Youmag.gr
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σκελετό μιας γυναίκας κι ενός άνδρα που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι σε τάφο του 3.800 π.Χ. στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα,...

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σκελετό μιας γυναίκας κι ενός άνδρα που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι σε τάφο του 3.800 π.Χ. στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, τον Διρό.

Στην περιοχή βρέθηκε ακόμα μια διπλή ταφή, ενός άντρα και μιας γυναίκας.Οι ταυτόχρονες διπλές ταφές είναι ιδιαιτέρως σπάνιες και οι εν λόγω είναι από τις αρχαιότερες διπλές ταφές του κόσμου.

Το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα είδε το φως το 2013 αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η ανάλυση του DNA και εξακριβώθηκε το φύλο των σκελετών.

Σύμφωνα με την ομάδα που ανέλαβε την ανασκαφή, o νεαρός άνδρας και η γυναίκα πρέπει να πέθαναν κρατώντας ο ένας τον άλλο, αν και δεν έχει διαλευκανθεί ακόμα αν πρόκειται για ζευγάρι. Από τις αναλύσεις του DNA προκύπτει ότι ήταν στην ηλικία περίπου των 20 ετών.

Το σπήλαιο Αλεπότρυπα, όπως προκύπτει από χρονολογήσεις, χρησιμοποιείτο από την Αρχαιότερη ως την Τελική Νεολιθική εποχή 6.000- 3.200 π.Χ. ως οικιστικός και ταφικός χώρος.

Κοντά στους σκελετούς βρέθηκαν και σπασμένες αιχμές βελών. Επίσης, βρέθηκαν ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα από δεκάδες άτομα όπως και κεραμική, χάντρες και εγχειρίδιο (μικρό σπαθί), χαρακτηριστικά ευρήματα της ύστερης Μυκηναϊκής εποχής.

No comments so far.

Be first to leave comment below.