Youmag.gr
Επίσκεψη στη Στοκχόλμη Επίσκεψη στη Στοκχόλμη
Στοκχόλμη: Μια… λιλιπούτεια πόλη Είναι περισσότερο γνωστή για τα Βραβεία Νομπέλ και την τελετή απονομής που φιλοξενεί – κι αυτό είναι άδικο για μια... Επίσκεψη στη Στοκχόλμη

Στοκχόλμη: Μια… λιλιπούτεια πόλη Είναι περισσότερο γνωστή για τα Βραβεία Νομπέλ και την τελετή απονομής που φιλοξενεί – κι αυτό είναι άδικο για μια τόσο όμορφη και γεμάτη χρώματα πόλη. Τι κι αν είναι λίγο πιο βόρεια απ’ όσο μπορούμε να αντέξουμε εμείς οι πιστοί φίλοι της ζέστης και του νότου;

Η Στοκχόλμη, που έχει ήδη αρχίσει να εισέρχεται στην περίοδο του έτους που δεν νυχτώνει ποτέ, στέκει πανέτοιμη για να υποδεχτεί κάθε επίδοξο επισκέπτη και να τον μυήσει στα μυστικά των νησιών πάνω στα οποία απλώνεται… ωσάν μια δεύτερη Βενετία.

Η Στοκχόλμη βρίσκεται στην ανατολική ακτή και συγκεκριμένα στην είσοδο της λίμνης Μέλαρεν (Melaren). Με πληθυσμό 1.200.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Τα κεντρικά μέρη της περιλαμβάνουν δεκατέσσερα νησιά και τις όχθες του αρχιπελάγους, όπου η Μέλαρεν συναντά τη Βαλτική Θάλασσα. Ενώνονται μεταξύ τους με 53 γέφυρες, ενώ το κέντρο της πόλης είναι ουσιαστικά τοποθετημένο πάνω στο νερό, επί του κόλπου Ρινταρφγέρντεν.

Η μέχρι στιγμής παλαιότερη αναφορά της Στοκχόλμης σε γραπτό κείμενο χρονολογείται από το 1252, όταν αποτελούσε σημαντικό σημείο για το εμπόριο σιδήρου από τα ορυχεία του Μπέργκσλαγκεν (Bergslagen).

Η πόλη λέγεται πως ιδρύθηκε από τον Μπίργκερ Γιαρλ (Birger Jarl), με σκοπό την προστασία της Σουηδίας από τις εκ θαλάσσης εισβολές ξένων ναυτικών και την αποφυγή λεηλασιών πόλεων. Το πρώτο κτίριο στη Στοκχόλμη ήταν ένα οχυρό που αποσκοπούσε στον έλεγχο της κίνησης μεταξύ της Βαλτικής Θάλασσας και της Μέλαρεν.

Το 1270 η Στοκχόλμη εμφανίζεται σε ιστορικά έγγραφα ως πόλη και το 1289 περιγράφεται ως η πολυπληθέστερη στη σουηδική περιοχή. Η πρώτη αξιόπιστη εκτίμηση για το μέγεθος της πόλης προέρχεται από τα μέσα του 15ου αιώνα και αποδίδει στη Στοκχόλμη περίπου χίλια νοικοκυριά και πέντε έως έξι χιλιάδες κατοίκους.

Aegean Airlines – Ο μεγαλύτερος ελληνικός αερομεταφορέας σας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με μοναδικές προσφορές!

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει χρόνια πολλά. Κάνοντας, μάλιστα, ένα μεγάλο ιστορικό και χρονικό άλμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η πόλη διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912, αλλά υπήρξε και η μητέρα πατρίδα τόσο του χημικού μηχανικού Αλφρεντ Νομπέλ, που έδωσε το όνομά του στα περίφημα βραβεία, όσο και του μεγάλου Σουηδού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Αύγουστου Στρίντμπεργκ.

