Youmag.gr
Αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται τα φυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια σε διάφορα τμήματα (φύλλα, άνθη, βλαστούς, ρίζες). Μπορεί να είναι αυτοφυή, αλλά μπορεί και να...

Αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται τα φυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια σε διάφορα τμήματα (φύλλα, άνθη, βλαστούς, ρίζες). Μπορεί να είναι αυτοφυή, αλλά μπορεί και να καλλιεργούνται από γεωργούς ή από ερασιτέχνες κηπουρούς. Τόσο τα αρωματικά φυτά όσο και τα βότανα χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για μαγειρική, για ροφήματα, για καλλυντικά ή για φάρμακα.

Πάμε κατευθείαν να τα δούμε όλα μαζί συγκεντρωμένα, με λίγες πληροφορίες για κάθε αρωματικό φυτό.

Μαϊδανός

Διετές φυτό με διαιρεμένα, κατσαρά ή επίπεδα φύλλα που ανάλογα με τον τύπο έχει χοντρή ρίζα και χαρακτηριστική μυρωδιά. Δίκαια ονομάστηκε «φυτό της υγείας» γιατί περιέχει πολύτιμες και πλούσιες βιταμίνες. Υπάρχει σε κάθε σπίτι.Ο Μαϊντανός έχει τονωτικές, διεγερτικές, ορεκτικές, ανακουφιστικές και καθαρτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν διουρητικό. Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία με μία ήπια διουρητική δράση, “καθαρίζοντας” το αίμα. Ο νωπός χυμός του μαϊντανού κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και σε όλες τις πνευμονικές παθήσεις. Το αφέψημά του έχει αντίστοιχες ιδιότητες και παράλληλα βοηθάει την καλή κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζει την πίεση.


Άνιθος

 Ο Άνιθος είναι φυτό μονοετές, αρωματικό και αυτοφυές στις παραμεσόγειες χώρες και στην Ασία.
Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν άρωμα από τα λουλούδια του, το «άνιθο μύρο», και με τους σπόρους του αρωμάτιζαν το κρασί, τον «ανήθινον οίνον». Με τα ανθισμένα κλαδιά του στεφάνωναν τους νικητές και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές, επειδή το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών. Επίσης, κάλυπταν το κεφάλι των παιδιών με άνιθο, για να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως ηρεμιστικό.
Στο μεσαίωνα οι «μάγοι» το χρησιμοποιούσαν στα ξόρκια.


Ρόκα

Μονοετές, ποώδες φυτό. Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό ενώ ανθίζει από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 80 χιλιοστά με βλαστούς που διακλαδίζονται.

Τα άνθη της είναι λευκά με πορφυρές φλέβες ή κιτρινωπά διατεταγμένα και σχηματίζουν ταξιανθίες. Τα φύλλα της είναι πτερωτά και ο καρπός είναι μικρός και κωνικός, ραμφοειδής και φέρει σπόρια.

Η γεύση της είναι πιπεράτη, αρωματική και ελαφρώς πικρή.Από τα σπόρια του φυτού λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.


Σέσκουλα

 Ο σέσκουλο ή σέσκλο ή Βέτα η Σικελική είναι ποώδες, διετές συνήθως φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών και ανήκει στο γένος Βέτα ή Μπέτα.

Καλλιεργείται στις Μεσογειακές περιοχές, στη Βόρεια Αφρική και γενικά στις Εύκρατες περιοχές. Θεωρείται ότι κατάγεται από τα Κανάρια Νησιά.

Τα φύλλα του είναι μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά. Τα άνθη του έχουν πρασινωπό ή κοκκινωπό χρώμα και διατάσσονται κατά σωρούς στη μέση του φυτού.


Σέλινο

Έντονα αρωματικό φυτό, με σκληρό βλαστό ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις, φύλλα με διαιρεμένο έλασμα, οι μίσχοι κυρτωμένοι δημιουργούν αυλάκι.
Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση
Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μεγάλες και το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο ενώ η λίπανση του εδάφους είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται είτε με κοπριά είτε με ειδικά λιπάσματα.
Το έντονο άρωμα που έχει το σέλινο οφείλεται σε αιθέριο έλαιο που δίνει στο φυτό ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, B2 και Κ. Θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών παθήσεων.


Μέντα

H μέντα είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών.

Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος.

Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο.

Το αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για κατώτερης ποιότητας προϊόντα αρωματοποιίας και σαπωνοποιίας.


Βασιλικός Ψιλός

Βασιλικός (λατ. Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών.

Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

Βασιλικός Αγιορίτικος

Φυτό αρωματικό πολυετές καλλωπιστικ, πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα με φύλλα ελλειπτικά και ωοειδή και άνθη άσπρα που σχηματίζουν στάχεις στις κορφές των βλαστών. 

Μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα.
Βασιλικός μαύρος

Βασιλικός (λατ. Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών.

Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Λέγετε πως είναι ο Ρώσικος Αγιορίτικος.Βασιλικός Πλατύφυλλος

Βασιλικός (λατ. Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών.

Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Είναι κατάλληλος για μαγειρική χρήση λόγο του μεγέθους των φύλλων του.


Μοχίτο

 Ιδιαίτερα αρωματικό, υδροχαρές φυτό, με χαρακτηριστική οσμή. Χρήσιμο στην μαγειρική και την φαρμακολογία.

Ανθίζει την άνοιξη με λουλούδια χρώματος μώβ-μπλέ ενώ κάθε χειμώνα κλαδευέται χαμήλα για να ξαναφουντώσει την επόμενη άνοιξη.
Δυόσμος

Βοηθάει στις ημικρανίες και στον πονόδοντο όταν μασήσουμε τα φύλλα του.

Είναι χωνευτικό,τονωτικό,ηρεμεί το στομάχι και σταματάει το λόξυγγα.

Επίσης χρησιμοποιείται και στη μαγειρική.

Αν τρίψουμε τα φύλλα του δυόσμου στις κλειδώσεις και στο μέτωπο όταν αυτά μας πονάνε, ανακουφίζεται ο πόνος.

Ρίγανη

Oι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα, το ρόφημα καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς. Bοηθάει στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα ρίγανης στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.


Λεβάντα

Είναι μικρός θάμνος, ύψους έως 1 μ.

Έχει μακρόστενα και γκριζοπράσινα φύλλα, μήκους 1-4 εκ.

Τα άνθη του διατάσσονται σε πυκνούς επάκριους στάχεις, οι οποίοι φέρουν στην κορυφή μεγάλα πορφυρά βράκτια.

Οι μικρές δίχειλες, συμπέταλες στεφάνες (6-8 χιλ.) έχουν σκούρο πορφυρό χρώμα.

Λεβαντίνη

Φυτό φρυγανώδες, αειθαλές, αρωματικό, με τελικό ύψος 40 cm.

Είναι πολύκλαδο με φύλλα αργυρόχρωμα, λεπτά και αρωματικά.

Ανθίζει από Μάιο έως Σεπτέμβριο με μικρά κίτρινα άνθη, σχήματος κουμπιού.Φλησκούνι

To φλισκούνι είναι είδος συγγενές της μέντας και του δυόσμου, λένε ότι σε υψηλές δόσεις είναι αφροδισιακό

Αποχρεμπτικά, μαλακτικό, καρδιοτονωτικό, σπασμολυτικό, κατά των νευρικών διαταραχών, κατά της ημικρανίας και των ιλίγγων, αντιεμετικό.
Αφέμημα – έγχυμα: είναι χρήσιμο για την πλύση πληγών που πυορροούν πάρτε το πριν το ύπνο για τονωτικό και καταπραϋντικό• χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, την υπερχλωριδρία και τη διάρροια.
Βάλτε το σε αποστήματα, μώλωπες, δοθιήνες.
Κάντε γαργάρες με το αφέψημα για παθήσεις του ρινοφάρυγγα, για το βήχα και γενικά για ασθματικές και γριππώδεις καταστάσεις.
Αιθέριο έλαιο
πάρτε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο για την αντιμετώπιση της νευραλγία• κάντε γαργάρες με αραιωμένο αιθέριο έλαιο για τη λαρυγγίτιδα.
Νωπό βότανο: το μάσημα φύλλων δρα ως αντιεμετικό και είναι χρήσιμο για να απαλλαγεί κανείς από τη μυρωδιά του


Θυμάρι

Βοηθάει σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, από το συνάχι και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος, στις περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και στο άγχος.

Χαρίζει πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα.

Βοηθάει στο καθαρισμό των δοντιών και αντιμετωπίζονται με γαργάρες οι στοματίτιδες και οι ερεθισμένες αμυγδαλές με αφέψημα(χωρίς μέλι).

Λίγες σταγόνες σε λίγο ελαιόλαδο βοηθάει στα τσιμπήματα από έντομα.


Φασκόμηλο

Είναι τονωτικό, βοηθάει στην ατονία του στομάχου, στην ελάττωση μνήμης, στο κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση.

Ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο.
Εστραγκόν

Το εστραγκόν είναι πολυετής ποώδης θάμνος και κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη.
Λέγεται και δράκος ή δρακόντιο, προφανώς λόγω του σχήματος της ρίζας του, που μοιάζει με δράκο (φίδι).
Οι Ρωμαίοι το έβαζαν πάνω σε πληγές από δαγκώματα φιδιών.
Το μίγμα χυμού εστραγκόν και μάραθου, ήταν δημοφιλές ποτό για τους βασιλείς της Ινδίας.
Ο Ερρίκος ο 8ος, βασιλιάς της Αγγλίας, λέγεται ότι χώρισε την Αικατερίνη της Αραγονίας, επειδή χρησιμοποιούσε αλόγιστα το εστραγκόν.ΘεραπευτικέςΙδιότητες ::
Τα φύλλα του εστραγκόν περιέχουν ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C.
Το έγχυμα των φύλλων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ναυτίας, του λόξυγκα, της αϋπνίας και δρα ως χωνευτικό, ορεκτικό και τονωτικό.


