Youmag.gr
Πίτερ Ταμπίτσι: ο Κενυάτης δάσκαλος-παράδειγμα προς μίμηση Πίτερ Ταμπίτσι: ο Κενυάτης δάσκαλος-παράδειγμα προς μίμηση
Ο Πίτερ Ταμπίτσι είναι ένας καθηγητής φυσικών επιστημών που δίνει το 80% του μηνιαίου εισοδήματός του για να βοηθήσει τους φτωχούς. Η αφοσίωσή του,... Πίτερ Ταμπίτσι: ο Κενυάτης δάσκαλος-παράδειγμα προς μίμηση

Ο Πίτερ Ταμπίτσι είναι ένας καθηγητής φυσικών επιστημών που δίνει το 80% του μηνιαίου εισοδήματός του για να βοηθήσει τους φτωχούς. Η αφοσίωσή του, η σκληρή δουλειά και η πίστη του στο ταλέντο των μαθητών του οδήγησαν το σχολείο του να κερδίσει τα καλύτερα σχολεία της χώρας σε εθνικούς διαγωνισμούς επιστήμης, παρόλο που διέθετε ανεπαρκείς πόρους.

Ο Πίτερ Ταμπίτσι διδάσκει στο Keriko Mixed Day Secondary School στο χωριό Pwani, που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή της κοιλάδας Rift, στην Κένυα. Οι μαθητές του σχολείου προέρχονται από φτωχές οικογένειες σε ποσοστό 95% ενώ σχεδόν ο ένας στους τρεις είναι ορφανό παιδί ή έχει μόνο έναν γονέα. Η χρήση ναρκωτικών, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, η εγκατάλειψη του σχολείου και οι αυτοκτονίες είναι συχνά φαινόμενα ανάμεσα στους μαθητές, που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά και θρησκευτικά περιβάλλοντα.

Άνοιξε τον λογαριασμό σου δωρεάν στην Freedom24 και λάβε μια εντελώς δωρεάν μετοχή αξίας έως και $800

Για να φτάσουν στο σχολείο, οι μαθητές μπορεί να χρειαστεί να περπατήσουν ακόμη και 7 χιλιόμετρα, σε δρόμους που όταν βρέχει είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους διαβείς. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι το σχολείο διαθέτει έναν μόνο ηλεκτρονικό υπολογιστή και κακή σύνδεση στο διαδίκτυο, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα του Ταμπίτσι.

Ο καθηγητής δεν άφησε τις δυσκολίες να τον πτοήσουν και καθοδήγησε τους μαθητές του στη συμμετοχή τους στην Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής του 2018 στην Κένυα. Εκεί, οι μαθητές του παρουσίασαν μια συσκευή που είχαν εφεύρει, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους τυφλούς και κωφούς ανθρώπους να μετρούν αντικείμενα. Το σχολείο του Peter ήρθε πρώτο στην κατηγορία των δημόσιων σχολείων! Επίσης, η ομάδα των Μαθηματικών Επιστημών προκρίθηκε για να συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής INTEL 2019 στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι μαθητές του κέρδισαν ένα βραβείο από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας, αφού αξιοποίησαν κάποια τοπικά φυτά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το να βλέπω τους μαθητές μου να βελτιώνονται σε γνώσεις, δεξιότητες και αυτοπεποίθηση είναι η μεγαλύτερη χαρά μου στη διδασκαλία! Όταν γίνονται διαλλακτικοί, δημιουργικοί και παραγωγικοί μέσα στην κοινωνία, παίρνω μεγάλη ικανοποίηση.

Ο Πίτερ Ταμπίτσι και τέσσερις συνάδελφοί του παραδίδουν επίσης μαθήματα εκτός τάξης και τα Σαββατοκύριακα, σε μαθητές με χαμηλές επιδόσεις. Επισκέπτονται τα σπίτια των μαθητών και συναντούν τις οικογένειές τους, για να εξετάσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Παρά τη διδασκαλία σε ένα σχολείο με μόνο έναν υπολογιστή και κακή σύνδεση, ο Ταμπίτσι χρησιμοποιεί την τεχνολογία στο 80% των μαθημάτων του, επισκεπτόμενος internet cafés και αποθηκεύοντας ηλεκτρονικό περιεχόμενο για χρήση εκτός σύνδεσης μέσα στην τάξη.

Κάνοντας τους μαθητές του να πιστέψουν στον εαυτό τους, ο Πίτερ Ταμπίτσι βελτίωσε δραματικά τα επιτεύγματα και την αυτοεκτίμηση των μαθητών του. Οι εγγραφές διπλασιάστηκαν σε 400 σε διάστημα τριών ετών, και τα πειθαρχικά παραπτώματα μειώθηκαν από 30 την εβδομάδα σε μόλις τρία. Πλέον, χάρη στην επιμονή και στη σκληρή δουλειά του, περισσότεροι μαθητές συνεχίζουν στο κολέγιο και στο πανεπιστήμιο.

Ένας πραγματικά σπουδαίος δάσκαλος, που τιμήθηκε δίκαια με το Global Teacher Prize και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!