Youmag.gr
Είναι γεγονός πως όλες μας οι συνήθειες έχουν γίνει διαδικτυακές. Το διαδίκτυο αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, διασκέδασης, παρέχει μια πληθώρα επιλογών, από gaming ως...

Είναι γεγονός πως όλες μας οι συνήθειες έχουν γίνει διαδικτυακές. Το διαδίκτυο αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, διασκέδασης, παρέχει μια πληθώρα επιλογών, από gaming ως και βιβλιοθήκες, στοιχεία που το κατατάσσουν σε ένα απαραίτητο μέσο στην καθημερινότητα μας. Η εξέλιξη, ωστόσο, δεν σταματά ποτέ και το IoT (Internet of Things) έρχεται να προσδώσει μια ακόμα ευκολία στη ζωή μας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και, συγκεκριμένα, ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό. Ο όρος IoT (Internet of Things) αναφέρεται «σε ένα δίκτυο από συνδεδεμένες συσκευές, που εξυπηρετεί την επικοινωνία ανάμεσα σε αυτές τις συσκευές και τις υπηρεσίες Cloud».  Αυτές οι συσκευές μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες και, μέσω αισθητήρων, να διαχέουν αυτές τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας αυτών των συσκευών στην πλατφόρμα του IoT. Όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών επεξεργάζεται και εν συνεχεία δημιουργεί δεδομένα και αποτελέσματα. Έπειτα, αυτά τα δεδομένα αναλύονται, καταλλήλως, μέσω τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης και η συσκευή IoT μπορεί να λάβει τη σωστή και κατάλληλη απόφαση. Με αυτό τον τρόπο, παράγονται αποτελέσματα, που στόχο έχουν την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση των λειτουργιών. 

Για παράδειγμα, μέσω του IoT, ο χρήστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί και να ελέγχει εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία, το πόσο ενέργεια καταναλώνει ή αν υπάρχει διαρροή νερού. Είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη εφαρμογή, καθώς μια συσκευή IoT μπορεί να αποσοβήσει αρκετές ζημιές, να διατηρήσει τα τρόφιμα στην κατάλληλη θερμοκρασία ή, συνολικότερα, να επιβεβαιώσει ότι τηρούνται κάποια προαπαιτούμενα και κανονισμοί.

Βέβαια, τα πλεονεκτήματα είναι ευρύτερα και επηρεάζονται θετικά και κλάδοι, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κατασκευές, ο δημόσιος τομέας, ο τομέας της υγείας. Τα τρία βασικότερα πλεονεκτήματα του IoT είναι η καινοτομία, η ασφάλεια και η πρόβλεψη. Πώς, όμως, ένα δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών προάγει την καινοτομία;

Το IoT παρέχει σε πάρα πολλές επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξειδικευμένα analytics, ώστε να μπορούν να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες. Πιο συγκεκριμένα, μέσω των δημογραφικών στοιχείων, εταιρείες μπορούν να συλλέξουν δεδομένα, να δημιουργήσουν τα ανάλογα μοτίβα και, τελικά, να παρέχουν καλύτερες ευκαιρίες στους πελάτες. Πριν λίγο, κάναμε μνεία στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτές, μέσα από τη συλλογή δεδομένων, μπορούν να ανανεώνουν αυτόματα τα συστήματα αυτόματης οδήγησης.

Όσον αφορά την ασφάλεια, αυτή επιτυγχάνεται μέσω της συνεχούς παρακολούθησης ενός συστήματος, ακόμα και των ψηφιακών υποδομών μιας επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο, τα συστήματα ασφαλείας αυτοματοποιούνται, ελέγχονται, βελτιώνονται και, πάνω από όλα, παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Σχετικά με την πρόβλεψη, η συλλογή δεδομένων αποτελούσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο, ώστε να προβλέπουμε μελλοντικά αποτελέσματα. Για τους λάτρεις των όρων, αυτό ονομάζεται «predictive analytics».

Όλη αυτή η νέα τεχνολογική εξέλιξη συμβάλλει καθοριστικά και στην εξέλιξη των διαδικτυακών πλατφορμών. Σε μια εποχή που τα διαδικτυακά παιχνίδια κυριαρχούν, το IoT ενισχύει την αποτελεσματικότητα και τις επιλογές που παρέχει το διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται η ποιότητα και η προβολή των γραφικών, ενώ σε πάρα πολλά παιχνίδια, αποστέλλονται αυτόματα ενημερώσεις, προκειμένου να επιδιορθωθούν τυχόν σφάλματα. Έτσι, αγαπημένες δραστηριότητες, όπως το πόκερ γίνονται ακόμα πιο ελκυστικές για τους παίκτες.  Αυτό συμβαίνει γιατί οι τεχνολογίες IoT λειτουργούν ως εικονικοί παίκτες, μπορούν, δηλαδή, να διακρίνουν τις συνήθειες των αντιπάλων τους, να αναλύουν τα δεδομένα, ενώ χρησιμοποιούνται και αλγόριθμοι που καθορίζουν την πιθανότητα αντίδρασης των χεριών ενός παίκτη. Έτσι, σε διάφορες κατηγορίες του πόκερ, όπως το Texas Holdem, γίνονται αντιληπτές οι αντιδράσεις των παικτών και αναλύονται διάφορα σενάρια για τα χέρια τους, αλλά και το πόσο επιθετικά θέλουν να παίξουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες συνεισέφεραν στην ύπαρξη του IoT. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη, που είναι ήδη ενσωματωμένη σε πολλές συσκευές και εφαρμογές. Κανείς δεν μπορεί να μειώσει τη σημασία των υπηρεσιών Cloud, που δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να έχουν ασφαλή και απόρρητη πρόσβαση στα αρχεία τους και, κυρίως, να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Αυτό είναι, λοιπόν, το IoT. Η ανάπτυξη του είναι τεράστια, ενώ βασίζεται, κατά κόρον, στην επιστήμη των δεδομένων και σε τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, για να το αναφέρουμε και ελληνικά, ενδέχεται να μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.