Youmag.gr
Σχετικά με την εταιρεία Η Select Medical είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά ιατρικής περίθαλψης αποκατάστασης των ΗΠΑ. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις οξείας περίθαλψης και...

Σχετικά με την εταιρεία

Η Select Medical είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά ιατρικής περίθαλψης αποκατάστασης των ΗΠΑ. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις οξείας περίθαλψης και εσωτερικής αποκατάστασης και παρέχει επίσης υπηρεσίες σε άλλους τομείς της αγοράς. Η Select Medical ιδρύθηκε το 1996 και έχει την έδρα της στο Delaware των ΗΠΑ.

Ποια είναι η ιδέα;

 • Η εξαιρετικά κατακερματισμένη αγορά ιατρικής περίθαλψης αποκατάστασης στις ΗΠΑ επιτρέπει στην Select Medical να αυξήσει επιθετικά το μερίδιο αγοράς μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.
 • Η αγορά υγειονομικής περίθαλψης αποκατάστασης των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει υψηλό σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 6,5% κατά την περίοδο 2023–2031 και αναμένεται να φτάσει τα 561 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.
 • Η Select Medical έχει μια διαφοροποιημένη επιχείρηση και είναι ο ηγέτης της αγοράς σε δύο από τους τέσσερις τομείς της.
 • Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η εταιρεία πέτυχε σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασίας, ενώ η τιμή της μετοχής της μειώθηκε κατά 10% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, υποδηλώνοντας την πιθανότητα θετικής αναπροσαρμογής.
 • Η εταιρεία διαθέτει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που ισοδυναμεί με το 12,74% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και καταβάλλει στους μετόχους τριμηνιαία μερίσματα με ετήσια απόδοση 2%

Άνοιξε τον λογαριασμό σου δωρεάν στην Freedom24 και λάβε μια εντελώς δωρεάν μετοχή αξίας έως και $800

Γιατί μας αρέσει η Select Medical Holdings;

1ος λόγος: Επωφελούμενος της ενοποίησης στην αγορά υγειονομικής περίθαλψης αποκατάστασης

Η φροντίδα αποκατάστασης ή μετα-οξεία φροντίδα είναι ένα σύνολο υπηρεσιών που συνοδεύουν τη φροντίδα που λαμβάνει ένας ασθενής μετά από μια σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό. Η φροντίδα αποκατάστασης απευθύνεται σε ασθενείς που δεν βρίσκονται πλέον σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ποιοτική φροντίδα και υπηρεσίες για να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το BUSINESS WIRE, η αγορά της υγειονομικής περίθαλψης αποκατάστασης των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη με σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων εταιρειών που αντιπροσωπεύουν ένα ασήμαντο μερίδιο εσόδων. Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με τη μελέτη, πολλοί παράγοντες της αγοράς επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μέσω συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η διοίκηση της Select Medical επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της σε αυτήν τη στρατηγική κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με επενδυτές σχετικά με τα αποτελέσματα απόδοσης του πρώτου 9μηνου 2023. Για παράδειγμα, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Robert A. Ortenzio ανέφερε μια σειρά από εξαγορές και συμφωνίες που επετεύχθησαν το 2023.

Για παράδειγμα, ως μέρος του τμήματος των Νοσοκομείων Αποθεραπείας Κρίσιμων Ασθενειών, η Select Medical αναμένει να ανοίξει ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στο Σικάγο το δεύτερο τρίμηνο του 2024, όπως ορίζεται από τους όρους της κοινοπραξίας της με το Rush University System for Health. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις θεραπείας, όπως το νοσοκομείο Orlando North, όπου σχεδιάζει να ανοίξει μια μονάδα αποκατάστασης 48 κλινών. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα αυξήσουν τη δυναμικότητα κλινών του τμήματος κατά τουλάχιστον 1,1%, εξαιρουμένου του ανοίγματος νοσοκομείου στο Σικάγο, το μέγεθος του οποίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τη διοίκηση.

