Youmag.gr
Το Άγιο Όρος, είναι μια χερσόνησος μήκους 335 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πρόκειται για  την μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο στην οποία απαγορεύονται οι γυναίκες και...

Το Άγιο Όρος, είναι μια χερσόνησος μήκους 335 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πρόκειται για  την μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο στην οποία απαγορεύονται οι γυναίκες και τα θηλυκά ζώα.  Αν θέλετε να το επισκεφθείτε για να αγοράσετε προϊόντα Άγιου Όρους, το πρώτο βήμα είναι να υποβάλετε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας στο γραφείο προσκυνητών του Αγίου Όρους. Κάθε μέρα, 100 ορθόδοξοι και 10 μη ορθόδοξοι άντρες προσκυνητές γίνονται δεκτοί για μια τριήμερη διαμονή σε ένα από τα 20 μοναστήρια της χερσονήσου. Οι γυναίκες δεν μπορούν να πάρουν άδεια και πρέπει να μείνουν πίσω καθώς οι άνδρες συγγενείς ή φίλοι τους επιβιβάζονται στο πλοίο σε ένα από τα δύο πλησιέστερα λιμάνια. Το Άγιον Όρος έχει απαγορεύσει τις γυναίκες για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Γιατί όμως?

Σύμφωνα με ένα διάσημο συγγραφέα του Αγίου Όρους, ένας Χάρτης του 10ου αιώνα που ονομάζεται, Ανανέωση στον Παράδεισο, δηλώνει ότι τα θηλυκά ζώα αποκλείονται, αλλά δεν λέει τίποτα για τις γυναίκες επειδή «όλοι ήξεραν ότι δεν επιτρέπονται οι γυναίκες στις μονές των ανδρών». Αυτός ήταν ο απλούστερος τρόπος, λέει, για να διασφαλιστεί η τιμιότητα. Όμως επίσης, το πράγμα που κάνει τον Άθω διαφορετικό από άλλα μοναστήρια, λέει, είναι ότι όλη η χερσόνησος “θεωρείται ως ένα τεράστιο μοναστήρι”.

allazorevma.gr – το μοναδικό site σύγκρισης τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος για την απαγόρευση των γυναικών που συνδέονται με την ορθόδοξη παράδοση. Σύμφωνα με τον ίδιο συγγραφέας, «μία από τις παραδόσεις είναι ότι η Παρθένος βγήκε από την πορεία της όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στην Κύπρο και έφτασε στο Άγιο Όρος. Της άρεσε τόσο πολύ που προσευχόταν στο γιο της να της χαρίσει το μέρος και εκείνος συμφώνησε. Γι αυτό ονομάζεται και κήπος της μητέρας του Θεού». Αυτή η αφιέρωση στην Παναγία  αντιπροσωπεύει το φύλο της στο Άγιο Όρος.

Και ποιο είναι το μόνο θηλυκό ζώο που υπάρχει στο Άγιο Όρος? Αυτό είναι οι γάτες.

Υπάρχουν πολλές γάτες αλλά οι μοναχοί κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι υπάρχουν και πολλές θηλυκές γάτες, όπως φαίνεται.

Αν μια γυναίκα θέλει να αγοράσει προϊόντα Αγίου Όρους υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο πρώτος είναι να εκμεταλλευτεί τη βιντεοκλήση. Έτσι καθώς ο σύζυγος ή ο φίλος της επιλέγουν ανάμεσα στα διάφορα προϊόντα Αγίου Όρους μπορούν να μιλάνε ταυτόχρονα με εικόνα και έτσι να επιλέξουν οι ίδιες κάποια από αυτά τα εξαίσια προϊόντα. Αυτός ο τρόπος αν και ακούγεται περίεργος συμβαίνει πολύ συχνά στην πράξη. Αφενός η περιέργεια και αφετέρου η ανάγκη του να επιλέγεις μόνος σου τα είδη που θες πολλοί επισκέπτες του Αγίου Όρους τον ακολουθούν.

Ο άλλος και πιο διαδεδομένος τρόπος είναι να επιλέξει προϊόντα Αγίου Όρους διαδικτυακά. Πλέον όλο και πιο πολλά καταστήματα ειδικεύονται στην μεταπώληση προϊόντων που έχουν φτιαχτεί με μεράκι από τους μοναχούς του Αγίου Όρους.

Και αν αναρωτιέστε ποια είναι τα περίφημα προϊόντα Αγίου Όρους αυτά είναι εκκλησιαστικά είδη, τρόφιμα, ποτά, έπιπλα και οποιαδήποτε χειροποίητο κομψοτέχνημα.

Βέβαια αν τα θηλυκά ζώα απαγορεύονται, αυτό σημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά πρέπει να εισάγονται από έξω. Εξαίρεση συμβαίνει με τα άγρια ​​ζώα, διότι είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν. Έτσι αν βρείτε τυροκομικά προϊόντα και σας πουν ότι είναι από τον Άθω να ξέρετε ότι δεν πρόκειται για προϊόντα Αγίου Όρους.

Τέλος, με τα αγόρια, η πολιτική του Αγίου Όρους έχει γίνει πιο ευέλικτη όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κανόνας λέει ότι οι άνδρες θα πρέπει να είναι σε θέση να μεγαλώσουν γένια αν επρόκειτο να πάνε στον Άθω και απαγορεύονταν οι ευνούχοι και τα αγόρια κατά τη βυζαντινή περίοδο. Ο φόβος ήταν ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να προσποιηθεί ότι είναι αγόρι ή ευνούχος για να γλιστρήσει μέσα. Πλέον, αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι ότι τα αγόρια έρχονται συχνά αν συνοδεύονται από έναν ενήλικα – συνήθως τον πατέρα τους. Πλέον στις μέρες μας, λόγω του διαδικτύου, μέσα από ιστοσελίδες όπως το Μοναστήρι μπορούν πλέον και οι γυναίκες να διαλέξουν και να αγοράσουν μοναστηριακά αγιορείτικα προϊόντα.