Youmag.gr
Εναλλακτικές μορφές ενέργειας ως αναδυόμενη δύναμη στην αγορά Εναλλακτικές μορφές ενέργειας ως αναδυόμενη δύναμη στην αγορά
Είναι γεγονός πως ως κοινωνία έχουμε ξεκινήσει να ευαισθητοποιούμαστε απέναντι στο περιβάλλον. Οι κακές πρακτικές του παρελθόντος, ωστόσο, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους... Εναλλακτικές μορφές ενέργειας ως αναδυόμενη δύναμη στην αγορά

Είναι γεγονός πως ως κοινωνία έχουμε ξεκινήσει να ευαισθητοποιούμαστε απέναντι στο περιβάλλον. Οι κακές πρακτικές του παρελθόντος, ωστόσο, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους επάνω στον πλανήτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει πως η Γη βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση. Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και πλέον πρέπει ο καθένας μας πρέπει να αντιδράσει, έτσι ώστε να σώσει ό,τι είναι σε θέση να σωθεί. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, μια αναδυόμενη δύναμη έχει εμφανιστεί στην αγορά. Πρόκειται για τη δύναμη που διαθέτουν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Δεν είναι κάτι πρωτάκουστο ότι το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε ως μέσο για να ζεσταθούμε και να κινηθούμε δεν είναι ανεξάντλητο. Μάλιστα, πολλοί προβλέπουν ότι οι επόμενες πολεμικές συρράξεις με παγκόσμιο αντίκτυπο θα έχουν ως αιτία την έλλειψη πετρελαίου. Κάποιοι άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως η έλλειψη νερού ή μάλλον πόσιμου νερού είναι εκείνη που θα επηρεάσει την ανθρωπότητα αρνητικά. Όπως και να έχει, η Φύση δείχνει πως δεν αντέχει άλλο.

Στο προσκήνιο η ενέργεια

Εδώ είναι που μπαίνει στο προσκήνιο ο τομέας της ενέργειας. Η ενέργεια αποτελούσε ανέκαθεν σπουδαίο καταλύτη στην πορεία της κοινωνίας. Γι’ αυτό και το ενεργειακό πρόβλημα υπήρξε πάντοτε υψίστης σημασίας. Με δεδομένο ότι οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε κοντεύουν να εξαντληθούν, επομένως, είμαστε αναγκασμένοι να ανατρέξουμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Τέτοιες είναι η αιολική, η ηλιακή και το φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων.

allazorevma.gr – το μοναδικό site σύγκρισης τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα

Τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αναριθμητα. Πρωταρχικό πλεονέκτημά τους, όμως, δεν παύει να είναι η έλλειψη καταστροφής του περιβάλλοντος. Ο πλανήτης δε ζημιώνεται από την εκμετάλλευση του ηλίου, ως μορφή ενέργειας. Αντιθέτως, ζημιώνεται από την εξόρυξη του πετρελαίου ή το λιώσιμο των πάγων, την υπερθέρμανση και τόσα άλλα. Ως εκ τούτου, έχουμε ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον να το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.

Επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαιτούν πολλούς πόρους και είναι εξαιρετικά αποδοτικές. Γι’ αυτό το λόγο κρίνονται οικονομικές λύσεις, έτσι ώστε να παράγεται ενέργεια υψηλής ποιότητας και μέγιστης απόδοσης με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Ο εξοπλισμός που απαιτείται δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής. Σε κάθε μέρος της Γης, είναι διαφορετικές τόσο οι ανάγκες όσο και οι μορφές της ανανεώσιμης ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η Ελλάδα του ήλιου

Στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, η ηλιακή ενέργεια είναι σαφώς διαδεδομένη. Πολλά είναι τα νοικοκυριά που διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα και οι θερμοσυλλέκτες αποδίδουν ιδανικά. Σε μια χώρα με ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του έτους, δεν είναι απορίας άξιο γιατί η ηλιακή ενέργεια αποτελεί την κυρίαρχη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επόμενη είναι η αιολική ενέργεια, καθώς ο άνεμος είναι επίσης ισχυρός και αποδίδει με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί στις κορυφές των βουνών σε νησιά με ιδιαίτερη αιολική δραστηριότητα, όπως και σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας.

Οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί με τις αποφάσεις τους στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Μέσα από καινοτόμα προγράμματα και επιδοτήσεις, ωθούν τους πολίτες να υιοθετήσουν τέτοιες πρακτικές και να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες για μια πιο πράσινη κοινωνία. Μία από αυτές τις προσπάθειες είναι και το “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”, ένα πρόγραμμα που χορηγεί χρήματα σε όσους θέλουν να κάνουν το σπίτι τους περισσότερο αποδοτικό ενεργειακά.