Ένας άλλος κλάδος των δραστηριοτήτων της εταιρείας, τα Νοσοκομεία Αποκατάστασης, αναπτύσσεται επίσης μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα μιας κοινοπραξίας με την CHS Select Medical που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, η εταιρεία απέκτησε το μερίδιο ελέγχου σε ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στο Φορτ Γουέιν.

Μαζί με έναν άλλο εταίρο, το University of Florida Health Shands, η εταιρεία θα ανοίξει ένα νοσοκομείο 48 κλινών στο Jacksonville το 3ο τρίμηνο του 2024. Επιπλέον, η Select Medical έχει συνάψει συμφωνίες για πολλά άλλα νοσοκομεία που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2024 και 2025. Με τα εγκαίνια του Jacksonville, η δυναμικότητα κλινών του τμήματος θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3,25%, εξαιρουμένου του ανοίγματος άλλων νοσοκομείων.

Στο πλαίσιο του τμήματος της Concentra, μόνο μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023, η εταιρεία εξαγόρασε τρεις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, δύο από τις οποίες βρίσκονται στο και μία στο βορειοανατολικό Μέριλαντ. Τον Οκτώβριο του 2023, άνοιξε τρεις επιπλέον κλινικές στο πλαίσιο του τμήματος. Συνολικά, η εταιρεία άνοιξε 22 νέα κέντρα το εννεάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 4,25%.

Η Select Medical επεκτείνει επίσης ενεργά το τμήμα αποκατάστασης εξωτερικών ασθενών, το οποίο πρόσθεσε 16 κλινικές στο χαρτοφυλάκιό της μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τις συμβάσεις μίσθωσης που έχουν συναφθεί, η Select Medical θα αρχίσει επιπλέον να διαχειρίζεται 11 κλινικές το 4ο τρίμηνο του 2023 και 11 κλινικές το 2024, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των κλινικών του χαρτοφυλακίου κατά τουλάχιστον 1,36%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, υπάρχει μια σειρά από άλλες συμφωνίες και πιθανές εξαγορές, οι οποίες διερευνώνται ενεργά και ενδέχεται να ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Έτσι, η αγορά υγειονομικής περίθαλψης αποκατάστασης των ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένη και εταιρείες όπως η Select Medical ενεργούν ως «ενοποιητές» του κλάδου. Μέσω συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών καθώς και ιδρύσεων νέων κλινικών, η εταιρεία αυξάνει το μερίδιό της στην αγορά, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί με CAGR 6,5% το 2023–2031 στα 561 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Global Market Insights.

Άνοιξε τον λογαριασμό σου δωρεάν στην Freedom24 και λάβε μια εντελώς δωρεάν μετοχή αξίας έως και $800

2ος λόγος. Διαφοροποιημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην υγειονομική περίθαλψη αποκατάστασης

Η αγορά των Η.Π.Α. για την υγειονομική περίθαλψη αποκατάστασης δεν είναι μόνο ανεπαρκώς ενοποιημένη, αλλά επίσης διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η περίθαλψη αποκατάστασης μπορεί να παρέχεται σε κλινικές εσωτερικών ή/και εξωτερικών ασθενών, μπορεί να περιλαμβάνει θεραπευτική άσκηση ή ανάπαυση κ.λπ. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς να παρέχουν το πλήρες φάσμα των παραπάνω υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Η Select Medical δραστηριοποιείται σε τέσσερις βασικούς τομείς της αγοράς, γεγονός που διακρίνει την εταιρεία από πολλούς ανταγωνιστές.

Διάρθρωση εσόδων της εταιρείας. Πηγή: στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συντάκτη

1. Το βασικό τμήμα της Select Medical είναι τα Νοσοκομεία Αποκατάστασης Κρίσιμων Ασθενειών, εντός των οποίων η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε χώρους νοσηλείας. Το εννεάμηνο του 2023, το τμήμα αυτό συνεισέφερε το 34,6% των συνολικών εσόδων.

