Youmag.gr
Οι έγχρωμοι φακοί επαφής γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος που ο κόσμος τους προτιμά τόσο πολύ, είναι φυσικά το...

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος που ο κόσμος τους προτιμά τόσο πολύ, είναι φυσικά το γεγονός ότι επηρεάζουν την εξωτερική εμφάνιση λιγότερο από τα γυαλιά και γενικά, είναι πιο πρακτικοί. Κακά τα ψέματα, τα γυαλιά δεν ταιριάζουν σε όλους είτε για λόγους που έχουν να κάνουν καθαρά και μόνο με την εμφάνιση είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με την δουλειά ή τα χόμπι τους. Είναι δύσκολο ας πούμε να κάνεις μια δουλειά που απαιτεί έντονη κινητικότητα του κεφαλιού ή τη χρήση προστατευτικών μέσων όπως ειδικά γυαλιά ενώ φοράς συνηθισμένα γυαλιά οράσεως.

Εδώ και λίγο καιρό όμως, βλέπουμε ένα συγκεκριμένο είδος φακών επαφής να γίνει ολοένα και πιο δημοφιλές, αυτό δεν είναι άλλο από τους λεγόμενους κοσμητικούς ή έγχρωμους φακούς. Οι εν λόγω φακοί δεν είναι εντελώς διάφανοι σαν τους τυπικούς και φορώντας τους μπορεί κανείς ν’ αλλάξει το χρώμα του ματιού του. Απευθύνονται τόσο σε άτομα που έχουν προβλήματα με την όραση τους όπως μυωπία και πρεσβυωπία όσο και σε άτομα που δεν χρειάζονται γυαλιά καθόλου.

Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής διατίθενται σε πάρα πολλά χρώματα και αποχρώσεις κι επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να αποκτήσει ακριβώς το χρώμα που πιστεύει ότι του ταιριάζει καλύτερα ή αναδεικνύει πιο σωστά τα χαρακτηριστικά και το πρόσωπο του. Στη χώρα μας αλλά και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι μπλε φακοί επαφής είναι οι πιο δημοφιλείς, κυρίως γιατί το μπλε ή το γαλάζιο είναι από τα πιο σπάνια χρώματα ματιών και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι και αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους μπλε φακούς επαφής!

Είναι επικίνδυνοι;

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής είναι το ίδιο ασφαλείς με τους συμβατικούς, παρά το γεγονός ότι λόγω του χρώματος τους περιέχουν χρωστικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές είναι «παγιδευμένες» ανάμεσα σε δύο στρώματα ειδικού πλαστικού από το οποίο και κατασκευάζονται όλοι οι φακοί επαφής, ανεξαρτήτως τύπου. Η χρωστική ουσία δεν μπορεί να φύγει από εκεί και είναι αδύνατον να έρθει σε επαφή με το ίδιο το μάτι. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν κάποιοι κανόνες όσον αφορά πως και για πόσο μπορεί κανείς να φορά φακούς, άσχετα με το αν είναι μπλε οι συμβατικοί. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα για να μην έχετε ερεθισμούς ή άλλα προβλήματα στα μάτια.

Θα αλλάξουν την όραση μου;

Οι μπλε φακοί επαφής και οι φακοί επαφής γενικότερα θα βελτιώσουν την όραση σας, εφόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο και θα διορθώσουν. Αν θέλετε να φορέσετε τους φακούς απλά για αισθητικούς λόγους και η όραση σας είναι καλή, τότε δεν θα δείτε καμία απολύτως αλλαγή στον τρόπο που βλέπετε. Εδώ να τονίσουμε ότι οι έγχρωμοι φακοί έχουν ένα μη χρωματισμένο σημείο στη περιοχή της κόρης το οποίο και μας επιτρέπει να βλέπουμε. Αν δεν τοποθετηθούν σωστά και το σημείο αυτό δεν ευθυγραμμιστεί σωστά με την κόρη, μπορεί να έχετε κάποια προβλήματα, όπως ας πούμε να βλέπετε ένα «φωτοστέφανο» περιμετρικά του οπτικού πεδίου σας ή να εμποδίζετε μερικώς το πεδίο. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί αν προσαρμόσετε ή ξαναβάλετε σωστά τους φακούς.

Μπορούν όλοι να βάλουν μπλε ή έγχρωμους φακούς;

Έγχρωμους φακούς μπορούν να βάλουν όλοι όσοι μπορούν  να φορέσουν φακούς επαφής. Δυστυχώς, οι φακοί επαφής γενικότερα είναι απαγορευτικοί για κάποιες παθήσεις, τις οποίες μάλιστα μπορεί να έχει και κάποιος που δεν έχει άλλα προβλήματα οράσεως. Ακόμη λοιπόν και αν δεν χρειάζεται διόρθωση η όραση σας και θέλετε τους μπλε φακούς μόνο για αισθητικούς λόγους, καλό θα ήταν να μιλήσετε πριν με έναν οφθαλμίατρο για να σας εξετάσει και να σας πει αν μπορείτε να βάλετε φακούς γενικότερα.

Πως θα είναι το χρώμα των ματιών μου;

Πολλοί πιστεύουν ότι αν φοράνε φακούς επαφής και κοιταχτούν στον καθρέφτη, θα δουν είτε το κανονικό χρώμα των ματιών τους είτε ένα χρώμα που δεν θα συνάδει με αυτό που βλέπουν οι άλλοι. Και οι δύο αυτές αντιλήψεις είναι τελείως λάθος. Αυτό που θα δουν στον καθρέφτη θα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το χρώμα που θα δουν και όσοι τους βλέπουν. Αυτό να το έχετε πάντα στο μυαλό σας όταν αγοράζετε έγχρωμους φακούς.