Youmag.gr
Θέλεις Να Μάθεις Αγγλικά Μέσω Διαδικτύου; Δες Ποια Μέθοδος Είναι Η Καλύτερη! Το διαδίκτυο πλέον αποτελεί την λύση για πολλά από τα προβλήματα μας...

Θέλεις Να Μάθεις Αγγλικά Μέσω Διαδικτύου; Δες Ποια Μέθοδος Είναι Η Καλύτερη!

Το διαδίκτυο πλέον αποτελεί την λύση για πολλά από τα προβλήματα μας και μπορεί να μας διευκολύνει σημαντικά με πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας. Με απλά λόγια, το internet έχει αλλάξει τη ζωή μας. Ένας από τους τομείς που έχει επηρεαστεί πολύ από το διαδίκτυο, είναι η διδασκαλία και η εκμάθηση Αγγλικά Μέσω Διαδικτύου και άλλων ξένων γλωσσών, καθώς πλέον μπορεί κανείς να μάθει μία γλώσσα από την αρχή ή να βελτιώσει τις γνώσεις και τις ικανότητες του σε μία που ήδη γνωρίζει, χωρίς καν να χρειαστεί να βγει από το σπίτι του.

Αυτό μπορεί να γίνει χάρη στα μαθήματα εξ αποστάσεως αλλά και στις ειδικές εφαρμογές εκμάθησης ξένων γλωσσών. Μια τέτοια καινοτομία εκμάθησης έχει εισάγει στην Ελλάδα η Δήμητρα Πετκάκη μία αναγνωρισμένη καθηγήτρια αγγλικών μέσω skype

daskaloi.gr : Για να σε βρει ο δάσκαλός σου

Τα μαθήματα εξ αποστάσεως γίνονται με τη χρήση προγραμμάτων επικοινωνίας που υποστηρίζουν και κλήσεις βίντεο, όπως για παράδειγμα το Skype. Ο μαθητής και ο καθηγητής βρίσκονται ο καθένας στο σπίτι του και μπροστά στον υπολογιστή του και το μάθημα γίνεται στην ουσία σαν ιδιαίτερο με τη μόνη διαφορά ότι δεν είναι παρόντες και οι δύο συμμετέχοντες στο μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθηγητής μπορεί να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα διδασκαλίας που να ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες και τα κενά του εκάστοτε μαθητή, κάνοντας όλη τη διαδικασία της μάθησης μοναδική και πλήρως βελτιστοποιημένη για τον κάθε μαθητή.

Οι ειδικές εφαρμογές από την άλλη, είναι σχεδιασμένες από εξειδικευμένους καθηγητές ξένων γλωσσών και στην ουσία αποτελούν μια μετεξέλιξη των μεθόδων άνευ διδασκάλου, τύπου Linguaphone. Ο μαθητής μπορεί να μάθει μία ξένη γλώσσα με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού αλλά και εκπαιδευτικών παιχνιδιών από την άνεση του σπιτιού του και όποια ώρα και μέρα θέλει, αφού τα μαθήματα είναι ήδη δημιουργημένα και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Οι Κύριες Διαφορές

Η κύρια διαφορά των μαθημάτων εξ αποστάσεως και των εφαρμογών εκμάθησης Αγγλικών είναι το γεγονός ότι στα μαθήματα μέσω Skype έχουμε άμεση επικοινωνία ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητή, οπότε και πλήρως εξατομικευμένα προγράμματα διδασκαλίας. Αυτό φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση των εφαρμογών αφού ο μαθητής δεν έχει στην ουσία ποτέ καμία επαφή με τον καθηγητή του ενώ τα μαθήματα στη κάθε πλατφόρμα έχουν σχεδιαστεί με βάση κάποιον «κοινό παρονομαστή» για όλους τους πιθανούς μαθητές και όχι τις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Η απουσία καθηγητή στις εφαρμογές εκμάθησης σημαίνει επίσης ότι ο μαθητής δεν μπορεί να λύσει άμεσα τις όποιες απορίες έχει.

Κόστος

Το κόστος είναι άλλη μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους. Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο μπορεί σίγουρα να βρει πολλές εφαρμογές που να υπόσχονται δωρεάν εκμάθηση Αγγλικών και άλλων ξένων γλωσσών, οι οποίες όμως συχνά αποδεικνύεται πως δεν είναι και τόσο δωρεάν αφού απαιτούν από το χρήστη πληρωμές για να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τους τα χαρακτηριστικά και τα μαθήματα. Στη περίπτωση των μαθημάτων εξ αποστάσεως, η χρέωση γίνεται με την ώρα και φυσικά εξαρτάται και από το επίπεδο και τις ανάγκες του κάθε μαθητή. Το κόστος της ώρας είναι περίπου ίδιο με αυτό των κλασικών ιδιαίτερων μαθημάτων. Να σημειώσουμε ότι στη τιμή του κάθε μαθήματος μέσω Skype συμπεριλαμβάνεται και όλο το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσει ο καθηγητής, κάτι που είναι πολύ πιθανόν να μην ισχύει για τις εφαρμογές εκμάθησης.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών λειτουργεί από το 2013 και είναι η μόνη πλατφόρμα που συνδέει μαθητές με πιστοποιημένους καθηγητές για ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον ή online

Ευελιξία

Εδώ μπορούμε να πούμε ότι ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα έχουν οι εφαρμογές αφού στην ουσία πρόκειται για «προκατασκευασμένα» μαθήματα που είναι διαθέσιμα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες τον χρόνο στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μαθήματα αυτά τόσο από το σπίτι του όσο και από το κινητό ή το tablet του, οπότε μπορεί να κάνει κάποιο μάθημα ακόμη και όταν ταξιδεύει με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Αυτό φυσικά δεν ισχύει στη περίπτωση των εξ αποστάσεως μαθημάτων, αφού ο καθηγητής και ο μαθητής θα πρέπει να βρουν ώρες και μέρες που να τους βολεύει να κάνουν μάθημα.

Κλείνοντας λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για όποιον θέλει πραγματικά να μάθει μία ξένη γλώσσα μέσω διαδικτύου, η μόνη επιλογή είναι τα μαθήματα μέσω Skype, λόγω της άμεσης επικοινωνίας και επαφής με τον καθηγητή ακόμη και αν αυτός δεν είναι «παρών» στο μάθημα. Οι εφαρμογές εκμάθησης μπορούν να φανούν χρήσιμες κυρίως σε άτομα που θέλουν να φρεσκάρουν τα αγγλικά τους.