Youmag.gr
Κυνηγοί των Ναζί Κυνηγοί των Ναζί
Το Άουσβιτς συνδέεται άρρηκτα με τη δυστυχία και την τρομοκρατία του Ολοκαυτώματος – και επίσης με την Πολωνία, τη χώρα στην οποία συνέβη η... Κυνηγοί των Ναζί

Το Άουσβιτς συνδέεται άρρηκτα με τη δυστυχία και την τρομοκρατία του Ολοκαυτώματος – και επίσης με την Πολωνία, τη χώρα στην οποία συνέβη η φρίκη του Άουσβιτς από τους Ναζί. Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν, η πολωνική κυβέρνηση που σήμερα κυβερνάται από ένα δεξιό εθνικιστικό κόμμα, έχει απαγορεύσει τις λέξεις «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» κι έχει δώσει πολύ λίγη έμφαση στην ταλαιπωρία των Πολωνών κατά τη διάρκεια του πολέμου

Όμως πλεόν οι Πολωνοί ιστορικοί έχουν μια βάση δεδομένων γνωστών γερμανών διοικητών και φρουρών του Άουσβιτς. Πρόκειται για τον πιο λεπτομερή κατάλογο του είδους του και είναι προϊόν 30 ετών αρχειακής έρευνας.

Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης και της Επιτροπής για τη Δίωξη Εγκλημάτων κατά του Πολωνικού Έθνους (IPN)

Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

Έχει κυκλοφορήσει από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης και της Επιτροπής για τη Δίωξη Εγκλημάτων κατά του Πολωνικού Έθνους (IPN), ένα ερευνητικό ινστιτούτο που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980. Η εν λόγω βάση δεδομένων επικεντρώνεται σε μέλη των Ες Ες, της ναζιστικής οργάνωσης που είδε τους Πολωνούς ως φυλετικά κατώτερους και επιδίωξε να εκμηδενίσει τον πολιτισμό και τους θεσμούς της.

Πράγματι, οι πρώτοι κρατούμενοι στο Άουσβιτς ήταν Πολωνοί πολιτικοί αντιφρονούντες και οι Πολωνοί αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων του Άουσβιτς

Αν και η Πολωνία δεν σχεδίασε το Άουσβιτς και παρά το γεγονός οτι η χώρα είχε καταληφθεί από τη ναζιστική Γερμανία καθόλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Πολωνοί εθνικιστές θεωρώντας τους Εβραίους υπεύθυνους για τη δυστυχία τους, διέπρεταν επιθέσεις εναντίον τους, ή και συνεργάζονταν με τους Ναζί.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Στα χρόνια που πέρασαν από τις 27 Ιανουαρίου 1945, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς και ανακαλύφθηκε η βαρβαρότητα ενός στρατοπέδου που χρησιμοποιείται για την εξόντωση των Εβραίων, κυνηγοί των Ναζί έχουν ψάξει και βρει πολλούς από αυτούς που συμμετείχαν στις δολοφονίες του Άουσβιτς. Αλλά όχι όλους.

Όπως αναφέρει η Scislowska, μόνο το 12% εκτιμάται ότι έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη

Η πλήρης βάση δεδομένων του IPN, η οποία συντάχθηκε από τον ιστορικό Aleksander Lasik, περιέχει τώρα πάνω από 25.000 αρχεία που καλύπτουν το προσωπικό πολλών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Από αυτούς, χιλιάδες αναφέρονται σε ανθρώπους που εργάστηκαν στο Άουσβιτς, που δεν ήταν απλά ένα στρατόπεδο αλλά ένα δίκτυο στρατοπέδων που εξολόθρευε Εβραίους, Πολωνούς, πολιτικούς κρατούμενους, Ρομά, ομοφυλόφιλους, ψυχικά ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλους. Τουλάχιστον 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρείται ότι απελάθηκαν στο Άουσβιτς μεταξύ 1940 και 1945, εκ των οποίων 1.1 εκατομμύρια δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

Η βάση δεδομένων, η οποία είναι μια προσπάθεια να ανακαλυφθούν 200 γερμανικοί φρουροί του Άουσβιτς που θεωρούνται ζωντανοί σήμερα, είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση των ψεμάτων, την απόδοση της δικαιοσύνης και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης για την Πολωνία και τη συμμετοχή της σε ένα από τα πιο αποτρόπαια επεισόδια της ιστορίας