Youmag.gr
Προσοχή στις τηλεφωνικές κομπίνες Προσοχή στις τηλεφωνικές κομπίνες
Έχετε ακούσει ποτέ για τις τηλεφωνικές κομπίνες; Ανέκαθεν υπήρχαν, μα τώρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο δείχνει να έχει γιγαντωθεί. Δεν υπάρχει... Προσοχή στις τηλεφωνικές κομπίνες

Έχετε ακούσει ποτέ για τις τηλεφωνικές κομπίνες; Ανέκαθεν υπήρχαν, μα τώρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο δείχνει να έχει γιγαντωθεί. Δεν υπάρχει μονάχα μία απειλή, καθώς οι διάφοροι επιτήδειοι σκαρφίζονται συνεχώς νέους τρόπους απόσπασης προσωπικών δεδομένων και εν τέλει χρημάτων από τα θύματά τους.

Φυσικά και δεν είναι όλοι εξίσου ευάλωτοι απέναντι σε τέτοιες τηλεφωνικές κομπίνες. Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, όπως επίσης και οι μη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, φαίνεται πως είναι τα πιο συνηθισμένα θύματα. Όμως ο καθένας μπορεί να πέσει στην παγίδα ενός καλά οργανωμένου εγκλήματος. Και πολλές φορές αυτές οι κομπίνες είναι τόσο καλά σκηνοθετημένες και με τόσο γερή δομή, που είναι πολύ δύσκολο να τις αναγνωρίσεις.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται όπως φαντάζεστε με απόκρυψη αριθμού. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές. Από τις πολύ απλές με την απευθείας χρέωση του τηλεφώνου κατά την απάντηση, έως τις πιο πολύπλοκες, όλες αυτές οι κομπίνες έχουν έναν κοινό στόχο. Ο στόχος είναι να ξεγελάσουν το θύμα και να του αποσπάσουν κάποιο χρηματικό ποσό.

Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά σχετίζεται με τον εκφοβισμό των θυμάτων, με τη χρήση ενός υποτιθέμενου ατυχήματος. Πιο αναλυτικά, το θύμα δέχεται μία κλήση και εκεί ξεκινά η προσπάθεια παραπλάνησής του. Πώς γίνεται αυτό; Υποτίθεται ότι ένα συγγενικό πρόσωπο έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο ατύχημα. Τις περισσότερες φορές το άτομο που καλεί ισχυρίζεται ότι το συγγενικό αυτό πρόσωπο έχει σκοτώσει κάποιον με το αυτοκίνητο και βρίσκεται υπό κράτηση.

Συνήθως στο άκουσμα ενός τόσο δυσάρεστου γεγονότος οι περισσότεροι χάνουν την ψυχραιμία τους. Γίνονται λοιπόν τα κατάλληλα θύματα για το επόμενο βήμα. Το άτομο που καλεί τώρα τους εξηγεί ότι απαιτούνται χρήματα, έτσι ώστε να μην κατατεθεί μήνυση και να μην υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις. Και προτείνει να συναντηθεί μαζί με το θύμα, για να αποφευχθεί το “λιντσάρισμα”.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εν λόγω απατεώνες φέρονται να γνωρίζουν πολλά προσωπικά στοιχεία. Συνεπώς, είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι συνεργάζονται με άτομα, τα οποία έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους στοιχεία.

Φυσικά και αυτή δεν είναι η μοναδική τηλεφωνική κομπίνα, την οποία καλείστε να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία. Θα βρείτε αρκετές παραλλαγές, όλες όμως στοχεύοντας στο ίδιο σημείο. Να σας καταστήσουν συναισθηματικά φορτισμένους, έτσι ώστε η απόσπαση χρημάτων να επιτευχθεί άμεσα.

Προστασία Απέναντι στις Τηλεφωνικές Κομπίνες

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν απαντάτε το τηλέφωνο. Βεβαίως και σε ένα άγνωστο άτομο οφείλετε να είστε ιδιαίτερα φειδωλοί. Ιδιαίτερα εάν το άτομο ζητά τα προσωπικά σας στοιχεία, εσείς θα πρέπει να αρνηθείτε κατηγορηματικά. Πολλοί υποτίθεται ότι τηλεφωνούν από εταιρείες διεξαγωγής ερευνών ή από κάποια υπηρεσία. Όμως, ακόμη κι αν δεχθείτε να συμμετάσχετε σε έρευνες, έχετε υπόψη σας ότι ποτέ δεν ζητούν στοιχεία όπως ο λογαριασμός της τράπεζάς σας ή ο αριθμός της ταυτότητάς σας.

Δυστυχώς, οι τηλεφωνικές απάτες έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτό δείχνει ότι οι πιθανότητες να γίνεται εσείς στόχος ολοένα και αυξάνονται. Ενημερωθείτε λοιπόν κα πληροφορήστε τους φίλους και την οικογένειά σας. Μόνο μέσα από τη γνώση μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα όπλα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.