Youmag.gr
Οι Νόσοι των Ούλων Η ουλίτιδα είναι μια νόσος των ούλων που προσβάλει όλες τις ηλικίες, προκαλείται από μικρόβια του στόματος και εκδηλώνεται με...

Οι Νόσοι των Ούλων

Η ουλίτιδα είναι μια νόσος των ούλων που προσβάλει όλες τις ηλικίες, προκαλείται από μικρόβια του στόματος και εκδηλώνεται με ερύθημα, οίδημα και αιμορραγία των ούλων. Αν δεν θεραπευθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Η Περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται από τα ίδια συμπτώματα όπως η ουλίτιδα και επιπλέον από απώλεια οστού, υποχώρηση των ούλων και σε προχωρημένο στάδιο κινητικότητα και απώλεια δοντιών. Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, και προϋπάρχουσες ασθένειες όπως ο διαβήτης, επηρεάζουν την βαρύτητα της νόσου.

Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

Καινούρια δεδομένα δείχνουν την σχέση ανάμεσα στις νόσους του περιοδοντίου και συστημικές νόσους (όπως ο διαβήτης, νόσοι του καρδιαγγειακού, κ.τ.λ.)

Πώς προχωρά η καταστροφή των ούλων;

Οι ασθένειες των ούλων προκαλούνται από τα μικρόβια, τα οποία οργανώνονται και δημιουργούν την  μικροβιακή πλάκα ή απλά πλάκα.Τα μικρόβια της μικροβιακής πλάκας απελευθερώνουν τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή. Αν η πλάκα παραμείνει καιρό στα δόντια χωρίς να καθαριστεί, μπορεί να μετατραπει σε τρυγία (πέτρα). 

Η πέτρα κατακρατά μικρόβια. Αν η πέτρα δεν αφαιρεθεί και παραμείνει κάτω από τα ούλα, τα μικρόβιά της απελευθερώνουν τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή. Η φλεγμονή έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ιστών που στηρίζουν το δόντι, και ειδικά την απώλεια οστού.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Όταν αυτό συμβεί, τα ούλα αποχωρίζονται από τα δόντια και δημιουργείται ο περιοδοντικός θύλακος. Σε αρχικά στάδια της νόσου, η αφαίρεση της πέτρας και της πλάκας και η καλή στοματική υγιεινή έχουν ως αποτέλεσμα την θεαματική βελτίωση της υγείας των ούλων.


Γιατί χρειάζεται η ειδικότητα της Περιοδοντολογίας;

Λίγοι τομείς της οδοντιατρικής έχουν παρουσιάσει τόσο ραγδαία πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσο η περιοδοντολογία.  Καινούρια δεδομένα δείχνουν την σχέση ανάμεσα στις νόσους του περιοδοντίου και συστημικές νόσους (όπως ο διαβήτης, νόσοι του καρδιαγγειακού, κ.τ.λ.). 

Νέες θεραπείες και τεχνικές έχουν αναπτυχθεί.  Παράλληλα, η εξέλιξη των οδοντικών εμφυτευμάτων μας δίνει καινούριες δυνατότητες και λύσεις για τη θεραπεία των ασθενών μας. Οι απαιτήσεις των ασθενών μας όσον αφορά την αισθητική, την ποιότητα και την άνεση της θεραπείας αυξάνονται καθημερινά.

Ο περιοδοντολόγος είναι ο ειδικός οδοντίατρος που ασχολείται με την διάγνωση, την πρόληψη και την θεραπεία των νόσων των ούλων. Έχει εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί πολλές εξειδικευμένες τεχνικές είτε χειρουργικές είτε «συντηρητικές» όταν και όπου χρειάζεται. Πολλοί συνάνθρωποί μας δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από νόσους των ούλων, και προσέρχονται για θεραπεία όταν είναι ήδη πολύ αργά.

Ο ρόλος του γενικού οδοντιάτρου είναι πρωταρχικός για την πρόληψη, διάγνωση καθώς και τη θεραπεία πολλών από αυτούς τους ασθενείς. Τα πιο πολύπλοκα περιστατικά που παραπέμπονται στον περιοδοντολόγο θα πρέπει να επιστρέψουν στον παραπέμποντα ιατρό για το υπόλοιπο της θεραπείας και την αποκατάστασή τους.


Θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου

Η θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου ποικίλει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Αν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο, σχετικά απλή θεραπεία (όπως αποτρύγωση και υποουλική «ριζική απόξεση» είναι συνήθως αρκετή. Αν η περιοδοντική νόσος έχει προχωρήσει και υπάρχει απώλεια οστού και σχηματισμός βαθειών θυλάκων, πιθανόν να χρειάζεται και χειρουργική θεραπεία.


Ποιες θεραπείες δεν αναλαμβάνει ο περιοδοντολόγος;

Γενικά ο περιοδοντολόγος δεν αναλαμβάνει εμφράξεις (σφραγίσματα) κάθε είδους, ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις), στεφάνες και γέφυρες, και οδοντοστοιχίες. Επίσης θεραπεία ασθενών με ορθοδοντικά προβλήματα και θεραπεία μικρών παιδιών γίνεται σε συνεργασία με τους γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Αντίθετα ο περιοδοντολόγος αναλαμβάνει κάθε θεραπεία που σχετίζεται με την υγεία των ούλων, από απλό καθαρισμό (αποτρύγωση) έως και χειρουργικές θεραπείες. Ο περιοδοντολόγος θα συνεργαστεί με τον οδοντογιατρό σας για να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί η υγεία του στόματος.