Youmag.gr
Οι πτήσεις εσωτερικού παλιά γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά από τον «Εθνικό μας αερομεταφορέα», την Ολυμπιακή, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, μάλλον προς το καλύτερο....

Οι πτήσεις εσωτερικού παλιά γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά από τον «Εθνικό μας αερομεταφορέα», την Ολυμπιακή, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, μάλλον προς το καλύτερο. Ανάλογα με την εποχή, στον χώρο των αερομεταφορών δραστηριοποιούνται αρκετές πλέον εταιρείες, Ελληνικές και ξένες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό ανάμεσα τους και την θεαματική μείωση των τιμών των ναύλων αλλά και την αναβάθμιση των αεροδρομίων.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι νέοι παίκτες στο τοπίο των αεροπορικών μεταφορών; Και πώς έχει αλλάξει το όλο σκηνικό;

Το τέλος της Ολυμπιακής

Η Ολυμπιακή υπάρχει ακόμη, αλλά το μόνο που έχει κοινό με την πάλαι ποτέ Ολυμπιακή του Ωνάση είναι το όνομα και το λογότυπο. Η εταιρεία πλέον είναι τελείως ιδιωτική και δραστηριοποιείται κυρίως στις εσωτερικές πτήσεις. Λόγω του ονόματος και της νοσταλγίας της, καταφέρνει να έχει ακόμη πολλούς πελάτες και γενικά να είναι μια αξιόπιστη εταιρεία. Όλα τα συστήματα καθώς και οι πτήσεις και αεροπορικά εισιτήρια, γίνονται πλέον μέσω της Aegean Airlines – της εταιρείες που αγοράσε τα δικαιώματα και το στόλο της Ολυμπιακής.

Aegean Airlines – Ο μεγαλύτερος ελληνικός αερομεταφορέας σας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με μοναδικές προσφορές!

Aegean: ο νέος μεγάλος παίκτης

Η νέα Ολυμπιακή στην ουσία αποτελεί θυγατρική της Aegean αφού την απορρόφησε το 2013. Η Aegean είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας αφού εκτελεί πολλά εσωτερικά αλλά και εξωτερικά δρομολόγια, Αποτελεί μάλιστα και μέλος της Star Alliance, πράγμα που της επιτρέπει και τη συνεργασία με άλλες αερογραμμές του εξωτερικού. Είναι από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες στον Ελληνικό αλλά και τον διεθνή χώρο.

RyanAir: Η εταιρεία που άλλαξε το τοπίο

αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού

Πριν από μερικά χρόνια, η RyanAir μπήκε δυναμικά στον Ελληνικό χώρο, στην αρχή μόνο με πτήσεις εξωτερικού κι έπειτα και με πτήσεις εσωτερικού και τάραξε για τα καλά τα νερά στο χώρο των εσωτερικών κυρίων μεταφορών, χάρη στα χαμηλά της ναύλα. Οι Aegean και όλες οι μετέπειτα εταιρείες που θα αναλάμβαναν δρομολόγια εσωτερικού, θα έπρεπε να μπορούν να ανταγωνίζονται στα ίσια την γνωστή low cost εταιρεία, οπότε και το κόστος εισιτηρίων για τους προορισμούς που εξυπηρετούσε η Ryan, άρχισε να μειώνεται δραματικά. Η Ryan σήμερα είναι από τις πιο δημοφιλείς αερογραμμές στην Ελλάδα και οι πτήσεις εσωτερικού της έχουν σχεδόν πάντα μεγάλη πληρότητα. Τα αεροπορικά είναι αρκετά οικονομικά και σε μερικές περιπτώσεις κοστίζουν ακόμα και 4.99€ ( δρομολόγιο χειμώνα Αθήνα – Μύκονος). Όσο πιο νωρίς κλείνετε αεροπορικά εισιτήρια με την Ryanair, τόσο πιο οικονομικές τιμές θα πετύχετε!

Οι μικροί παίκτες

Πέρα όμως από τους λεγόμενου μεγάλους παίκτες, υπάρχουν και οι μικροί. Οι εταιρείες Ellinair και Astra είναι σχετικά καινούργιες στο χώρο και προσφέρουν εσωτερικές πτήσεις σε ανταγωνιστικές τιμές. Δραστηριοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρουν πτήσεις σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο κάνουν εξωτερικά δρομολόγια ή αναλαμβάνουν μόνο ή κυρίως το δρομολόγιο Αθήνα Θεσσαλονίκη.

Πώς έχει αλλάξει το κόστος;

Ο ανταγωνισμός έχει φέρει κι σημαντική μείωση των τιμών. Ένα εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα χωρίς βαλίτσα, αν κλειστεί λίγο νωρίς – δυο με τρεις εβδομάδες πριν – μπορεί να κοστίσει περίπου είκοσι Ευρώ, δηλαδή φθηνότερα από το εισιτήριο του ΚΤΕΛ ή του τρένου και σίγουρα πολύ φθηνότερα από το κόστος του οδικού ταξιδιού. Τα θερινά αεροπορικά εισιτήρια για τα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες πάλι δεν ξεπερνάν τα 150 Ευρώ με επιστροφή, αν κλειστούν έγκαιρα. Εννοείται ότι για όσους είναι από την Αθήνα ή μένουν κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος οι πτήσεις για να νησιά είναι ακόμη πιο φθηνές. Με άλλα λόγια, πλέον τα ταξίδια με αεροπλάνο μέσα στην Ελλάδα είναι εξίσου φθηνά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη πιο φθηνά από τα εισιτήρια λεωφορείων, τρένων και πλοίων! Αυτό σίγουρα είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη και αλλαγή!…