Youmag.gr
Προώθηση ιστοσελίδων: επένδυση ή «γρήγορες λύσεις»; Η προώθηση ιστοσελίδων είναι κάτι που είναι απαραίτητο για όλες τις ιστοσελίδες στις μέρες μας, ειδικά όσες στην...

Προώθηση ιστοσελίδων: επένδυση ή «γρήγορες λύσεις»;

Η προώθηση ιστοσελίδων είναι κάτι που είναι απαραίτητο για όλες τις ιστοσελίδες στις μέρες μας, ειδικά όσες στην ουσία αποτελούν μια προέκταση κάποιας επιχείρησης, η οποία περιμένει να αυξήσει τα έσοδα της χάρη σε αυτές. Παρόλα αυτά, πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και webmasters δεν γνωρίζουν πολλά γύρω από το website promotion κι έτσι πέφτουν συχνά θύματα επιτήδειων οι οποίοι συνήθως τους τάζουν εξωφρενικά καλά αποτελέσματα σε σχεδόν μηδαμινούς χρόνους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει πολύ καλά να ξέρετε και να θυμάστε όταν πρόκειται για την προώθηση ιστοσελίδων, είναι το γεγονός ότι είναι μία μακράς διάρκειας διαδικασία. Αν κάποιος σας υπόσχεται γρήγορα και μάλιστα «εγγυημένα» αποτελέσματα, το πιο πιθανό είναι ότι σας κοροϊδεύει. Γιατί όμως για την ανάπτυξη και την επισκεψιμότητα μίας ιστοσελίδας πρέπει να ισχύει το ρητό «το καλό το πράγμα, αργεί να γίνει»; Ας δούμε το όλο θέμα λίγο πιο αναλυτικά.

Γιατί η προώθηση ιστοσελίδων ΠΡΕΠΕΙ να είναι μία μακροπρόθεσμη επένδυση.

Το οργανικό traffic είναι το παν

Το SEO προώθηση ιστοσελίδων και άλλες τακτικές που σκοπό έχουν να σας φέρουν στη πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων του Google και μάλιστα σε όσο το δυνατόν πιο υψηλή θέση, θα σας φέρουν το πιο πολύτιμο είδος traffic, το λεγόμενο organic ή οργανικό. Το organic traffic είναι αυτό που προέρχεται από μηχανές αναζήτησης και όχι από διαφημίσεις ή από σπονσοραρισμένα links σε άλλα sites κλπ. Τα υψηλά επίπεδα οργανικού traffic όχι μόνο έχουν σαν αποτέλεσμα και μεγάλα ποσοστά μετατροπής επισκεπτών σε πελάτες (οι επισκέπτες που έρχονται στην ιστοσελίδα σας ήδη ψάχνουν για κάτι σχετικό με αυτήν και είναι έτοιμοι να αγοράσουν, σε αντίθεση με όσους απλά κλικάρουν σε ένα link που τους τράβηξε τη προσοχή σε κάποιο site) αλλά θα σας κρατήσουν σταθερά σε υψηλές κατατάξεις στις σελίδες αποτελεσμάτων. Το καλύτερο είναι ότι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας καμπάνιας προώθησης ιστοσελίδων κρατούν για χρόνια, χωρίς επιπλέον κόστος.

Η διαφήμιση είναι κοστοβόρα και δεν έχει αποτελέσματα διαρκείας

Η προώθηση ιστοσελίδας συχνά γίνεται και μέσω διαφημίσεων ή με την επί πληρωμή προώθηση περιεχόμενου σε κάποια social media. Η πιο γνωστή μέθοδος διαφήμισης στο internet, δεν είναι άλλη από το Google AdWords. Η αλήθεια είναι ότι οι διαφημίσεις ΜΠΟΡΟΥΝ να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικοί «αστερίσκοι». Ο πρώτος είναι ότι τα όποια αποτελέσματα μίας τέτοιας καμπάνιας θα «εξαφανισθούν» μόλις σταματήσετε να πληρώνετε την υπηρεσία. Ο δεύτερος, είναι το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είναι στην ουσία μία «δημοπρασία»: το κόστος γα την προώθηση για κάποια συγκεκριμένα keywords, εξαρτάται από το πόσα προσφέρουν και οι ανταγωνιστές σας. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος αυτής της μεθόδου μπορεί να ξεφύγει και μάλιστα σχετικά εύκολα. Πάντως η διαφήμιση είναι μία αρκετά αποτελεσματική μέθοδος για προώθηση ιστοσελίδων που είναι σχετικά καινούργιες, καθώς μπορεί να τις βάλει σχετικά γρήγορα στο χάρτη, αν θέλουν όμως να παραμείνουν εκεί, θα πρέπει να επενδύσουν και στο SEO και άλλες τεχνικές.

Τα γρήγορα αποτελέσματα είναι συχνά παράνομα

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε για την προώθηση ιστοσελίδων, είναι ότι μπορεί να γίνει τόσο με θεμιτά, όσο και με αθέμιτα μέσα. Όταν γίνεται με θεμιτά μέσα, τότε θα έχει σίγουρα αποτελέσματα που θα έχουν διάρκεια στον χρόνο, όταν όμως γίνεται με αθέμιτα, μάλλον θα είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να γίνει αυτό αντιληπτό από τη Google και να μπει το site στη διαβόητη black list της. Όσοι υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, εννοείται ότι θα χρησιμοποιήσουν «δόλιες» ή black hat μεθόδους για να πετύχουν το σκοπό τους. Στην ουσία θα πάρετε ένα ρίσκο και ασχέτως απ’ ότι θα σας πουν οι SEO αυτοί, οι πιθανότητες ΔΕΝ είναι με το μέρος σας. Όταν (συχνά δεν παίζει καν θέμα «αν») σας καταλάβει η Google, το site σας θα μπει στη Μαύρη Λίστα και στην ουσία θα διαγραφεί από το διαδίκτυο για πάντα. Όλα τα χρήματα που θα έχετε ξοδέψει για την προώθηση και την δημιουργία της ιστοσελίδας, θα πάνε απλά στράφι.

Με απλά λόγια, αν κάποιος σας λέει ότι θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να δείτε αποτελέσματα από την προώθηση ιστοσελίδων σας, μάλλον πρόκειται για έναν σωστό επαγγελματία που νοιάζεται για τους πελάτες του και τα χρήματα που θα πάρει και δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Πάντα να θυμάστε ότι αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πιθανότατα δεν είναι!…