Youmag.gr
Συχνό είναι το φαινόμενο όπου μικροί – μεγάλοι παραπονιούνται πως ματώνει η μύτη τους. Η ρινορραγία αφορά τα αγγεία της μύτης. Υπάρχουν ασθένειες που...

Συχνό είναι το φαινόμενο όπου μικροί – μεγάλοι παραπονιούνται πως ματώνει η μύτη τους. Η ρινορραγία αφορά τα αγγεία της μύτης. Υπάρχουν ασθένειες που παρουσιάζουν αρκετά συχνά ρινορραγία, ενώ κάποιες άλλες πολύ σπάνια.

Αιτία της Ρινορραγίας

Αίμα από τη μύτη μπορεί να δούμε έπειτα από ένα σοβαρό κρυολόγημα και λόγω ξηρότητας που προκαλείται έπειτα από παραμονή σε χώρο που κλιματίζεται με air-condition. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ρινορραγία οφείλεται στην ύπαρξη πολύποδων, στην αλλεργική ρινίτιδα, καθώς επίσης και στην υπέρταση.

Οι απλές αιτίες που προκαλούν ρινορραγία κρύβονται σε απλά καθημερινά πράγματα όπως η έντονη γυμναστική, η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων και η χρόνια δυσκοιλιότητα. Στα παιδιά το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στην εισαγωγή ξένων αντικειμένων στη μύτη, στην ατρησία της ρινικής χοάνης, καθώς επίσης και σε φλεγμονή που προκαλείται από τα κρεατάκια.

Με το pigogo.gr παίρνεις λεφτά πίσω από τις online αγορές σου στα πιο γνωστά καταστήματα

Η εξέταση γίνεται εύκολα σε ιατρό ωτορινολαρυγγολόγου. Ανάλογα με τα ευρήματα συστήνεται έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Γιατί ματώνει η μύτη μου;  – Τι να κάνω;

Η αντιμετώπιση της ρινορραγίας επιτυγχάνεται με την εύρεση του αιτίου που την προκαλεί. Εάν εντοπιστεί κάποιο αγγείο το οποίο προκαλεί ρινορραγία, τότε μπορεί να καυτηριαστεί την ίδια χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η εξέταση στο ιατρείο. Εάν διαπιστωθεί μεγάλο οπίσθιο αγγείο, τότε πραγματοποιείται ενδοσκοπική αντιμετώπιση με ολική νάρκωση. Εάν ανιχνευτούν πολύποδες στη μύτη, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Κατά την διάρκεια της ρινορραγίας ο ασθενής θα πρέπει να φυσήξει δυνατά ώστε να φύγει το πήγμα και εν συνεχεία να κλείσει το ρουθούνι που αιμορραγεί σκύβοντας το κεφάλι προς τα μπροστά.