Το τμήμα παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης για κρίσιμες καταστάσεις που προκαλούνται τόσο από οξείες όσο και από χρόνιες ασθένειες σε έξαρση, καθώς και από αυτές που επηρεάζουν πολλαπλά όργανα. Αυτές περιλαμβάνουν: καρδιακές και αναπνευστικές ανεπάρκειες, μολυσματικές ασθένειες (π.χ COVID-19), πνευμονολογικές ασθένειες, πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, νεφρικές ασθένειες, νευρολογικές επιπλοκές κ.λπ.

Περίπου το 70% των κλινικών του τμήματος λειτουργούν σύμφωνα με το μοντέλο «νοσοκομείο εντός νοσοκομείου». Η Select Medical μισθώνει τμήμα ενός νοσοκομείου οξείας φροντίδας και τοποθετεί την υποδομή για θεραπεία αποκατάστασης σε αυτό. Οι ασθενείς που εισάγονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μεταφέρονται στη συνέχεια στα τμήματα αποκατάστασης της Select Medical, δημιουργώντας έτσι μια σταθερή ροή νέων πελατών.

Το πρώτο 9μηνο του 2023, τα έσοδα του τομέα αυξήθηκαν κατά 3,6%, λόγω της αύξησης του κόστους περίθαλψης κατά 4,8% και της ελαφριάς μείωσης της λειτουργικής απόδοσης. Επιπλέον, το τμήμα έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα ανάπτυξης στο προσαρμ. EBITDA.

2. Το δεύτερο σημαντικότερο τμήμα είναι η Concentra, στο πλαίσιο της οποίας η Select Medical παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε υπαλλήλους επιχειρήσεων στο πλαίσιο του μοντέλου outsourcing. Η θεραπεία περιλαμβάνει τόσο επείγουσα περίθαλψη για τραυματισμούς που σχετίζονται με την εργασία όσο και διάφορες υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης. Από το 2022, η Select Medical λειτουργούσε 540 μόνιμα κέντρα υγείας της εργασίας και 147 επιτόπιες κλινικές που εδρεύουν απευθείας εντός εταιρειών. Συλλογικά, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος αυτού του τομέα στις ΗΠΑ. Ο τομέας συνεισέφερε το 27,9% των εσόδων της εταιρείας το εννεάμηνο του 2023.

Το πρώτο εννεάμηνο του 2023, τα έσοδα του τμήματος αυξήθηκαν κατά 6,7%, λόγω της αύξησης του κόστους περίθαλψης κατά 6,3% και της αύξησης των επισκέψεων κατά 1,7%. Η διαίρεση παρουσίασε επίσης αύξηση στο προσαρμ. EBITDA κατά 7,7% με αύξηση του περιθωρίου προσαρμ. EBITDA από 20,8% σε 21,0%.

Σύμφωνα με την Research And Markets, η αγορά για αυτές τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με CAGR 3,9% το διάστημα 2023–2028 για να φτάσει τα 1,496 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.

3. Εντός του τμήματος αποκατάστασης εξωτερικών ασθενών, η Select Medical παρέχει υπηρεσίες σωματικής, επαγγελματικής και ομιλίας σε εξωτερικούς ασθενείς (μη νοσοκομειακές). Η εταιρεία παρέχει επίσης ορισμένα εξειδικευμένα προγράμματα, όπως λειτουργικά προγράμματα για τραυματισμούς που σχετίζονται με την εργασία, θεραπεία χεριών, αποκατάσταση διάσεισης, παιδιατρική αποκατάσταση, αποκατάσταση καρκίνου και υπηρεσίες αθλητικής προπόνησης. Η Select Medical είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης κέντρων αποκατάστασης εξωτερικών ασθενών στις ΗΠΑ. Το τμήμα αυτό συνεισέφερε το 17,8% των εσόδων της εταιρείας το 9μηνο του 2023.

