Youmag.gr
Συμβουλές για πεζοπορεία στη Φύση με Υπευθυνότητα! Συμβουλές για πεζοπορεία στη Φύση με Υπευθυνότητα!
Νομίζετε ότι η πεζοπορεία στη φύση δεν έχει κανόνες;;; Κι όμως έχει! Και μάλιστα πολύ σοβαρούς! Η Tread Lightly έχει θεσπίσει κανόνες ακόμα και... Συμβουλές για πεζοπορεία στη Φύση με Υπευθυνότητα!

Νομίζετε ότι η πεζοπορεία στη φύση δεν έχει κανόνες;;; Κι όμως έχει! Και μάλιστα πολύ σοβαρούς!

Η Tread Lightly έχει θεσπίσει κανόνες ακόμα και γι εκείνους που κάνουν πεζοπορεία στη φύση. Για να μάθουν κάποια πολύ χρήσιμα μυστικά, που θα τους βοηθήσουν και να χαρούν περισσότερο το αγαπημένο τους sport, αλλά και να εξασφαλισθεί παράλληλα η προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής! Είναι πολύ σημαντικοί! Μας αφορούν όλους!

Γι αυτό διαβάστε τους και κρατήστε στο νου σας τα βασικά τους σημεία. Είναι σημαντικό.

Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

Ταξιδεύετε υπεύθυνα,  πάντα σε υπάρχοντες δρόμους και μονοπάτια και σε περιοχές που επιτρέπεται η πρόσβαση.

·         Μείνετε στο μονοπάτι σας, ακόμα και αν αυτό είναι απότομο ή λασπωμένο. Περπατώντας στις άκρες του μονοπατιού και κόβοντας τα αναχώματα προκαλείτε ζημιά στο έδαφος, και αυξάνετε την πιθανότητα να δημιουργηθούν νεροφαγώματα και άλλες ζημιές.

·         Όταν περπατάτε σε μονοπάτια, προτιμήστε να βαδίζετε εφ’ ενός ζυγού, έτσι, ώστε να αποφύγετε τη διαπλάτυνση του μονοπατιού.

·         Σε ανοιχτές περιοχές χωρίς μονοπάτια, κάντε το ανάποδο. Περπατήστε ανοιχτά ο ένας από τον άλλο, έτσι, ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία νέου άχρηστου μονοπατιού.

·         H ιδιωτική αυθαίρετη σήμανση των διαδρομών είναι άσχημη και στον επόμενο ταξιδιώτη θα προκαλέσει άσχημη εικόνα. Για το λόγο αυτό βάλτε σημάδια αν θέλετε στη διαδρομή σας, αλλά πάρτε τα μαζί σας όπως θα φεύγετε.

·         Ακολουθήστε τις οδηγίες των σημάτων και των οδηγιών του Δασαρχείου.

·         Περπατήστε σε ομάδα των 2-3 ατόμων. Ταξιδεύοντας μόνος μπορεί να βρεθείτε σε δυσάρεστη κατάσταση πολύ πιο εύκολα.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Σεβαστείτε τα δικαιώματα των άλλων, όπως των ιδιοκτητών αγροτικής γης, των άλλων ταξιδιωτών, όλων αυτών που θέλουν να κατασκηνώσουν στην ίδια περιοχή, φροντίζοντας να μην κάνετε κάτι που θα μπορούσε πιθανόν να τους ενοχλήσει. Αφήστε τους να χαρούν ήσυχοι τη φύση.

·         Δώστε σημασία σε όσους θα συναντήσετε στο δρόμο, στο μονοπάτι, στο χώρο camping

·         Μην κάνετε θόρυβο! Ειδικά νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.

·         Σεβαστείτε τις ιδιωτικές στιγμές των άλλων. Κρατήστε απόσταση από αυτούς και αποφύγετε να διασχίσετε την περιοχή κοντά στη σκηνή τους.

·         Φροντίστε ο εξοπλισμός και τα πράγματά σας να έχουν χρώματα που να ταιριάζουν με το περιβάλλον και να συνδυάζονται με αυτό. Με τον τρόπο αυτό δεν ενοχλείτε τη θέα των υπολοίπων και δεν χαλάτε την ομορφιά του τοπίου.

·         Αφήστε τις εισόδους όπως τις βρήκατε

·         Αν για να φτάσετε στον προορισμό σας είστε αναγκασμένοι να περάσετε μέσα από ιδιωτική περιουσία, φροντίστε πρώτα να πάρετε την άδεια

·         Όταν οδηγείτε, προσέχετε πολύ τους ιππείς, τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Ενημερωθείτε για όλα όσα αφορούν την πεζοπορεία στη φύση! Πάρτε χάρτες, κανονισμούς, σχεδιάστε το ταξίδι σας με κάθε λεπτομέρεια, εκπαιδευτείτε από κάποιον ειδικό, τόσο για την ανάπτυξη των ικανοτήτων σας, όσο και για τη χρήση του εξοπλισμού σας.

