Youmag.gr
Μεγάλες αλλαγές στο τοπίο στους νησιώτικους προορισμούςτου Αιγαίου Μεγάλες αλλαγές στο τοπίο στους νησιώτικους προορισμούςτου Αιγαίου
Με την κρίση να μαστίζει την ελληνική κοινωνία, και τους παραδοσιακούς νησιώτικους προορισμούς να θεωρούνται  παρωχημένοι, το τοπίο στον τουρισμό του Αιγαίου έχει αρχίσει... Μεγάλες αλλαγές στο τοπίο στους νησιώτικους προορισμούςτου Αιγαίου

Με την κρίση να μαστίζει την ελληνική κοινωνία, και τους παραδοσιακούς νησιώτικους προορισμούς να θεωρούνται  παρωχημένοι, το τοπίο στον τουρισμό του Αιγαίου έχει αρχίσει να αλλάζει άρδην, καθώς η πλειονότητα των παραθεριστών αναζητεί πλέον νέες, εναλλακτικές επιλογές, όπως η Κίμωλος που να συνδυάζουν την αναψυχή με λογικές τιμές και νέες εμπειρίες.

Κατ’αυτόν τον τρόπο, νησιά όπως η Ρόδος και η Κως, αλλά και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα έχουν εξαντληθεί πλέον σαν τόποι διακοπών, γεγονός στο οποίο σαφώς και συμβάλλει η αστάθεια που έχει δημιουργηθεί λόγω της αθρόας εισροής μεταναστών. Ένα από τα νησιά λοιπόν που συγκεντρώνει πλέον τις προτιμήσεις των τουριστών είναι η Κίμωλος, μιας και συνδυάζει και τα τρία χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Πάμε όμως να δούμε κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες.

Aegean Airlines – Ο μεγαλύτερος ελληνικός αερομεταφορέας σας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με μοναδικές προσφορές!

Κίμωλος

Η Κίμωλος, αν και διαθέτει ιστορία που εκτείνεται ως την αρχαιότητα, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς του Αιγαίου, με τους επισκέπτες να αναγνωρίζουν τον συνδυασμό ποιότητας και εναλλακτικής αναψυχής που προσφέρει. Το νησί βρίσκεται  στο νοτιοδυτικό τμήμα των Κυκλάδων και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μήλου. Πλέον, η προσέλευση είναι πολύ εύκολη, ακόμα και εκτός σεζόν, μιας και υπάρχουν δρομολόγια και από τον Πειραιά και από τα γύρω νησιά, τα οποία αφήνουν τον επισκέπτη στο λιμάνι της Ψάθης, το οποίο απέχει δέκα λεπτά από το Χωριό.

Ξεκινώντας λοιπόν από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, ο πιο εντυπωσιακός που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι το Κάστρο Κιμώλου, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι της Ψαθιάς. Το Κάστρο είναι Ενετικής κατασκευής, χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα και περικλείει οικισμό που αποτελείται από 123 διώροφες κατοικίες και πολλούς ναούς του 17ου και 18ου αιώνα.

Στην τοποθεσία Ελληνικά, 5,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα, μπορεί κάποιος να δει την αρχαία πόλη , η οποία καταστράφηκε τον  4ο αιώνα π.Χ ενώ στο βυθό είναι ορατά ερείπια της Νεκρόπολης, η οποία χρησιμοποιούνταν από τα Μυκηναϊκά ως τα Ελληνιστικά χρόνια. Τα ευρήματα της Νεκρόπολης στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου ενώ υπάρχει επίσης  Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο.

Petas.gr με τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Αξιομνημόνευτα αξιοθέατα

Όσο αναφορά τα υπόλοιπα αξιοθέατα, το πιο αξιομνημόνευτο είναι σαφώς το Σκιάδι, ένας πετρώδης σχηματισμός που μοιάζει  με γιγάντιο μανιτάρι. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού. Ακόμα, στο Ξαπλοβούνι υπάρχουν παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, στον οικισμό των Πρασών εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών και στου Ξέβρη, ο αμπουρδέκτης (ομβροδέκτης).

Οικολογικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα αποτελούν οι σπηλιές της Φώκιας Μονάχους Μονάχους στον κάβο του Αγίου Γεωργίου ενώ στον υδροβιότοπο της Αλυκής μπορείτε να παρατηρήσετε πολλά αποδημητικά πουλιά.

Όσο αναφορά τις παραλίες τώρα, η Κίμωλος θα ενθουσιάσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η πιο πολυσύχναστη βρίσκεται στην Ψάθη ενώ αρκετό κόσμο έχουν και η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι. Η πιο κοντινή από το Χωριό ονομάζεται Ρέμα ενώ η παραλία Καράς προσφέρεται για βουτιές. Επιπλέον, σχεδόν κάθε κολπίσκος προσφέρεται για κολύμπι και υπάρχουν και κάποιες εξαιρετικές παραλίες, όπως το Αγιόκλημα και το Ζεφοκάλαμο, που μπορεί κάποιος να τις προσεγγίσει μόνο μέσω θάλασσας.

Εξαιρετικό φαγητό

Από γαστριμαργικής απόψεως, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ της Κιμώλου, την Λαδένια, την τυρένια και την ελένια., τα παραδοσιακά τυριά μανούρα και ξυνό καθώς και τα ντόπια, γλυκά αγγουράκια. Στα πιο αξιόπιστα εστιατόρια του νησιού συγκαταλέγονται η Καλή Καρδιά στο Χωριό, Το Κύμα και Το Ποστάλι στην Ψάθη, με το δεύτερο να ενδείκνυται και για βραδινό ποτό ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και τα γλυκά που προσφέρει Το Ραβέντι, πάλι στην ίδια περιοχή. Από καταλύματα, ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Κίμωλος, ανάμεσα στο Χωριό και την Ψάθη, αν και υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια και τα γούστα.

Τέλος να σημειώσουμε πως από την Ψάθη είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στη Μήλο, ακόμα ένα νησί που έχει ανέβει πολύ ως προορισμός. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να μεταβεί από το λιμάνι της Ψάθης στα Πολλώνια της Μήλου και να εξερευνήσει ένα ανάλογης ομορφιάς και ποικιλίας νησί. Εδώ κάποιος μπορεί να περιηγηθεί στις ιστορικές κατακόμβες,στο αρχαίο θέατρο, να επισκεφτεί το αρχαιολογικό μουσείο και να απολαύσει τις ιαματικές πηγές.

Επιπλέον μπορεί να θαυμάσει τα γραφικά ψαροχώρια του νησιού, όπως το Κλίμα και να κάνει το μπάνιο του σε κάποια από τις δεκάδες παραλίες του νησιού, όπως στο Σαρακήνικο και στο Τσιγκράδο. Τέλος να σημειώσουμε πως το τρίγωνο που σχηματίζουν τα νησιά Μήλος, Κίμωλος και Πολύαιγος, προσφέρεται για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ γενικότερα.

Όπως γίνεται κατανοητό, έχουμε να κάνουμε με ένα νησί που έχει πραγματικά πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, με την νέα τάση που έχει συμπεριλάβει την Κίμωλο στους νέους δημοφιλείς προορισμούς, να μοιάζει απόλυτα δικαιολογημένη.