Η χώρα μας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά της αλλά και για τον ήλιο της. Η Ελλάδα είναι μία από τι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας στην Ευρώπη με περιοχές όπως η Ρόδος να απολαμβάνουν το φως του ήλιου και καθαρές και ηλιόλουστες μέρες για σχεδόν 330 ή 300 μέρες τον χρόνο. Με τέτοια ποσοστά, είναι πραγματικά κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε μία τόσο οικονομική αλλά και οικολογική μορφή ενέργειας η οποία μάλιστα είναι και ανεξάντλητη. Μπορεί λοιπόν η ηλιακή ενέργεια να μην έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας ακόμη και να μην χρησιμοποιείται για τη παραγωγή σημαντικής ποσότητας ρεύματος και άλλων μορφών ενέργειας, αλλά υπάρχει ένας τομέας στον οποίο έχει βρει σημαντική εφαρμογή: το ζέσταμα του νερού.
Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, μία από τις συσκευές που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα του ρεύματος στο σπίτι σας είναι το θερμοσίφωνο. Για το ζέσταμα και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού απαιτούνται πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ρεύματος κι ενέργειας, οπότε το κάθε μπάνιο μας, επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του λογαριασμού της ΔΕΗ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε μία οικογένειας με τέσσερα μέλη το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από τον θερμοσίφωνα.
Σκεφτείτε, λοιπόν, να αλλάξετε σήμερα και αναζητήστε στο διαδίκτυο για: “ηλιακός θερμοσίφωνας σε προσφορά” και θα βρείτε προσφορές για τους καλύτερους ηλιακούς της αγοράς σε χαμηλές τιμές και που θα αρμόζουν στις ανάγκες του σπιτιού και τις οικογένειάς σας.
Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας διαφέρει από τον παραδοσιακό επειδή χρησιμοποιεί σαν κύρια πηγή ενέργειας τον ήλιο – μία πηγή η οποία είναι απολύτως δωρεάν και ανεξάντλητη – και καταφεύγει στη χρήση ηλεκτρικού μόνο σε ορισμένες πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, οι οποίες λόγω της ηλιοφάνειας της χώρας μας είναι κι εξαιρετικά σπάνιες. Πριν αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα, είναι καλό να ξέρετε κάποια βασικά πράγματα. Ας τα δούμε!
Τα μέρη του ηλιακού θερμοσίφωνα και πως δουλεύει
Σε γενικές γραμμές, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από τα εξής μέρη: τον ηλιακό συλλέκτη, την πλάκα θερμότητας, τη δεξαμενή με το νερό και φυσικά τους σωλήνες που θα μεταφέρουν το νερό στο σπίτι μας. Ο τρόπος λειτουργίας έχει με απλά λόγια ως εξής: ο ηλιακός συλλέκτης συλλέγει το φως του ήλιου και του μετατρέπει σε θερμότητα η οποία με τη σειρά της μεταφέρεται στις πλάκες και ζεσταίνεται το νερό στη δεξαμενή, το οποίο και στη συνέχεια μεταφέρεται στο σπίτι μας. Εννοείται ότι τα περισσότερα μέρη μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού. Για παράδειγμα, ένα σπιτικό με 4 άτομα θα χρειαστεί μεγαλύτερη δεξαμενή από ένα με δύο.
Τύποι ηλιακού θερμοσίφωνα
Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν δύο τύποι και ότι αυτό που τους ξεχωρίζει είναι το πόσο καλά μπορούν να λειτουργήσουν τον χειμώνα. Ας τους δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
Πρώτος τύπος: Θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν θερμοσίφωνες οι οποίοι ζεσταίνουν τι νερό απευθείας με τους ηλιακούς συλλέκτες. Με απλά λόγια, οι σωλήνες περνάνε ανάμεσα από τους συλλέκτες, το νερό ζεσταίνεται και καταλήγει στην δεξαμενή για να έρθει στο σπίτι μας. Πρόκειται για παλιού τύπου αλλά πολύ φθηνούς ηλιακούς θερμοσίφωνες, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας τον χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι ιδανικοί για περιοχές που δεν έχουν κρύους χειμώνες, όπως τα νησιά.
Δεύτερος τύπος: Θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος. Σε αυτούς τους θερμοσίφωνες το νερό δεν κυκλοφορεί στους συλλέκτες αλλά μένει στην δεξαμενή όπου και ζεσταίνεται και διατηρείται ζεστό. Οι θερμοσίφωνες αυτοί χρησιμοποιούν εναλλάκτες για να κρατούν το νερό ζεστό και μπορούν να δεχτούν αντιψυκτικό για να δουλεύουν απρόσκοπτα και τον χειμώνα, ασχέτως θερμοκρασιών. Είναι η ιδανική λύση για τα περισσότερα νοικοκυριά της Ελλάδας. Το μειονέκτημα τους είναι το γεγονός ότι οι τιμές τους είναι υψηλότερες από αυτές των συστημάτων του πρώτου τύπου αφού προσφέρουν καλύτερη λειτουργία και είναι και πιο καινούργιας τεχνολογίας.
Πριν λοιπόν αγοράσετε θερμοσίφωνα, θα πρέπει να σκεφτείτε ποιος τύπος σας ταιριάζει. Να θυμάστε ότι ο πρώτος είναι ιδανικός μόνο για τα νησιά, αν δεν είστε σίγουρος για τον καιρό της περιοχής σας, ο δεύτερος είναι μονόδρομος.
Τι είναι το Weatherstripping;
Τι Οκτ 29, 2024
Ήταν πάντα εκεί
Stories Οκτ 10, 2024