Αρτεμισία

Αειθαλες αρωματικο φυτό, με ύψος από 0,50 έως 1m.

Έχει φύλλα ασημόλευκα, χνουδωτά, με χαρακτηριστική οσμή και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ανθίζει Ιούλιο έως Οκτώβριο, με άνθη μικρά, λευκού-αχνοκίτρινου χρώματος.

Ευδοκιμεί σε περιοχές με δύσκολο κλίμα και σε εδάφη φτωχά, ασβεστούχα ή πετρώδη.

Χρησιμοποιείται για την φύτευση βραχόκηπων και πρανών.


Αρμπαρόριζα

Συναγωνίζεται τα γεράνια, με τα οποία είναι στενή συγγενής. Η πλούσια μυρωδιά της σκορπίζει ευωδιαστές νότες στις παραλίες των νησιών μας.

Το χαρακτηριστικό άρωμα των φύλλων της είναι φυσικό να μοιάζει γνώριμο σε πολλούς, αφού το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιείται για να διώχνει τα κουνούπια.

Σε άλλους είναι γνωστή, γιατί συχνά πλημμυρίζει τη μύτη και το στόμα μέσα από ένα βάζο με παραδοσιακό γλυκό κουταλιού.Δενδρολίβανο

Θάμνος αειθαλής, συμπαγής, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 1-2μ. Τα φύλλα του είναι αρωματικά και ανθίζει παρατεταμένα από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο, με άνθη γαλανόλευκα.

Φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές και ασβεστώδη ή πετρώδη εδάφη.αειθαλής, συμπαγής, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 1-2μ. Τα φύλλα του είναι αρωματικά και ανθίζει παρατεταμένα από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο, με άνθη γαλανόλευκα.

Φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές και ασβεστώδη ή πετρώδη εδάφη.


Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος (Eucalyptus guniie) είναι αειθαλές δέντρο 12-15 μ. που όμως βρίσκεται και σαν θάμνος πυκνά διακλαδισμένος. Τα άνθη του ευκαλύπτου είναι λευκά, αρωματισμένα.

Τα φύλλα των καινούριων κλαδιών είναι πράσινα ωχρά και των παλιών κλαδιών γκριζο-πράσινα. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος με αντιπυρετικές ιδιότητες αλλά και για αρωματικά λουτρά.

Η χρήση του, είτε ως αφεψήματος, είτε ως αιθέριου ελαίου, έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι κυρίως αντισηπτική, μικροβιοκτόνα, απολυμαντική και βοηθητική για το αναπνευστικό σύστημα.


Μαντζουνάρα

 Το ρόφημα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθάει στις νευρικές παθήσεις, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθάει σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.

Βοηθάει στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα μαντζουράνας στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).Αφέψημα: Bράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό.

Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.Εγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.


Σιτρονέλα

Πολυετές, ποώδες, αρωματικό φυτό με ιδιαίτερο άρωμα.

Ανθεκτικό στην ξηρασία και στην έντονη ηλιοφάνεια.

Χρησιμοποιείται στην φαρμακολογία για την παρασκευή σκευασμάτων.

Το αιθέριο έλαιο σιτρονέλας είναι φυσικό εντομοαπωθητικό.
Μελισσάκι – Μελισσόχορτο

 Το μελισσόχορτο ή μέλισσα η φαρμακευτική ή μελισσάκι ή μελισσοβότανο οφείλει το όνομά του στο ότι προσελκύει έντονα τις μέλισσες. Είναι φυτό ποώδες με οδοντωτά φύλλα και μικρά λευκά άνθη. Ανθίζει το καλοκαίρι και αυτοφύεται παντού. Το φυτό έχει τη μυρωδιά του λεμονιού εξαιτίας ενός αιθέριου ελαίου που περιέχει.

Θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας και τονώνει, δυναμώνει ολόκληρο τον οργανισμό. Εξυγιαίνει το κυκλοφορικό και το καρδιακό σύστημα. Καταπραύνει το νευρικό σύστημα, τη μελαγχολία, το άγχος, πεπτικά προβλήματα, διαταραχές, κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Είναι σπασμολυτικό, εφιδρωτικό, κατάλληλο για πυρετούς, γρίπη και μειώνει την αυξημένη πίεση.

Εξωτερικά ανακουφίζει πληγές, τσιμπήματα εντόμων, φλεγμονές, αρθρώσεις και οιδήματα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σαν άρωμα.


Λουϊζα

Ως αφέψημα ή ως έγχυμα

– Είναι διουρητική, χρήσιμη σε όσους μαζεύουν πέτρες στα νεφρά

– Διεγείρει το γενικό μεταβολισμό
– Κάνει πιο αποτελεσματικές τις δίαιτες αδυνατίσματος (1 φλιτζάνι δροσερό έγχυμα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο)
– Καταπολεμά την αϋπνία που προέρχεται από νευρική κούραση
– Βοηθά τη γαλακτοφορία για τις λεχώνες που θέλουν να θηλάσουν