Το πρώτο 9μηνο του 2023, τα έσοδα του τμήματος αυξήθηκαν κατά 5,5%, λόγω της αύξησης των επισκέψεων κατά 11,4% και αντιστάθμισης από τη μείωση του κόστους περίθαλψης κατά 2,9%. Το τμήμα παρουσίασε επίσης αύξηση στο προσαρμ. EBITDA κατά 4,4% λόγω των παραγόντων που προαναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με την Mordor Intelligence, αυτή η αγορά προβλέπεται να αναπτυχθεί με CAGR 6,0% το διάστημα 2023–2028.

4. Στο τμήμα των Νοσοκομείων Αποκατάστασης, η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα και υπηρεσίες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης που εξυπηρετούν τη βελτιστοποίηση της υγείας, της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Σε αντίθεση με το τμήμα των Νοσοκομείων Αποκατάστασης Κρίσιμων Ασθενειών, όπου οι ασθενείς αποκαθίστανται μετά από κρίσιμες ασθένειες στα επείγοντα, το τμήμα των Νοσοκομείων Αποκατάστασης παρέχει υπηρεσίες για την πλειονότητα των ασθενών που παραπέμπονται σε ενδονοσοκομειακή αποκατάσταση κατόπιν εντολής γιατρού. Το εννεάμηνο του 2023, ο τομέας συνεισέφερε το 14,4% των εσόδων της εταιρείας.

Το πρώτο 9μηνο του 2023, τα έσοδα του τμήματος αυξήθηκαν κατά 6,0%, λόγω της αύξησης κατά 5,5% των νοσηλειών και της αύξησης κατά 3,5% του κόστους περίθαλψης. Το τμήμα παρουσίασε επίσης αύξηση στο προσαρμ. EBITDA κατά 9,5% και αύξηση στα περιθώριο προσαρμ. EBITDA από 20,9% σε 21,6%.

Η Select Medical προσφέρει έτσι τη μεγαλύτερη και πληρέστερη γκάμα υπηρεσιών στη θεραπεία αποκατάστασης και είναι ο ηγέτης της αγοράς σε δύο από τα τέσσερα βασικά τμήματα της αγοράς. Η ισχυρή θέση στην αγορά επιτρέπει στην εταιρεία να κεφαλαιοποιήσει τις οικονομίες κλίμακας και τη φήμη της, ενώ οι προβλέψεις για ανάπτυξη της αγοράς προσθέτουν εμπιστοσύνη στη συνεχή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

3ος λόγος. Βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον

Το 9μηνο του 2023, η Select Medical αύξησε σημαντικά το προσαρμ. EBITDA και τα καθαρά έσοδα, τα οποία οφείλονταν κυρίως στα υψηλότερα αποτελέσματα στο τμήμα των Νοσοκομείων Αποκατάστασης Κρίσιμων Ασθενειών.

Τα θετικά αποτελέσματα οφείλονταν κυρίως στη μείωση του κόστους νοσηλευτικής εργασίας ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της εταιρείας να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού που προκλήθηκαν από τον COVID-19 το 2020-2022.

Σύμφωνα με την McKinsey, λόγω των αυξανόμενων ελλείψεων σε νοσηλευτικό εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ, καθώς και των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19, οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης δυσκολεύονταν ολοένα και περισσότερο να διατηρήσουν νοσηλευτές με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού των νοσηλευτών που απασχολούνται με ένα μοντέλο ωρομισθίου, το οποίο παρέχει στους νοσηλευτές ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, αλλά είναι λιγότερο αποδοτικό για έναν εργοδότη.

Το ποσοστό αλλαγής εργοδότη μεταξύ των νοσηλευτών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ αυξήθηκε από 17% το 2017 σε 26% το 2021, ενώ περίπου το 29% των νοσηλευτών επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τον κλάδο το 2022.

