλέβοντας το βιός τους. Ο Άγρας μαζί με μία ομάδα 20 ανδρώντο 1906 έκανε μία πολύ σημαντική πολεμική επιχείρηση: την επίθεση σε μία κεντρική βάση Βούλγαρων ανταρτών.

Οι Βούλγαροι ήταν πολλοί περισσότεροι και προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της σκληρής μάχης ο Άγρας τραυματίστηκε σοβαρά στον δεξί ώμο και το δεξί χέρι του. Η σοβαρότητα των τραυματισμών του τον ανάγκασε να πάει στην Θεσσαλονίκη για καλύτερη ιατρική φροντίδα. Όμως μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και παρά τις οδηγίες των γιατρών. γύρισε στον Βάλτο. Εκεί η υγεία του έγινε χειρότερα κι έπαθεκαι ελονοσία. Έτσι, το 1907 αποφάσισε να οργανώσει τον αγώνα στη Νάουσα.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Μακεδονικό Αγώνας

Ο Άγρας οργάνωνε τον Μακεδονικό Αγώνα από τη Νάουσα και χάρη στα σχέδια του οι Μακεδονομάχοι πέτυχαν πολλές ήττες σε βάρος των Κομιτατζήδων, των οποίων το ηθικό άρχισε να πέφτει. Κάποιοι μάλιστα σκέφτονταν να αρχίσουν να πολεμούν μαζί με τους Έλληνες. Ένας από τους πιο σημαντικούς οπλαρχηγούς των Βούλγαρων, ήταν ο Βοεβόδας του Βουλγαρικού Κομιτάτου, ο ΒάννηςΖλατάν.

Ο Ζλατάνείχε ελληνική μόρφωση καθώς η καταγωγή του ήταν από ένα χωριό κοντά στη Νάουσα. Όταν ο Άγρας επιχειρούσε στο Βάλτο των Γιαννιτσών, ο Ζλατάν ήταν ο κύριος αντίπαλος του. Ο Ζλατάν λοιπόν άρχισε να διαδίδει ότι θέλει να προσχωρήσει στην Ελληνική πλευρά κι έτσι ο Άγρας αποφάσισε να τον συναντήσει και να κατέβουν μαζί στην Αθήνα για να γίνει κι επίσημα η προσχώρηση.
Στις 3 Ιουνίου 1907, ο Τέλλος Άγρας με τον συναγωνιστή του ΤώνηΜίγγο, παρά τις προειδοποιήσεις του Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και άλλων Μακεδονομάχων, συναντήθηκαν με τον Ζλατάν και άλλον έναν Βοεβόδα ονόματι Κασάπτσε. Παρά τις συμφωνίες για ειρηνική συνάντηση, οι δύο βοεβόδες συνέλαβαν τους δύο Έλληνες. Οι προειδοποιήσεις και οι φόβοι των Ελλήνων ότι η συνάντηση ήταν παγίδα, αποδείχθηκαν δυστυχώς αληθινοί.

empros-13-6-1907

Για 4 μέρες οι Βούλγαροι περιφέραν τους δύο Έλληνες από χωριό σε χωρίο τους διαπομπεύοντας και βασανίζοντας τους στις πλατείες. Στις 7 Ιουνίου του 1907, οι δύο Έλληνες βρέθηκαν κρεμασμένοι σε μια καρυδιά. Ο θάνατος τους και η προδοσία των Βουλγάρων δημιούργησε μια δίψα για εκδίκηση στους Έλληνες και έκανε ακόμη πιο δυνατό τον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.