Youmag.gr
Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μια έντονη διαµάχη ανάμεσα στους ειδικούς για το αν το αλκοόλ µας ωφελεί ή μας βλάπτει. Από τη µια...

Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μια έντονη διαµάχη ανάμεσα στους ειδικούς για το αν το αλκοόλ µας ωφελεί ή μας βλάπτει. Από τη µια πλευρά, δεκάδες έρευνες, αποδεικνύουν την προστατευτική δράση που αυτό ασκεί στα αγγεία και στην υγεία της καρδιάς (οι έρευνες αφορούν ως επί το πλείστον το κόκκινο κρασί) και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ένας εξίσου σηµαντικός αριθµός µελετών, που δείχνει ότι το αλκοόλ ευθύνεται για την εμφάνιση διαφόρων µορφών καρκίνου.

Τι ισχύει τελικά; Ποια είναι η αλήθεια;

1. Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό μας;

Το αλκοόλ θεωρείται “ναρκωτικό”. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν επί αιώνες ως αναισθητικό, διότι έχει την ιδιότητα να μειώνει τον πόνο. Στις μέρες μας, το αλκοόλ εξακολουθεί να χρησιμεύει ως ένα είδος αναισθητικού (βοηθάει ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το άγχος τους και να χαλαρώνουν). Το αλκοολ είναι ικανό να λειτουργήσει ακόμη και ως τονωτικό στον οργανισμό μας μέσω του νευρικού συστήματος, αλλά αυτό εξαρτάται πάντα από την ποσότητα και τον χρόνο που το καταναλώνουμε.

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

2. Ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες οργανικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ;

Η συχνή υπερκατανάλωση αλκοολ, δημιουργεί προβλήματα, όπως η παχυσαρκία – το αλκοόλ περιέχει αρκετές θερμίδες και οδηγεί σε αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης (θερμίδες). Επίσης, έχει συσχετισθεί με παθήσεις του ήπατος (όπως η αλκοολική ηπατίτιδα και η κίρρωση), των νεφρών και της καρδιάς (π.χ. εγκεφαλικό, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακά προβλήματα).

3. Ισχύει πως τα γλυκά ποτά προκαλούν πιο γρήγορα μέθη; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα γλυκά ποτά, όπως τα λικέρ, τα γλυκά κρασιά, το γλυκό ουίσκι και το ρούμι, θεωρούνται ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη. Ωστόσο, η γλυκόζη που περιέχουν επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ. Επίσης, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς να προλαβαίνει ο οργανισμός να τα αφομοιώσει. Ως αποτέλεσμα, το σώμα απορροφά την αιθανόλη (“αλκοόλη”) πιο γρήγορα από ό,τι τη μεταβολίζει – και η συσσώρευση αιθανόλης προκαλεί τις δυσμενείς συνέπειες της μέθης.

4. Αλήθεια, το αλκοόλ παχαίνει; Γιατί;

Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, δεν έχει καμία θρεπτική αξία και παρεμβάλλεται στη διαδικασία καύσης του λίπους από τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα: Οι θερμίδες του αλκοολ προέρχονται κατά κύριο λόγο από σάκχαρα και χαρακτηρίζονται ως “κενές θερμίδες”. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό. Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοολ κι έτσι το μεταβολίζει αμέσως. Αφού ο οργανισμός δίνει “προτεραιότητα” στον μεταβολισμό του αλκοόλ, η καύση των λιπαρών και των σακχάρων δεν πραγματοποιείται εξίσου αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα το σωματικό μας βάρος να αυξάνεται.

5. Πώς θα αποφύγουμε το hangover;

Για να μειώσουμε την απορρόφηση του αλκοόλ και κατά συνέπεια την αποφυγή του hangover, θα πρέπει να έχουμε καταναλώσει φαγητό λίγο πριν την έξοδό μας. Για παράδειγμα, μια σαλάτα με ένα κομμάτι τυρί ή μια μικρή ποσότητα κρέατος, ένα γιαούρτι ή ένα κομμάτι ψωμί με τυρί θα βοηθήσει στην αργή απορρόφηση του αλκοόλ. Μια ακόμα σημαντική πληροφορία είναι η ενυδάτωση του οργανισμού στη διάρκεια της κατανάλωσης του αλκοόλ. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με την κατανάλωση νερού ή μη αλκοολούχων ποτών, όπως οι χυμοί, τα light αναψυκτικά και η σόδα.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

6. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα hangover;

Το κυριότερο σύμπτωμα ενός “hangover”, δηλ. μιας έντονης ζαλάδας σε συνδυασμό με γενικευμένους σωματικούς πόνους, που οφείλεται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, είναι η αφυδάτωση. Για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να συνέλθει γρήγορα και να αισθανθούμε καλύτερα θα πρέπει να:

  • Καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες παγωμένου νερού ή αναψυκτικών, χωρίς ζάχαρη ή καφεΐνη, ώστε να καταπολεμήσουμε άμεσα την αφυδάτωση.
  • Καταναλώνουμε φυσικούς χυμούς, τσάι και αφεψήματα, που συντελούν στη γρήγορη απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.
  • Καταναλώνουμε ελαφριές τροφές, όπως σούπες, φρυγανιές, τοστ και μπισκότα χωρίς ζάχαρη.

7. Υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ;

Ο όρος “μέτρο” θα πρέπει να διέπει απόλυτα τη σχέση μας με το αλκοολ. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές σε σχέση με την ποσότητα του αλκοόλ που μπορεί να ανεχθεί, επομένως είναι αδύνατον να υπάρχει ακριβής ένδειξη πρόσληψης αλκοόλ που να είναι επιθυμητή ή κατάλληλη για τον καθένα.

Γενικά, μια αποδεκτή ποσότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και το ένα ποτό για τις γυναίκες.

8. Πότε μιλάμε για εθισμό στο αλκοόλ και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Για να ορίσουν την εξάρτηση από το αλκοόλ έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια* από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Το άτομο που είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ:

  • Εμφανίζει
    • Ανοχή.
    • Ψυχολογική εξάρτηση (επιθυμία για αλκοόλ, από πολύ μικρή έως πολύ μεγάλη).
    • Στερητικά συμπτώματα (εκδηλώνονται σωματικές αντιδράσεις αν δεν καταναλωθεί αλκοολ).
  • Χρησιμοποιεί το αλκοόλ για να περιορίσει τα συμπτώματα της στέρησης.
  • Έχει κάνει αποτυχημένες προσπάθειες για να ελέγξει τη χρήση του αλκοόλ.
  • Σπαταλά πολύ χρόνο για να απαλλαγεί από τη επήρειά του.
  • Βιώνει καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση, τόσο ο ίδιος όσο και το περιβάλλον του (προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, διαφωνίες με τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος, αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε χόμπι, εμφανίζει ασθένεια).
  • Λαμβάνει αλκοόλ πιο συχνά και σε μεγαλύτερες δόσεις απ’ ό,τι σχεδίαζε.
  • Συνεχίζει να πίνει αλκοόλ, παρόλο που γνωρίζει ότι του προκαλεί ζημιά.
  • Όπως και κάθε μορφή εξάρτησης, έτσι και ο αλκοολισμός στην τυπική του μορφή δεν μπορεί να ιαθεί ούτε άμεσα ούτε εύκολα. Το άτομο που πάσχει από αλκοολισμό, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να έχει πραγματικά τη θέληση να σταματήσει. Ωστόσο, η θέληση από μόνη της δεν αρκεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποταθεί στο κοινωνικό του περιβάλλον και να αναζητήσει την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς.

* δεν χρειάζεται κάποιος να πληροί όλα τα κριτήρια που απαριθμούνται.

9. Είναι αλήθεια πως μικρή ποσότητα αλκοόλ βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων; Ποια ποτά έχουν αυτή τη δράση;

Αυτή η σύγχυση έχει προκληθεί από τη δημοσίευση πολλών και σοβαρών εργασιών που έχουν αναδείξει την ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Δεν έχει αποδειχτεί ωστόσο αν μόνο αυτές οι ουσίες ή ο συνδυασμός τους με μια σωστή και υγιεινή διατροφή (Μεσογειακή Δίαιτα) είναι υπεύθυνες για τις προστατευτικές ιδιότητες του κρασιού. Σε κάθε περίπτωση, δεν συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση κρασιού σε άτομα που δεν έχουν ήδη αυτή τη συνήθεια.

10. Ποιο είναι το καλύτερο ποτό για κάποιον που ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής;

Καλό θα είναι να επιλεγεί κάποιο ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοολ, όπως για παράδειγμα μία μπίρα, περιεκτικότητας 4-5% σε αλκοολ.

Πριν τη βραδινή έξοδο, είναι προτιμότερο επίσης να έχει καταναλωθεί το κυρίως γεύμα (δείπνο), ώστε να μην υπάρξει υπερβολική κατανάλωση φαγητού μετά την έξοδο.

11. Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε γεμάτο στομάχι πριν καταναλώσουμε αλκοόλ;

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, που χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με το αλκοόλ. Το 20% περίπου του αλκοόλ απορροφάται άμεσα, όταν το στομάχι είναι άδειο και φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε ένα λεπτό. Σε αυτήν την άμεση απορρόφηση οφείλεται η αίσθηση ευφορίας που αισθανόμαστε, όταν γίνεται κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι. Αντίθετα, όταν το στομάχι είναι γεμάτο με φαγητό, το αλκοολ επιδρά με πιο αργούς ρυθμούς στο σώμα.

Τα τρόφιμα με πλούσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες καθυστερούν την απορρόφηση του αλκοόλ όταν καταναλώνονται μαζί με αυτό, ενώ τα λιπαρά τρόφιμα παρατείνουν την παρουσία του αλκοόλ στο στομάχι για περισσότερο χρόνο. Τέλος, τα αλμυρά τρόφιμα προκαλούν περισσότερη δίψα. Σε αυτή την περίπτωση, πιείτε νερό, όχι αλκοολ.