Youmag.gr
Οικονομία στο σπίτι Οικονομία στο σπίτι
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότερα άτομα επιθυμούν να εξοικονομούν χρήματα για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ωστόσο,... Οικονομία στο σπίτι

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότερα άτομα επιθυμούν να εξοικονομούν χρήματα για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ωστόσο, δε καταφέρνουν πάντα να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζουν τον τρόπο μείωσης των καθημερινών εξόδων τους.

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα έξοδα γίνονται για την κάλυψη αναγκών που αφορούν το σπίτι μας. Πολύ συχνά, μία ηλεκτρική συσκευή χαλάει, το απορρυπαντικό τελειώνει ή η τιμή του ρεύματος αυξάνεται. Πώς μπορεί, επομένως, ένας άνθρωπος να καλύψει αυτές τις βασικές ανάγκες και ταυτόχρονα να κάνει οικονομία; Διαβάζοντας λοιπόν το συγκεκριμένο άρθρο, απορίες τέτοιου είδους μπορούν να εξαλειφθούν.

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την αύξηση των πηγών εσόδων μας από την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένας εύκολος τρόπος είναι να κλείνουμε τα φώτα από τα δωμάτια του σπιτιού, όταν φεύγουμε από αυτά. Ακόμη, μπορούμε να αγοράσουμε λάμπες οικονομίας. Οι συγκεκριμένες, εκτός από το καλό που κάνουν στην τσέπη μας, είναι πιο ευνοϊκές για το περιβάλλον. Επιπλέον, το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση των εξόδων μακροπρόθεσμα.

Στη συνέχεια, θα ήταν χρήσιμο να επισημάνουμε ότι συνήθως τα έξοδα των τροφίμων είναι πολύ ανεβασμένα. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν ωφέλιμη η δημιουργία μιας λίστας για το σούπερ μάρκετ. Σε αυτή τη λίστα θα αναφέρουμε μόνο τα πράγματα που μας είναι απαραίτητα και δε θα αγοράζουμε τίποτα παραπάνω.

Επίσης, δε πρέπει να ξεχνάμε να ψωνίζουμε από τις προσφορές και να χρησιμοποιούμε κουπόνια (αν διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ από όπου ψωνίζουμε). Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι χάρη στην τεχνολογία πολλά μαγαζιά τέτοιου είδους υπάρχουν και ηλεκτρονικά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές με άλλα σούπερ μάρκετ και να αγοράζουν φθηνότερα τα προϊόντα που επιθυμούν.

Μία ακόμη χρήσιμη συμβουλή είναι η αγορά προϊόντων από λαϊκές αγορές. Συνήθως, τα λαχανικά και τα φρούτα από την υπαίθρια αγορά είναι πιο υγιεινά, αλλά και οι τιμές τους πιο προσιτές για τον καταναλωτή. Βέβαια, μία ακόμα καλύτερη ιδέα θα ήταν το φύτευμα λαχανικών και βοτάνων σε γλάστρες. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί ο σπιτονοικοκύρης να τα χρησιμοποιεί όποτε θέλει και να κάνει οικονομία στη τσέπη του, αφού δε χρειάζεται να τα αγοράζει.

Βρίσκοντας λύσεις σε όλα τα παραπάνω, θα ήταν ανώφελο να μην επιλύαμε και το ζήτημα της επικοινωνίας. Πλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι πληρώνουν το σταθερό τηλέφωνο μόνο για τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο. Η πλειοψηφία των καταναλωτών χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο, ακόμα κι όταν βρίσκεται στο σπίτι.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για τα μέσα επικοινωνίας. Επομένως, μία οικονομική λύση είναι η αγορά επικοινωνιακών πακέτων από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πληρωμή ενός συγκεκριμένου ποσού κάθε μήνα, κι έτσι ο πελάτης δε θα βρίσκεται ποτέ εκτός προϋπολογισμού. Εκτός αυτού, έχοντας το ίντερνετ πάντοτε στο πλευρό του μπορεί να μιλάει, μέσω εφαρμογών, δωρεάν σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες του.

Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω, το να κάνει κάποιος οικονομία δε φαίνεται να είναι τόσο δύσκολο. Αρκεί να κρατάει ένα πλάνο εσόδων – εξόδων και να σκέφτεται με οικονομικό τρόπο.