Αξίζει να δείτε

  • Το πλοίο με το όνομα Bάσα (Vasa), το μόνο του 17ου αιώνα που διατηρείται ώς τις μέρες μας. Το 95% των αρχικών τμημάτων του είναι στολισμένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά, καθιστώντας το πλοίο Bάσα ένα μοναδικό κόσμημα τέχνης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου. Μπορείτε να το δείτε στο ειδικό μουσείο που φτιάχτηκε στην πόλη, το οποίο φιλοξενεί και άλλες εννέα εκθέσεις, ένα πλήρες και οργανωμένο κατάστημα, καθώς και ένα εστιατόριο πρώτης κατηγορίας.
  • Το παλιό κομμάτι της πόλης, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το δημαρχείο του 16ου αιώνα (Stadshuset), την Εκκλησία της Στέψης, την παλαιότερη πλατεία της χώρας Στούρτοργιετ (Stortorget), τη Βουλή, την Οπερα και το παλάτι.
  • Το Μεσογειακό Μουσείο (Medelhavsmuseet) που ειδικεύεται σε συλλογές από τις χώρες της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής. Από το 1982 το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της τράπεζας Inteckningsbanken, δίπλα στην πλατεία Γουσταύου Αδόλφου, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι φιλοξενεί τη σπουδαιότερη συλλογή κυπριακών αρχαιολογικών ανασκαφικών ευρημάτων εκτός Κύπρου.
  • Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Naturhistoriska Riksmuseet), το οποίο ιδρύθηκε το 1739 και αρχικά αποτελούσε τμήμα της Ακαδημίας Επιστημών. Εχει 9 εκατομμύρια εκθέματα και είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Σουηδίας. Από το 1916 το μουσείο μεταφέρθηκε στο Φρεσκάτι, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της Στοκχόλμης. Στο μουσείο υπάρχει σύστημα cosmonova, το μόνο σουηδικό θέατρο ΙΜΑΧ και το μεγαλύτερο πλανητάριο της Σκανδιναβίας.
  • Το Ιστορικό Μουσείο (Historiska museet), από τα τέλη Νοεμβρίου 2006 έως τις 6 Ιανουαρίου 2008, όπου υπάρχει η θεματική έκθεση «Το παιχνίδι με τους Μάγια», που καταπιάνεται με την ιστορία των Μάγια, αλλά και με το πώς γράφεται γενικά η ιστορία.

Ξενάγηση με οικο-λεωφορείο

Το ξεχωριστό σε αυτή την ξενάγηση είναι όχι το τι βλέπει κανείς, αλλά το πώς μεταφέρεται. Τα λεωφορεία χρησιμοποιούν 100% (σουηδικά) βιοκαύσιμα, εκλύοντας έτσι 80% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Κατά τα άλλα, οι επισκέπτες περνούν από την Παλιά Πόλη, το Παλάτι, το Μουσείο Skansen, το Δημαρχείο και το Μουσείο Vasa. Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα, διαρκούν μιάμιση ώρα και το κόστος είναι 29 ευρώ το άτομο. Αν καταβάλετε επιπλέον 2,50 ευρώ, η εταιρεία αγοράζει για λογαριασμό σας ένα τετραγωνικό μέτρο Τροπικού Δάσους Κεντρικής Αμερικής .

Πώς θα Πάτε

Οι πτήσεις θα σας κοστίσουν από 186 € μετ’ επιστροφής. Καθώς όμως η διαδρομή των 2.372 χιλιομέτρων θα απελευθερώσει 552 kg διοξειδίου του άνθρακα, η αεροπορική εταιρεία σας δίνει τη δυνατότητα, πληρώνοντας 5,20 € παραπάνω, να αναπληρώσετε.

Τα χρήματα θα επενδυθούν σε έργα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εσείς θα έχετε αναπληρώσει το δικό σας μερίδιο. Ταυτόχρονα, η Scandinavian Airlines έχει τους δικούς της πράσινους στόχους: τη μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και το τέλος εκπομπής κάθε επιβλαβούς αερίου το 2050!

Πού θα Μείνετε

Για τη διαμονή σας εκεί έχουμε να σας προτείνουμε τα εξής:

Η μακράν καλύτερη επιλογή είναι το Grand Hotel Stockholm, που βρίσκεται πάνω στο ποτάμι και η θέα είναι μαγευτική. Οι τιμές, αρκετά τσουχτερές, ξεκινούν από 290 ευρώ για ένα στάνταρ δίκλινο με θέα στο ποτάμι και πρωινό.

Επόμενη πρόταση το Nordic Light Hotel, με το περίφημο Absolut Icebar. Οι τιμές εδώ ξεκινούν από τα 230 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Τέλος, ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το Rival Hotel, αφού το κάθε ένα από τα 99 δωμάτια είναι διακοσμημένο διαφορετικά. Οι τιμές εδώ είναι κυμαινόμενες ανάλογα με τη μέρα ή το μήνα, ενδεικτικά όμως μπορούμε να πούμε πως για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινούν από 160 ευρώ.

Rica Hotel

www.rica-hotels.com

Με 162 € περίπου το δίκλινο ο επισκέπτης κοιμάται με λιγότερες τύψεις, αφού τα ξενοδοχεία της αλυσίδας έχουν φροντίσει να υιοθετήσουν ενέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Τα απορρίμματα ανακυκλώνονται, ενώ χρησιμοποιούνται και κάδοι κομποστοποίησης. Προτιμώνται τρόφιμα από τοπικούς παραγωγούς, με τη λογική ότι έτσι μειώνονται οι μεταφορές αγαθών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα, αποφεύγονται τα προϊόντα που δεν ανακυκλώνονται, ενώ τα απορρυπαντικά που επιλέγονται δεν περιέχουν χημικά.

