Youmag.gr
Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ εκείνες που... Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ εκείνες που κατάφεραν να επιβιώσουν το έκαναν μετά κόπων και βασάνων. Ευέλικτες μορφές εργασίας, συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, δανεισμός και μείωση της παραγωγής είναι λίγες μονάχα από τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών.

Καθώς η βιομηχανική παραγωγή απαιτεί πόρους και κεφάλαια, οι επενδύσεις είναι αναγκαίες για τη διατήρησή της σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια η αγορά στην Ελλάδα υπήρξε “μαγκωμένη” και διστακτική απέναντι στις επενδύσεις, πλέον τα σημάδια για το μέλλον αποδεικνύονται εξαιρετικά θετικά. Γι’ αυτό και παρατηρείται ήδη στην Ελλάδα μια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή.

Φυσικά, τα σύννεφα δεν έχουν φύγει εξ ολοκλήρου από την εγχώρια οικονομία. Είναι σίγουρο πως η σημαντική αυτή περίοδος που πέρασε η χώρα θα συνεχίζει να την επηρεάζει για πολύ καιρό ακόμη. Ωστόσο, είναι αρκετά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πλέον οι επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να σκέφτονται τουλάχιστον επενδυτικά σχέδια και γιατί όχι να τα υλοποιούν.

Υπάρχουν σαφώς τομείς, οι οποίοι ενδείκνυνται για επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς της πράσινης ενέργειας και της τεχνολογίας φαίνονται πιο πρόσφοροι στις επενδύσεις. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το έδαφος και τα καιρικά φαινόμενα ευνοούν την παραγωγή ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους, δεν είναι έκπληξη το ότι αναπτύσσεται αυτός ο τομέας ραγδαία.

Η ηλιακή ενέργεια, η υδάτινη και η αιολική ενέργεια αποτελούν σίγουρα σημαντικά όπλα στα χέρια των Ελλήνων επιχειρηματιών. Παράλληλα, η εξάπλωση του φυσικού αερίου αποδίδει οικονομικά σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές εκμετάλλευσης τέτοιων εναλλακτικών πηγών παραγωγής ενέργειας. Και με το άνοιγμα των μονοπωλίων, είναι ακόμη πιο εύκολη η εισαγωγή στην αγορά ανταγωνιστών σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία αναπτύσσεται γοργά σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες βλέπουν έναν ατέρμονο κύκλο καινοτομιών, στον οποίο επιθυμούν να εισχωρήσουν και οι ίδιοι. Υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο αγοραστικό κοινό, το οποίο ενδιαφέρεται σχετικά με τεχνολογικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντική η παραγωγή τέτοιων προϊόντων εγχώρια. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται οι εισαγωγές και ενισχύεται η τοπική οικονομία. Τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία είναι εξαιρετικά.

Ποιο είναι το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, λοιπόν; Παρά τα προβλήματα που υφίστανται, το κλίμα είναι αρκετά θετικό και το μέλλον μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία. Οι επιχειρήσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα ισχυρές και ανοίγονται σε πιθανές συνεργασίες ή και στην ανάπτυξη του κύκλου των εργασιών τους. Τα αποτελέσματα είναι τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια και ενισχύσεις των τραπεζών, μέσα από τη χαλάρωση των περιορισμών των κεφαλαίων και φυσικά μέσα από την παγκοσμιοποίηση που επιτάσσει το διαδίκτυο, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα προχωρά με σταθερούς ρυθμούς. Υπάρχει ένα πλαίσιο αισιοδοξίας, μέσα στο οποίο οι επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να βρουν στήριξη και αρωγή στις προσπάθειές τους.

Αν και οι αλλαγές δεν πρόκειται να συμβούν από τη μία στιγμή στην άλλη, η αλήθεια είναι ότι μέσα σε λίγο κιόλας καιρό οι συνέπειες της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα θα είναι ορατές παντού.