Ως απάντηση σε αυτές τις τάσεις, η Select Medical άρχισε τις προσπάθειες να μειώσει την εξάρτησή της από τους ωρομίσθιους υπαλλήλους ήδη από το 2022. Για να γίνει αυτό, η εταιρεία εισήγαγε μια σειρά μέτρων που ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των νοσηλευτών για μετάβαση σε πλήρη απασχόληση. Η Select Medical αύξησε τα μπόνους προσωπικού για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, αύξησε τις πληρωμές κινήτρων και άρχισε να δαπανά περισσότερα για την εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση του προσωπικού.

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα. Το πρώτο 9μηνο του 2023, η Select Medical μπόρεσε να επιτύχει μείωση 36% στο κόστος εργασίας στον τομέα των Νοσοκομείων Αποκατάστασης Κρίσιμων Ασθενειών λόγω μείωσης 9% στο ωρομίσθιο και μείωσης 30% στην εξάρτηση από τους ωρομίσθιους.

Το χαμηλότερο κόστος εργασίας το 9μηνο του 2023 οδήγησε σε αύξηση-ρεκόρ στο περιθώριο προσαρμ. EBITDA του τμήματος, ήτοι από 4,0% σε 10,9%. Ως αποτέλεσμα, το προσαρμ. EBITDA αυξήθηκε κατά 181,5% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ποσοστό αυξήθηκε ακόμη πιο έντονα, κατά 321,0%, υποδηλώνοντας τη συνέχιση της θετικής τάσης αύξησης του περιθωρίου.

Λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασίας, το καθαρό εισόδημα της Select Medical αυξήθηκε κατά 50,0% στα 197,9 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2023.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, η απόδοση της μετοχής της εταιρείας, κατά τη γνώμη μας, δεν τα αντικατοπτρίζει: Η Select Medical συναλλάσσεται επί του παρόντος σχεδόν 10% χαμηλότερα από ό,τι στην αρχή του έτους και η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τον Ιούλιο του 2023.

Δυναμική της μετοχής της εταιρείας. Πηγή: TradingView

Ωστόσο, εκτός από το ρεκόρ αύξησης του καθαρού εισοδήματος που δεν έχει ακόμη συνυπολογιστεί στην τιμή της μετοχής, η εταιρεία θα μπορούσε να συνεχίσει να αξιοποιεί τις οικονομικές της επιδόσεις το 2024 αυξάνοντας τα έσοδα.

Έτσι, η Select Medical θα ανοίξει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αποκατάστασης το 2024, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στο ποσοστό των εσωτερικών ασθενών και θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2023, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν τις πληρωμές σε ιατρικά ιδρύματα στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος ασφάλισης Medicare το 2024. Αυτό σημαίνει αύξηση 3,5% στον τομέα των Νοσοκομείων Αποκατάστασης Κρίσιμων Ασθενειών και αύξηση 3,6% στο τμήμα των Νοσοκομείων Αποκατάστασης.

Ταυτόχρονα, η Medicare αντιπροσωπεύει το 36,9% των εσόδων του τμήματος των Νοσοκομείων Αποκατάστασης Κρίσιμων Ασθενειών και το 47,1% των εσόδων του τμήματος των Νοσοκομείων Αποκατάστασης, επομένως η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των πληρωμών στο πλαίσιο του ασφαλιστικού προγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση των εσόδων της εταιρείας.

Έτσι, παρά την αύξηση-ρεκόρ στο περιθώριο προσαρμ. EBITDA, που οδήγησε σε σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων, η τιμή της μετοχής Select Medical δεν αντικατοπτρίζει τις θετικές αλλαγές στη χρηματοοικονομική απόδοση της εταιρείας, οι οποίες ενδέχεται να ωθήσουν την τιμή υψηλότερα στο εγγύς μέλλον.