Scandic Hotels

www.scandichotels.com

Αλυσίδα ξενοδοχείων με περισσότερες από 100 μονάδες σε όλη τη Σκανδιναβία, βραβευμένες με Κύκνους. Προειδοποιεί τους επισκέπτες: «Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε έναν υπάλληλο του ξενοδοχείου να ποτίζει τα φυτά με το νερό από το τραπεζάκι που μόλις άδειασε. Είναι γιατί χρησιμοποιούμε και την τελευταία σταγόνα νερού». Το 2007 ο όμιλος ανακοίνωσε πως σε τέσσερα χρόνια θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό. Στόχος ο μηδενισμός τους το 2025! Ακόμα, υπολογίζεται ότι έχουν εκλυθεί 160 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα μόνο από τη μεταφορά του 1,2 εκατομμυρίου μπουκαλιών που καταναλώθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του ομίλου. Γι’ αυτό και η εταιρεία σταμάτησε τη χρήση εμφιαλωμένου νερού. Από 115 € το δίκλινο δωμάτιο.

Η παλιά βασιλική φυλακή έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο και hostel. Οι υπάλληλοι είναι ντυμένοι με ριγέ στολές. Τα «κελιά» στον ξενώνα κοστίζουν από 20 € και τα δίκλινα στο ξενοδοχείο από 134 €. Και αυτό το συγκρότημα έχει βραβευτεί με Κύκνο.

Το ξερατε πως…

Τα Νομπέλ είναι ετήσια διεθνή βραβεία που δίνονται από το 1901 για επιτεύγματα στην Ιατρική, στη Χημεία, στη Φυσική, στη Λογοτεχνία και για την Ειρήνη. Το 1968 η Σουηδική Τράπεζα καθιέρωσε την απονομή βραβείου στις Οικονομικές Επιστήμες στη μνήμη του ιδρυτή τους, τον Σουηδό επιστήμονα Αλφρεντ Νομπέλ. Κάθε βραβείο απαρτίζεται από ένα μετάλλιο, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και ένα δίπλωμα.

Οές με προορισμό αποκλειστικά τη Στοκχόλμη σπάνια θα βρούμε, καθώς τα πακέτα που σχεδιάζουν οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οργανισμοί περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν προορισμούς της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, όπως η Κοπεγχάγη και το Οσλο.

Δύο πάρκα

Οταν οι Σουηδοί κουράζονται από το shopping, αφού κίνηση και στρες δεν φαίνεται να υπάρχουν, καταφεύγουν σε κάποιο από τα εθνικά πάρκα της μητρόπολης. Στο Ekoparken (www.ekoparken.com) κάνουν πικνίκ, ξεκουράζονται και λιάζονται… (θυμηθείτε ότι το σκανδιναβικό φως -nordic light, όπως το ονομάζουν- το καλοκαίρι φτάνει μέχρι και τις 18 ώρες, ενώ το χειμώνα μόλις τις 6).

Σε αυτόν τον όμορφο κήπο, που καλλιεργείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, διατίθενται βιολογικά φυτά και λαχανικά στο καφέ και το πωλητήριο. Η βόλτα έως εδώ αξίζει και για χαλάρωση στο πάρκο Djurgarden.

Χρήσιμα site

www.stockholm.se: Η ιστοσελίδα του δήμου της Στοκχόλμης.

www.stockholmtown.com: Ο επίσημος οδηγός της πόλης.

Που θα Φάτε

  • Ως προς το φαγητό, οι Σουηδοί αγαπούν ιδιαίτερα το μεσημεριανό, οπότε προτιμήστε να δοκιμάσετε κάθε φορά το πιάτο της ημέρας σε ένα από τα αμέτρητα εστιατόρια της πόλης. Οπως διαβάζουμε, στη Στοκχόλμη (σε αντίθεση με την Αθήνα…) μπορείτε να φάτε σε καλό εστιατόριο από 10 ευρώ το άτομο!
  • Για τη διασκέδασή σας, τέλος, τα μπαράκια της πόλης μένουν ανοιχτά ώς το βράδυ. Μετατρέψτε τα ευρώ σας σε σουηδικές κορώνες, λοιπόν, και καλό ταξίδι!

Το φαγητό της Στοκχόλμης δεν είναι αξιομνημόνευτο αν και η βάση του είναι τα ψάρια. Οι γκουρμέ προσπάθειες στρέφονται προς τις ξένες κουζίνες, αλλά και εκεί δεν καταφέρνουν τρομερά πράγματα.

