Youmag.gr
To Yacon (Polymnia sonchifolia)  γνωστό και ως Περουβιανό  μήλο, είναι ένα φυτό που φύεται στην Νότια Αμερική. Το φυτό είναι μάλιστα πολύ κοντινός συγγενής...

To Yacon (Polymnia sonchifolia)  γνωστό και ως Περουβιανό  μήλο, είναι ένα φυτό που φύεται στην Νότια Αμερική. Το φυτό είναι μάλιστα πολύ κοντινός συγγενής με το γνωστό σε όλους μας ηλίανθο.

Παράγει χυμώδης, βρώσιμες ρίζες,  τις οποίες οι ιθαγενείς στις Άνδεις καταναλώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Οι ρίζες του Yacon αλλά και το σιρόπι που παρασκευάζεται από αυτές είναι ιδιαιτέρα γνωστά για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.  Ας δούμε μερικά από αυτά:

Βελτίωση του σακχάρου

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο «Clinical Nutrition.», το σιρόπι yacon μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος.  Το σιρόπι αλλά και οι ρίζες του yacon είναι πλούσια σε φρουκτοολιγοσακχαρίτες. Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες είναι υδατάνθρακες με πολύ γλυκιά γεύση. Όμως έχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες επειδή δεν μπορεί να τους χωνέψει ο οργανισμός μας.

Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

Στην μελέτη συμμετείχαν υπέρβαροι εθελοντές με αυξημένο ζάχαρο. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν  σε καθημερινή βάση 3 με πέντε κουταλιές σιρόπι yacon. Μετά από 120 ημέρες, βρέθηκε  ότι τα επίπεδα σακχάρου είχαν βελτιωθεί σημαντικά. Η ίδια έρευνα έδειξε πως το σιρόπι yacon προωθεί την απώλεια βάρους και μειώνει την όρεξη.

Πρόληψη του Καρκίνου 

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο «Fitoterapia» έδειξε πως το yacon έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κυτταροκαλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, οι ενώσεις που υπάρχουν στο yacon αναστέλλουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και προωθούν το θάνατο τους.Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το Δεκεμβρίου του 2010 στο «Chemistry and Biodiversity,» , έδειξε πως ένας μύκητας που αναπτύσσεται στις ρίζες του φυτού, δρα προληπτικά κατά διαφόρων μορφών καρκίνου  του δέρματος, του παχέος εντέρου, των νεύρων και του αίματος.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Υγεία Ήπατος

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2008 στο «Food and Chemical Toxicology» βρήκε ότι ο συνδυασμός yacon και σιλυμαρίνης (ένωση που συναντάται στο γαϊδουράγκαθο) βελτιώνει την χοληστερόλη και το σάκχαρο σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός καταστάσεων που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 2,4 γραμμάρια Yacon και 0,8 γραμμάρια σιλυμαρίνης για 90 συνεχόμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός  όχι μόνο είχε τα προαναφερθέντα οφέλη αλλά παρεμπόδισε και την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το yacon και η σιλυμαρίνη βελτιώνουν την καρδιακή και ηπατική λειτουργία.

Αύξηση Οστικής Πυκνότητας 

Η γήρανση έχει πολλά μειονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι η απώλεια οστικής μάζας. Σύμφωνα με δύο μελέτες πάνω σε ποντίκια, το Yacon μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου, προλαμβάνοντας έτσι παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.

Αντιοξειδωτική δράση 

Οι ρίζες του yacon έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες μιας και περιέχουν φερουλικό και χλωρογενικό οξύ. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών του σώματος που προκαλούν την οξείδωση των κυττάρων, η οποία προκαλεί γήρανση και διάφορες ασθένειες.

Διουρητικό

Οι έρευνες δείχνουν πως το yacon μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό. Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα νεφρά, όπως πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, μπορούν να βελτιωθούν από τις διουρητικές ιδιότητες της ρίζας yacon. Προσοχή όμως, φροντίστε να πίνετε μπόλικο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση που μπορεί να προκύψει από την συχνή ούρηση.

Πρεβιοτικά

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες που υπάρχουν στο yacon φαίνεται να είναι μία πολλά υποσχόμενη πιθανή πηγή προβιοτικών, αποκάλυψε μια μελέτη στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry». Τα πρεβιοτικά δεν αφομοιώνονται από το στομάχι μας, αλλά φθάνουν στο παχύ έντερο όπου βοηθούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο έντερο μας.

Τα προβιοτικά βακτήρια που τρέφονται με φρουκτοολιγοσακχαρίτες βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν την παραγωγή ορισμένων ανοσοδιεγερτών (β-γλυκάνες).Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την χρήση yacon. Μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε τις ρίζες και το σιρόπι που παράγεται από αυτές. Ακόμα και αν το παρακάνετε δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι μιας και οι μόνες παρενέργειες που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση είναι η διάρροια και τα αέρια.

Πηγές

  • Effect of epoxides and α-methylene-γ-lactone skeleton of sesquiterpenes from yacon (Smallanthus sonchifolius) leaves on caspase-dependent apoptosis and NF-κB inhibition in human cercival cancer cells.
  • Chemical constituents of Papulaspora immersa, an endophyte from Smallanthus sonchifolius (Asteraceae), and their cytotoxic activity.
  • Yacon syrup: beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans.
  • Maca (Lepidium meyenii) and (Smallanthus sonchifolius) in combination with silymarin as food supplements: in vivo safety assessment.
  • flour and Bifidobacterium longum modulate bone health in rats.
  • Effects of fructans-containing yacon (Smallanthus sonchifolius Poepp and Endl.) flour on caecum mucosal morphometry, calcium and magnesium balance, and bone calcium retention in growing rats.