Youmag.gr
Μάρμαρο ή γρανίτης για το σπίτι; Μάρμαρο ή γρανίτης για το σπίτι;
Πολλοί έχουν αποφασίσει, και μπορούν οικονομικά, να διακοσμήσουν ένα μέρος του σπιτιού τους με μάρμαρο ή γρανίτης. Αν μη τι άλλο, αυτές οι πέτρες... Μάρμαρο ή γρανίτης για το σπίτι;

Πολλοί έχουν αποφασίσει, και μπορούν οικονομικά, να διακοσμήσουν ένα μέρος του σπιτιού τους με μάρμαρο ή γρανίτης. Αν μη τι άλλο, αυτές οι πέτρες προσθέτουν μία συγκεκριμένη, ιδιαίτερη ομορφιά όπου χρησιμοποιούνται. Κάθε μία με τις δικές τις αποχρώσεις, την δικιά της υφή, βελτιώνει την εμφάνιση ενός χώρου αν επιλεγεί σωστά.

Ακόμα κι αν αυτές οι πέτρες είναι όμορφες, θα πρέπει να γνωρίζουμε αρκετά ώστε να τοποθετήσουμε την κατάλληλη πέτρα, στην κατάλληλη θέση. Εδώ θα δούμε κάποιες βασικές πτυχές κάθε μίας.

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

Τι είναι ο γρανίτης;

Η Wikipedia απαντά:

«Ο Γρανίτης είναι ένα διαδεδομένο, φυσικό πυριγενές, πλουτώνιο πέτρωμα με κοκκώδη ιστό και όξινη σύσταση με μεγάλη σκληρότητα. Ανήκει στα πλουτώνια πυριγενή πετρώματα επειδή δημιουργήθηκε από την στερεοποίηση και κρυστάλλωση του μάγματος στο εσωτερικό του φλοιού σε μεγάλο βάθος, γι” αυτό διαθέτει ολοκρυσταλλικό, κοκκώδη ιστό. Το όνομά του μάλιστα προέρχεται από την λατινική λέξη granum, δηλαδή κόκκος και οφείλεται στην κοκκώδη υφή του. Ένα πλουτώνιο πέτρωμα, για να χαρακτηριστεί ως γρανίτης, πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει αστρίους, (αλκαλικούς αστρίους και πλαγιόκλαστα) και χαλαζία, συνήθως όμως, εκτός από τα υποχρεωτικά συστατικά, οι γρανίτες περιέχουν σιδηρομαγνησιούχα ορυκτά, (μαρμαρυγίες, αμφιβόλους, πυροξένους κ.α.) και σύνδρομα, (ζιρκόνια, απατίτη, τιτανίτη κλπ.). Η σύστασή του καθορίζει και το χρώμα του.»

Τα υπέρ και τα κατά

Ο γρανίτης θεωρείται μία από τις καλύτερες πέτρες για να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Γιατί; Ένας λόγος είναι ότι η πέτρα είναι τόσο ανθεκτική ώστε δεν γρατζουνιέται. Άλλες ιδιότητές της είναι ότι δεν λεκιάζει και δεν καίγεται. Αυτές και μόνο οι ιδιότητες είναι αρκετές για τις νοικοκυρές ώστε να την χρησιμοποιήσουν στα σπίτια σήμερα. Έχει όμορφο χρώμα και προσθέτουν ομορφιά στην περιοχή. Δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας αν καθαρίζεται τακτικά.

Στα κατά το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι η τσιμπημένη του τιμή. Αυτήν την περίοδο είναι δύσκολο κάποιος να επιλέξει γρανίτη για διακόσμηση.

Τι είναι το μάρμαρο;


Η Wikipedia απαντά και πάλι:

«Το μάρμαρο είναι πέτρωμα αποτελούμενο κατά το μέγιστο ποσοστό του από ασβεστίτη. Είναι προϊόν ανακρυστάλλωσης ασβεστολίθων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος» Το μάρμαρο χαρακτηρίζεται από κοκκοβλαστικό ιστό. Τα μάρμαρα με μικρό ποσοστό μαρμαρυγιών χαρακτηρίζονται ως σιπολίνες. Οι διαφορετικές ποικιλίες του μαρμάρου είναι, αρχικά, προϊόντα ιζηματογένεσης του ασβεστίτη (μιας αργής διαδικασίας γεωλογικού σχηματισμού) και διαφέρουν μεταξύ ως προς το χρώμα, τη σύσταση και τη χημική σύνθεση. Η σκληρότητά του είναι 3-4, ανάλογα με τη σύνθεσή του και η θραύση του ακανόνιστη, ενώ τοειδικό βάρος του ποικίλλει από 1,8 – 2,85 περίπου.»

Τα υπέρ και τα κατά

Σε αντίθεση με τον γρανίτη, το μάρμαρο δεν είναι τόσο ανθεκτικό στις γρατζουνιές. Επίσης είναι σχετικά εύκολο να λεκιάσει. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί αν θέλετε να αντέξει στον χρόνο. Η εμφάνισή του επηρεάζεται από παράγοντες όπως η υψηλή θερμοκρασία και από πράγματα τα οποία αφήνουν σημάδια. Αν χρησιμοποιηθεί σε δάπεδα με μεγάλη κίνηση, θα πρέπει να καθαρίζεται κατάλληλα.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Στα πλεονεκτήματα του μαρμάρου θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρχικά την χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον γρανίτη. Καθώς επίσης και την εξαιρετική του εμφάνιση. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι αγάλματα βασίζονται στην χρήση του μαρμάρου.

Όταν πρόκειται να διαλέξετε την πέτρα που θα στολίσει κάποιο κομμάτι του σπιτιού σας, οι επιλογές είναι πολλές και οι δυνατότητες απεριόριστες. Πολλοί επιλέγουν γρανίτη ή μάρμαρο για την διακόσμηση της κουζίνας. Άλλοι τα επιλέγουν για πάγκους ή τραπέζια. Για τους πιο ευκατάστατους, κάποιος τοίχος θα μπορούσε να είναι διακοσμημένος με έναν εντυπωσιακό γρανίτη.

Οι δυνατότητες όπως προαναφέραμε είναι απεριόριστες. Ότι και να επιλέξετε όμως, φροντίστε να συντηρείτε και να καθαρίζετε την πέτρα με τρόπο που θα την αναδεικνύει. Το «Διαμάντι» είναι μία εταιρία που ειδικεύεται στο γυάλισμα και στην κρυσταλλοποίηση δαπέδων και επιφανειών με τέτοιου είδους πέτρες.