Youmag.gr
έθοδοι διδασκαλίας Αγγλικών: Τα υπέρ και τα κατά τους Όλοι ξέρουμε ότι το να μάθει κανείς Αγγλικά ή μια ξένη γλώσσα γενικότερα είναι κάτι...

έθοδοι διδασκαλίας Αγγλικών: Τα υπέρ και τα κατά τους

Όλοι ξέρουμε ότι το να μάθει κανείς Αγγλικά ή μια ξένη γλώσσα γενικότερα είναι κάτι απαραίτητο στις μέρες μας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας και κάθε μία από αυτές έχει τα υπέρ και τα κατά της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να μην γνωρίζουν ποια είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος γι’ αυτούς ή τα παιδιά τους κι έτσι να κάνουν βιαστικές ή κάποιες φορές και λάθος επιλογές. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι επικρατέστερες μέθοδοι διδασκαλίας ξένων γλωσσών, έτσι ώστε να καταλάβετε και ποια είναι η καταλληλότερη για κάθε περίπτωση μαθητή.

Μαθήματα προσαρμοσμένα ακριβώς για τις δικές σας ανάγκες

Τα φροντιστήρια

Τα φροντιστήρια είναι σίγουρα η πιο παλιά και η πλέον «δοκιμασμένη» λύση για την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας. Αποτελεί σχεδόν πάντα τη πρώτη λύση για το ξεκίνημα της εκμάθησης της εκάστοτε γλώσσας, ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που για κάποιους μαθητές το φροντιστήριο ήταν η μοναδική μέθοδος διδασκαλίας που γνώρισαν καθώς παρέμειναν σε αυτά μέχρι να πάρουν όλα τα πτυχία που ήθελαν να αποκτήσουν.

Πλεονεκτήματα: Το μεγάλο πλεονέκτημα των φροντιστηρίων είναι ότι θα τα βρείτε παντού. Κάθε γειτονιά πιθανότατα έχει και ένα αν όχι και παραπάνω. Επιπλέον, αποτελούν μια αρκετά οικονομική λύση καθώς προσφέρουν σχετικά φθηνά δίδακτρα λόγω του ανταγωνισμού αλλά και πολλές φορές προσφέρουν κι εκπτώσεις σε καλούς μαθητές ή σε οικογένειες που γράφουν όλα τα παιδιά τους στο ίδιο φροντιστήριο.

Τέλος, τα τμήματα των φροντιστηρίων είναι συνήθως πολύ ολιγομελή, πράγμα που επιτρέπει στον καθηγητή να επικεντρωθεί στον κάθε μαθητή ξεχωριστά, ενώ οι αίθουσες διδασκαλίας συχνά διαθέτουν σύγχρονα διδακτικά μέσα τα οποία και χειρίζονται έμπειροι και ειδικά καταρτισμένοι καθηγητές.

Μειονεκτήματα: Όσο μικρός και να είναι ο αριθμός των μαθητών κάθε τμήματος, τα φροντιστήρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσωπικές ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά όπως πχ αν διαλέγατε να κάνατε ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών μέσω skype όπου ο καθηγητής ή η καθηγήτρια που θα σας αναλάβει έχει να ασχοληθεί αποκλειστικά μόνο μαζί σας-αυτό θα το αναλύσουμε στην παρακάτω ενότητα πιο διεξοδικά.

Επιπλέον, συχνά χρειάζεται οι γονείς παιδιών μικρής ηλικίας να τα πηγαίνουν οι ίδιοι στο φροντιστήριο και να τα φέρνουν πίσω στο σπίτι μετά το πέρας του μαθήματος. Τέλος, το πρόγραμμα του φροντιστηρίου δεν είναι και τόσο ευέλικτο καθώς θα πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές αλλά και τους καθηγητές, οπότε μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα για κάποια παιδιά.

Πλατφόρμα που συνδέει μαθητές με πιστοποιημένους καθηγητές για ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον ή online

Το φροντιστήριο είναι ιδανικό για μικρά παιδιά και αρχάριους, καθώς είναι σημαντικό να ξεκινάς να μαθαίνεις μία γλώσσα μαζί με άλλους και όχι μόνος.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα

Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Πρόκειται για μάθημα που γίνεται είτε στον χώρο του μαθητή, είτε στου καθηγητή και στο οποίο είναι παρόντες μόνο ο καθηγητής και ο μαθητής. Εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχει και η περίπτωση των γκρουπ όπου έχουμε 2-3 μαθητές κι έναν καθηγητή.

Πλεονεκτήματα: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ιδιαίτερου μαθήματος είναι φυσικά το γεγονός ότι ο καθηγητής μπορεί να επικεντρωθεί πλήρως στις ανάγκες του μαθητή του. Αν για παράδειγμα ο μαθητής αντιμετωπίζει προβλήματα με κάποιο συγκεκριμένο μέρος κάποιων εξετάσεων πιστοποίησης, ο καθηγητής μπορεί να δώσει βάρος σε αυτό για να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας του μαθητή του.

Επιπλέον, παρέχεται συνήθως μεγάλη ευελιξία στην οργάνωση του προγράμματος, αφού οι ώρες και οι μέρες που θα γίνονται τα μαθήματα εξαρτώνται από το πρόγραμμα ενός και μόνο μαθητή.

Μειονέκτημα: Το κόστος των ιδιαίτερων είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό του φροντιστηρίου. Επιπλέον, τα ιδιαίτερα δεν αποτελούν ιδανική λύση για μικρά παιδιά ή αρχάριους καθώς η μάθηση ξένων γλωσσών σε αυτό το επίπεδο είναι καλό να γίνεται σε ένα πιο «κοινωνικό» περιβάλλον.

Τα ιδιαίτερα είναι ιδανική λύση για όσους ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για κάποια συγκεκριμένη πιστοποίηση.

Μαθήματα μέσω Skype /  εξ αποστάσεως – Online

Πρόκειται στην ουσία για μία μετεξέλιξη των ιδιαίτερων η οποία βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και το internet. Στην ουσία το μάθημα γίνεται μέσω Skype ή άλλης εφαρμογής – υπάρχουν και ειδικές μέθοδοι διδασκαλίας ξένων γλωσσών – με τον καθηγητή και τον μαθητή να βρίσκονται στο σπίτι τους ο καθένας.

Πλεονεκτήματα: σε γενικές γραμμές είναι τα ίδια με αυτά των ιδιαίτερων. Ένα έξτρα πλεονέκτημα των εξ αποστάσεως μαθημάτων είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής έχει όλο του το υλικό στη διάθεση του, οπότε μπορεί να κάνει αμέσως αλλαγές και προσθήκες στο πάθημα όταν αυτό χρειάζεται. Επιπλέον, συνήθως τα μαθήματα εξ αποστάσεως είναι φθηνότερα από τα ιδιαίτερα.

Μειονεκτήματα: Η έλλειψη «φυσικής» επαφής με τον καθηγητή μπορεί να λειτουργεί αποθαρρυντικά για κάποιους μαθητές.

Είναι ιδανική λύση για εργαζόμενους κι ενήλικες που θέλουν να μάθουν Αγγλικά, αλλά δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεση τους.