Youmag.gr
Τα πολύχρωμα φωτάκια λαμπυρίζουν στα κάγκελα του κρεβατιού μου και με προσκαλούν να κρυφτώ στην φιλόξενη αγκαλιά του σεντονιού. Η ανησυχία διάχυτη επικρατεί. Συλλογιέμαι...

Τα πολύχρωμα φωτάκια λαμπυρίζουν στα κάγκελα του κρεβατιού μου και με προσκαλούν να κρυφτώ στην φιλόξενη αγκαλιά του σεντονιού.

Η ανησυχία διάχυτη επικρατεί. Συλλογιέμαι πως πάλι θα έχω έναν ανήσυχο ύπνο. Πως πάλι θα αντικρίσω  αυτό που αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι, ερχόμενη αντιμέτωπη με το μυστήριο του υποσυνείδητου μου. Άραγε γιατί κάποιες φορές ή μάλλον τις περισσότερες να είναι τόσο τρομαχτική η νύχτα;Τί μας ωθεί να φοβόμαστε το σκοτάδι; Γιατί αισθανόμαστε το στομάχι μας να σφίγγεται,να μετατρέπεται σε έναν γόρδιο δεσμό που το εγώ μας αδυνατεί να λύσει;

Και κάτι ακόμη πιο παράδοξο. Γιατί ονειρευόμαστε; Αυτή η απορία μου γεννήθηκε σήμερα έπειτα από την πρώτη μου επαφή με την ονειρική λογοτεχνία. Όνειρα λοιπόν. Αυτά τα τόσο συναρπαστικά και παρανοϊκά παιχνίδια του εγκεφάλου που πραγματώνονται με έναν τρόπο μυστηριώδη πίσω από την ψευδαίσθηση των κλειστών μας βλεφάρων. Ο Φρούντ είχε υποστηρίξει ότι τα όνειρα είναι μια αναγκαία διαδικασία. Όπως αναφέρει και ο ίδιος το άτομο που δεν ονειρεύεται μπαίνει αυτομάτως σε μια συγχυτική ή ακόμη και σε μια ψυχωτική κατάσταση. Συνεπώς τα όνειρα βοηθούν στην εξομάλυνση του ύπνου και στην διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Μάλιστα τα όνειρα συνδέονται με τα μηνύματα που αποστέλλει ο εγκέφαλος κατά την διάρκεια του ύπνου αλλά και με τα ενδότερα συναισθήματά μας ώστε να οδηγήσουν στην καταπολέμηση του άγχους.

Άνοιξε τον λογαριασμό σου δωρεάν στην Freedom24 και λάβε μια εντελώς δωρεάν μετοχή αξίας έως και $800

Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση. Το όνειρο είναι ένα αξιοθαύμαστο φαινόμενο του μυαλού. Είναι ένας ακατανότητος, ξέφρενος <<χορός>> και μας παρασέρνει στην δείνη του. Στα όνειρα όλα φαντάζουν πιο αληθινά από ποτέ .Παρορμήσεις που έχουν αποκλειστεί από το υποσυνείδητο ή αναμνήσεις που έχουμε κλειδώσει στα κατάβαθα της ψυχής, στον ύπνο μας εμφανίζονται απροκάλυπτα στην επιφάνεια. Ο άνθρωπος είναι όπως μια μηχανή. Κάποια στιγμή οι άμυνές του πέφτουν και τότε γίνεται θύμα του μυαλού του. Όμως και τα όνειρα κάτι θέλουν να μας πουν, κάτι θέλουν να μας επισημάνουν. Κάποιες φορές μια ψευδαίσθηση είναι προτιμότερη από την πραγματικότητα. Τα όνειρα αντιπροσωπεύουν τις πιο κρυφές μας επιθυμίες, τα πολυτιμότερα μυστικά μας, τους μεγαλύτερους φόβους και τις αγωνίες μας. Σε μια εποχή χρονοθηρίας και επιφανειακών δεσμών, σε μια εποχή ολοκληρωτικής αποξένωσης όχι μονάχα από τους άλλους μα και από τον ίδιο τον εαυτό μας ,τα όνειρα αποτελούν τη γεφύρωση του ατομικού μας χάσματος. Πάντα έχουν να φανερώσουν κάτι, πάντα θα έχουν την δυνατότητα να μας ωθήσουν στην ανακάλυψη της προσωπικότητας μας. Ίσως κάτι τέτοιο να φαντάζει τρομακτικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, η ενδοσκόπηση είναι μια πρωτόγνωρη γι αυτούς λέξη.

Ωστόσο, τα όνειρα είναι σημαντικά και απαραίτητα .Φόβος, χαρά, αγωνία, λύπη είναι μια μικρή γεύση από την πληθώρα των συναισθημάτων που πηγάζουν με ταχύτατους ρυθμούς κατά την διάρκεια του ύπνου. Δυστυχώς πολλές φορές δεν εκφράζονται με λόγια μα με έναν πιο σουρεαλλιστικό τρόπο: την εικόνα. Είναι εύκολο παρόλαυτα να αναλύσει κάποιος τα όνειρά του συνδέοντας την εικόνα με τα εκάστοτε συναισθήματα και γενικότερα την ψυχολογική κατάσταση που επικρατεί στην ζωή του τη συγκεκριμένη περίοδο, απλά και μόνο καταγράφωντάς τα. Ολόκληρα ή ένα μέρος τους.

 Ίσως λοιπόν, τα όνειρα να μην είναι τόσο τρομαχτικά τελικά, ακόμη και οι εφιάλτες. Διότι τα όνειρα είναι η αποκρυπτογράφηση της ψυχής μας, η αποκάλυψη και η παραδοχή των βαθύτερων φόβων και μυστικών μας, η ικανοποίηση των σημαντικότερων επιθυμιών μας. Ταξίδια που δεν κάναμε, απωθημένα που δεν ζήσαμε, άτομα που μας λείπουν, όλα αυτά μας παρουσιάζονται μέσα από τον χορό του μυαλού μας. Πολλοί σίγουρα θεωρούν ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που έχει σημασία. Κάποιες φορές όμως ,είναι εξίσου όμορφο να ζεις μια ψευδαίσθηση λίγων ωρών, εφόσον γνωρίζεις ότι μια κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Κάποιες φορές αρκεί απλά και μόνο ένας ξέφρενος <<χορός>> πέρα από τα όρια του χωροχρόνου για να καταφέρουμε να γνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε τον θαυμαστό εαυτό μας.