4ος λόγος. Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και μερίσματα

Η Select Medical υλοποιεί ένα ενεργό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο τον Νοέμβριο του 2023 παρατάθηκε έως το τέλος του 2025. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2023, το εγκεκριμένο ποσό του προγράμματος επαναγοράς ήταν περίπου 400 εκατομμύρια $, ή 12,74% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εταιρείας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν έχει επαναγοράσει μετοχές μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2023, γεγονός που, δεδομένης της επέκτασης του προγράμματος, μπορεί να υποδηλώνει πιθανή εκ νέου συνέχιση των επαναγορών στο εγγύς μέλλον.

Η Select Medical επιστρέφει επίσης κεφάλαια στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων, τα οποία η εταιρεία συνέχισε να καταβάλλει το καλοκαίρι του 2021.

Μερισματική απόδοση προς τους μετόχους της εταιρείας. Πηγή: WSZ

Επί του παρόντος, το τριμηνιαίο μέρισμα ανέρχεται σε 0,125 $ ανά μετοχή, που ισοδυναμεί με ετήσια απόδοση 2,0%. Με την αύξηση των κερδών το 2023, η εταιρεία ενδέχεται να αυξήσει τις πληρωμές ήδη από το 2024.

Οικονομικές επιδόσεις

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Select Medical για τους τελευταίους 12 μήνες (TTM) μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

 • Τα έσοδα ανήλθαν συνολικά στα 6,59 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 4,00% σε σχέση με το 2022.
 • Το προσαρμ. EBITDA αυξήθηκε από 646,86 εκατομμύρια δολάρια σε 776,28 εκατομμύρια δολάρια. Το περιθώριο προσαρμ. EBITDA αυξήθηκε από 10,21% σε 11,79%.
 • Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 224,73 εκατομμύρια δολάρια έναντι 158,99 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το καθαρό περιθώριο αυξήθηκε από 2,51% σε 3,41%.

Η αύξηση των εσόδων και των κερδών οφείλεται στη βελτιστοποίηση του κόστους προσωπικού, καθώς και στην αύξηση των εσόδων από όλους τους τομείς, γεγονός που επηρέασε και τα αποτελέσματα της εταιρείας το εννεάμηνο του 2023. Παράλληλα, η εταιρεία σημείωσε ότι επιτεύχθηκαν τα θετικά αποτελέσματα λόγω των επενδύσεων που έγιναν το 2022 με στόχο την υπαγωγή προσωπικού σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Δυναμική των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Πηγή: στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συντάκτη

Ακολουθεί μια σύνοψη των οικονομικών αποτελεσμάτων της Select Medical για τους πρώτους 9 μήνες του 2023:

 • Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,33% σε ετήσια βάση στα 5,01 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Το προσαρμ. EBITDA αυξήθηκε από 497,95 εκατομμύρια δολάρια σε 627,37 εκατομμύρια δολάρια. Το περιθώριο προσαρμ. EBITDA αυξήθηκε από 10,48% σε 12,53%.
 • Τα καθαρά έσοδα ήταν 197,22 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 131,49 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Δυναμική των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για τους πρώτους 9 μήνες του 2023. Πηγή: στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συντάκτη

 • Τους τελευταίους 12 μήνες, οι λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 415,16 εκατομμύρια δολάρια έναντι 284,83 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022.
 • Οι διαθέσιμες ταμειακές ροές αυξήθηκαν από 94,45 εκατομμύρια δολάρια σε 191,31 εκατομμύρια δολάρια TTM.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές και οι διαθέσιμες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κυρίως λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων.

Ταμειακές ροές της εταιρείας. Πηγή: στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συντάκτη

Η Select Medical διατηρεί αυξημένο φορτίο χρέους:

 • Το συνολικό χρέος είναι 4,99 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Τα ταμειακά ισοδύναμα ανήλθαν σε 77,44 εκατομμύρια δολάρια.
 • Το καθαρό χρέος προς προσαρμ. LTM EBITDA είναι 6,3x.
 • Ο δείκτης κάλυψης εξόδων τόκων είναι 2,9x.