Παρ’ όλα αυτά τα εστιατόρια έχουν πολύ ενδιαφέρουσα διακόσμηση και art de la table, ενώ η ατμόσφαιρα είναι ζεστή παρά την προιδέαση για τους ψυχρούς Σουηδούς. Οι τιμές ωστόσο είναι τσουχτερές παντού. Ενδεικτικά ένα σνακ και ένας καφές αγγίζει τα 10 ευρώ στα πιο λαικά σημεία. Για το νερό δεν το συζητώ, το μπουκαλάκι των 500 ml κοστίζει 5 ευρώ!

  • Babajan

Katarina bangata 75, Södermalm, www.babajan.com

Το εστιατόριο στο Εθνογραφικό Μουσείο διαθέτει φαγητό με βιολογικά και fair trade προϊόντα.

  • Herman’s

Fjällgatan 23B, http://hermans.se

Το εστιατόριο του Χέρμαν σερβίρει επίσης βιολογικά πιάτα.

Πάντως αξίζει τον κόπο να δειπνήσετε στο Republik (Tulegatan 17) με γαλλική κουζίνα, αλλά πολύ ενδιάφερων διάκοσμο και κέφι. Επίσης στο Lejontornet (Lilla n nygatan 5), όπου σερβίρονται σκανδιναβικά εδέσματα, πανάκριβα ουίσκι και καταπληκτικά κρασιά.

Επίσης μια βόλτα στο PA&Co συνωστίζεται ο λαμπερός κόσμος της Στοκχόλμης (ηθοποιοί, μοντέλα και celebrities). Για το μεσημέρι ένα γεύμα σούπερ designατο Fredsgatan 12 επιβάλλεται.

Το αρχιπέλαγος της Βαλτικής θάλασσας, στην είσοδο του οποίου χτίστηκε πριν από περίπου επτά αιώνες η Στοκχόλμη, περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 24.000 νησιά. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτα λιγότερο από την πρωτεύουσα μιας χώρας που αριθμεί 100.000 λίμνες.

Η πιο μοδάτη και ενδιαφέρουσα περιοχή της πόλης ωστόσο για νυχτερινές και όχι μόνον εξόδους είναι το SoFo! Στην ουσία πρόκειται για τη συντομογραφία του South of Folkungagatan. Η αλήθεια είναι ότι το εύρημα των Σουηδών πολύ μας βόλεψε, γιατί η προφορά αυτής της γλώσσας δεν είναι και ότι ευκολότερο.

Παρόλα αυτά, οι Σουηδοί μιλούν όλοι εξαιρετικά αγγλικά (αλλά και άλλες ευρωπαικές γλώσσες) και είναι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί αν και ασυνήθιστοι στη λογική των τουριστών. Το SoFo, συγκεντρώνει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της νυχτερινής ζωής με αρκετά μπαρ και κλαμπ, και άλλα concepts διασκέδασης, όπως γκαλερί όπου φιλοξενούνται συναυλίες ή παραστάσεις.

Επίσης εκεί υπάρχουν πολλά καταστήματα με εναλλακτικά ρούχα, κοσμήματα και είδη τέχνης, αλλά και second hand αγορές.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η πληθώρα των ζωντανών μουσικών σκηνών και κυρίως των jazz bars, τα οποία είναι κατάμεστα.

Πέραν του SoFo ενδιαφέροντα μπαρ υπάρχουν στο σύγχρονο κέντρο στην Στοκχόλμη, όπως το Riche ή το Rival Bar, το οποίο βρίσκεται εντός του ομώνυμου μπουτίκ ξενοδοχείου. Βέβαια η μεγάλη ατραξιόν είναι το Ice Bar, εντός του ξενοδοχείου Nordic Light Hotel.

Όπως δηλώνει η επωνυμία του εδώ όλα είναι από πάγο (μάλιστα από το νερό του ποταμού Torne). Τα καθίσματα, οι τοίχοι, το μπαρ αλλά και τα ποτήρια. Εισέρχεσαι στο μπαρ, ντυμένος σαν Εσκιμώος και παραμένεις το πολύ μισή ώρα. Σερβίρεται μόνον βότκα (συγκεκριμένης φίρμας) σε διάφορα κοκτέιλ. Η κράτηση θεωρείται απαραίτητη.

Σημειώστε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στη Σουηδία είναι μετρημένη (στη δεκαετία του 80 υπήρξε και απαγόρευση) λόγων των αυξημένων κρουσμάτων αλκοολισμού. Ετσι οι μερίδες αλκοόλ είναι μικρές και πανάκριβες (περίπου 20 ευρώ για ένα ποτό σε μέσο μπαρ). Το κάπνισμα απαγορεύεται παντού! Αλλά υπάρχουν τασάκια έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια στην περίπτωση που αμετανόητος καπνιστής, αντέξει το πολικό ψύχος.

  • Για τη διασκέδασή σας, τέλος, τα μπαράκια της πόλης μένουν ανοιχτά ώς το βράδυ. Μετατρέψτε τα ευρώ σας σε σουηδικές κορώνες, λοιπόν, και καλό ταξίδι!