Youmag.gr
Ποιοι θέλουν ευρωομόλογο για εξοπλιστικά Ποιοι θέλουν ευρωομόλογο για εξοπλιστικά
Διχασμένη η Σύνοδος. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης και η κατηγορηματική άρνηση από τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Το θέμα της... Ποιοι θέλουν ευρωομόλογο για εξοπλιστικά

Διχασμένη η Σύνοδος. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης και η κατηγορηματική άρνηση από τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας.

Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου αποκλειστικά για σκοπούς εξοπλισμών αναμένεται να συζητηθεί εντόνως στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ανάμεσα σε άλλα δύσκολα ζητήματα…

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η πρωτοβουλία για προώθηση αυτής της ιδέας  ανήκει σε χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Εσθονία, ενώ πίσω από την έκδοση ευρωομολόγου συντάσσονται κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η ιδέα, πάντως, σκοντάφτει στις χώρες που αποτελούν εδώ και χρόνια τον άξονα των «φειδωλών» της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ η Φινλανδία δεν έχει λάβει ξεκάθαρη απόφαση.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Στην έκδοση ευρωομολόγου αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο δηλώσεών του πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αισθάνθηκε την ανάγκη να επαναλάβει ότι «η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ότι «τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Κατά τον πρωθυπουργό, όμως, εάν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών. 

«Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».

Yπέρ των ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας τάχτηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, σημειώνοντας ότι «εάν δεν προχωράει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο που θα λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε».

«Όχι» λέει η Ολλανδία

Η πρώτη επίσημη άρνηση έρχεται από τον Μαρκ Ρούτε, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι η χώρα του δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα. 

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.