Αυτό το επίπεδο χρέους υποδηλώνει αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της εταιρείας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή του χρέους θα πραγματοποιηθεί μόνο σε τρία χρόνια, το 2026, επομένως μπορούμε να πούμε ότι τίποτα δεν φαίνεται να απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της εταιρείας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χαρτοφυλακίου δανείων. Πηγή: στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συντάκτη

Η Select Medical αναμένει θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2023.

Πρόβλεψη οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. πηγή: συντάχθηκε από τον συγγραφέα

Έτσι, οι προβλέψεις της διοίκησης δίνουν εμπιστοσύνη στο δυναμικό αύξησης της αξίας των μετοχών.

Αποτίμηση αποθεμάτων

Επιλέξτε ιατρικές συναλλαγές με μέσο όρο βιομηχανίας με βάση EV/EBITDA 10,18 x και με έκπτωση με βάση Ev/πωλήσεις 1,20 x, P/E 13,44 x και Fwd P / E 10,16 x.

Πρόβλεψη εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Πηγή: στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συντάκτη

Έτσι, οι προβλέψεις της διοίκησης δίνουν εμπιστοσύνη στο δυναμικό αύξησης της αξίας των μετοχών.

Εκτίμηση της μετοχής

Η Select Medical συναλλάσσεται στον μέσο όρο του κλάδου βάσει του πολλαπλασίου EV/EBITDA 10,18x και με έκπτωση βάσει των πολλαπλασίων EV/Πωλήσεις 1,20x, P/E 13,44x και Fwd P/E 10,16x.

Συγκρίσιμη εκτίμηση. Πηγή: στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συντάκτη, Finviz, Yahoo

Ο μέσος στόχος τιμής από τις κορυφαίες 5 επενδυτικές τράπεζες της Wall Street είναι 34,4 $ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τη συναίνεσή μας, η εταιρεία είναι υποτιμημένη σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου και τα ιστορικά πολλαπλάσια, ενώ η εύλογη αγοραία αξία της μετοχής είναι $31,7, που συνεπάγεται μια πιθανή ανοδική πορεία της τάξης του 33,8%.

Στόχοι τιμών των επενδυτικών τραπεζών. Πηγή: στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συντάκτη

Βασικοί κίνδυνοι

Υψηλό φορτίο χρέους. Αν και η επόμενη σημαντική αποπληρωμή χρέους της Select Medical δεν αναμένεται μέχρι το 2026, η εταιρεία πιθανότατα θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με υψηλότερα επιτόκια.

Η Select Medical συμμετέχει ενεργά σε συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών μέσω εξαγορών μικρότερων εταιρειών και δημιουργίας κοινοπραξιών. Εάν η Select Medical δεν καταφέρει να ενσωματώσει αποτελεσματικά τις εξαγορασθείσες εταιρείες στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες ή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική αντίδραση από τους επενδυτές.

Υψηλός ανταγωνισμός. Η αγορά ιατρικής περίθαλψης αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και εξαρτάται επίσης από τις κλινικές οξείας φροντίδας. Επομένως, η δυνατότητα της Select Medical να αυξήσει τις τιμές για τις υπηρεσίες της είναι περιορισμένη.

Finance Disclaimer

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.
*Το κεφάλαιό σας βρίσκεται σε κίνδυνο* Οι συναλλαγές με χρηματοοικονομικά μέσα ενδέχεται να συνεπάγονται πρόσθετους περιορισμούς. Ανατρέξτε στους Όρους της επιχείρησης. Οι προβλέψεις και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι σημαντικό να κάνετε τη δική σας ανάλυση πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση. Εάν χρειάζεται, θα πρέπει να αναζητήσετε προσεκτικά ανεξάρτητη επενδυτική συμβουλή από πιστοποιημένο επαγγελματία. Η ικανότητα παροχής πρόσβασης σε ένα συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό μέσο υπόκειται σε έλεγχο καταλληλότηταςn Sample Description