·         Αποκτήστε έναν χάρτη του προορισμού σας, και σημειώστε σε αυτόν τις περιοχές που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.

·         Κάντε ρεαλιστικό σχεδιασμό ταξιδιού και μείνετε σε αυτόν. Ενημερώστε κάποιον τρίτο για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

·         Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες και τους κανονισμούς του Δασαρχείου.

·         Πάρτε Δελτίο Καιρού για το σημείο του προορισμού σας, αλλά και για τα σημεία από όπου θα περάσετε. Σχεδιάστε τον εξοπλισμό σας ανάλογα με τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατούν.

·         Έχετε πάντα μαζί σας πυξίδα ή GPS. Σιγουρευτείτε ότι λειτουργεί ή ότι ξέρετε καλά να το χρησιμοποιείτε

·         Προετοιμαστείτε για κάθε απρόβλεπτο, βάζοντας στον εξοπλισμό σας είδη ανάγκης.

·         Πάρτε μαζί σας νερό και είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και στην πιο μικρή διαδρομή σας.

·         Επιλέξτε τα πιο κατάλληλα παπούτσια για το έδαφος που θα διασχίσετε. Γερά, αλλά ελαφριά μποτάκια είναι συνήθως τα πλέον κατάλληλα. Τα σανδάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο το καλοκαίρι και γύρω μόνο από την περιοχή κατασκήνωσης.

·         Ντυθείτε σε «στρώσεις» δηλαδή με αρκετά ελαφριά ρούχα με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να ρυθμίζετε πιο εύκολα την θερμοκρασία του σώματός σας. Πάρτε μαζί σας πάντα ένα μπουφάν, γιατί στην ύπαιθρο ο καιρός αλλάζει εύκολα, ακόμα και το καλοκαίρι.

·         Το βάρος του σακιδίου σας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του σωματικού σας βάρους.

Αποφύγετε τη διάσχιση προστατευόμενων περιοχών, εκτός και αν υπάρχουν δρόμοι. Τέτοιες περιοχές είναι οι ακτές των λιμνών, οι υδροβιότοποι, τα ποτάμια και οι εθνικοί δρυμοί. Με τον τρόπο αυτό προστατεύετε την άγρια ζωή και φύση, καθώς και την χλωρίδα από την καταστροφή

·          Άλλες περιοχές προς αποφυγή – εκτός και αν υπάρχουν δρόμοι – περιλαμβάνουν σπαρμένα εδάφη και περιοχές όπου τα αποδημητικά πουλιά φτιάχνουν τις φωλιές τους

·          Αποφύγετε τη διάσχιση περιοχών ιστορικού, αρχαιολογικού ή παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος.

·         Μην ενοχλείτε και μην κάνετε κάποια ενέργεια, που θα μπορούσε να τρομάξει τα άγρια ζώα που ίσως βρεθούν στο δρόμο σας. Αντίθετα, κρατήστε αποστάσεις από αυτά και αφήστε τα ήσυχα.

·         Μηχανοκίνητα μέσα δεν επιτρέπονται σε Εθνικούς Δρυμούς και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές.

Πάρτε μέρος στην προστασία του περιβάλλοντος, αφήνοντας το χώρο της κατασκήνωσής σας καλύτερο από ό,τι τον βρήκατε. Καθαρίστε τον από σκουπίδια, έτσι ώστε να προφυλάξετε την περιοχή από την φωτιά, από έντομα και άλλες βλαβερές συνέπειες. 

·         Έχετε μαζί σας σάκους απορριμμάτων. Τοποθετήστε σε αυτούς όλα τα σκουπίδια που θα βρείτε στο χώρο κατασκήνωσης.

·         Βγάλτε τα τρόφιμα και τα snacks από τις συσκευασίες τους και τοποθετήστε τα σε δοχεία. Αυτό μειώνει τα σκουπίδια που θα δημιουργήσετε

·         Σε περιοχές χωρίς τουαλέτα, τα περιττώματα πρέπει ή να τοποθετούνται σε σακούλες και να πετιούνται ή να θάβονται στο έδαφος. Για το λόγο αυτό σκάψτε ένα μικρό λάκκο γύρω στους 20Χ20 πόντους, σε απόσταση τουλάχιστον 70 μέτρα από νερό και θάψτε τα μέσα. Σκεπάστε το λάκκο με χώμα και ρίξτε αν είναι και εύκολο κάποια κλαδιά από πάνω.

·         Μετά από κάθε ταξίδι, πλύνετε καλά τον εξοπλισμό σας και το αυτοκίνητό σας, για να αποφύγετε τη μεταφορά ανεπιθύμητων μικροοργανισμών στο χώρο σας.