Youmag.gr
Έχοντας ως βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδρύθηκε το 2008 η εταιρεία Airbnb. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό, εξαπλώνοντας τον κύκλο εργασιών...

Έχοντας ως βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδρύθηκε το 2008 η εταιρεία Airbnb. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό, εξαπλώνοντας τον κύκλο εργασιών της και στην Ελλάδα. Τι είναι λοιπόν η Airbnb, ωφελεί ή όχι τον τομέα της διαμονής; Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά ή πρόκειται για μια ακόμη φούσκα, η οποία αργά ή γρήγορα θα σκάσει;

Ενοικίαση καταλυμάτων

Ο κύριος σκοπός της εταιρείας δεν είναι άλλος από την καταγραφή και ενοικίαση καταλυμάτων κάθε τύπου. Αν λοιπόν έχετε στην κατοχή σας ένα ακίνητο και δεν το χρησιμοποιείτε, μέσα από αυτή την εταιρεία μπορείτε να το διαθέσετε στο κοινό. Ανάλογα με τα τετραγωνικά, την τοποθεσία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καταλύματος, θα διαμορφωθεί μια τιμή την οποία θα εισπράττετε ανά ημέρα.

Σας φαίνεται απλό; Είναι! Μέσα από μία ιστοσελίδα, μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να ενημερώνει την εγγραφή του στο σύστημα και να εμπλουτίζει το κατάλυμά του με νέες πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλο υλικό. Στόχος

βέβαια είναι η προσέλκυση πιο πολλών πελατών που θα μένουν στο κατάλυμα.
Ακόμη κι αν δε διαθέτετε ένα ολόκληρο σπίτι προς ενοικίαση, μπορείτε να ενοικιάσετε ένα μέρος του. Πολύ συχνά, μάλιστα, οι πελάτες ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση ή για μια οικονομική μορφή φιλοξενίας.

Με το pigogo.gr παίρνεις λεφτά πίσω από τις online αγορές σου στα πιο γνωστά καταστήματα

Προβλήματα που εγείρονται

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ανακύπτουν σε σχέση με τη χρήση τέτοιων καταλυμάτων είναι νομικό και φορολογικό. Δεν υπήρχε μέχρι πρότινος φορολογικό πλαίσιο για όσους ιδιώτες ήθελαν να νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους. Σαν αποτέλεσμα, δεν μπορούσαν να κοπούν αποδείξεις και εν τέλει δεν μπορούσε το κράτος να εισπράξει φόρους μέσα από αυτή τη διαδικασία. Επομένως, το ποσοστό φοροδιαφυγής για τα κέρδη που προέρχονται από τέτοια καταλύματα δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Οι ξενοδόχοι και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό έχουν αντιδράσει σθεναρά, καθώς αναγνωρίζουν πως οι κανόνες δεν είναι ίσοι για όλους. Αν ένας φορολογείται στο 100% κι ένας ανταγωνιστής (τρόπον τινά) δε φορολογείται ούτε στο ελάχιστο, το παιχνίδι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί δίκαιο.

Εκτός από αυτά τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, προκύπτει το πρόβλημα της ασφάλειας σχετικά με τα καταλύματα που νοικιάζονται. Μιας και δεν υπάρχει ενδελεχής έλεγχος, πολλά είναι τα φαινόμενα ελλιπών κανόνων ασφαλείας μέσα στα καταλύματα (παραδείγματος χάριν, πολλά δε διαθέτουν πυροσβεστήρα ή έξοδο διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης). Επίσης, οι χώροι σπάνια φυλάσσονται. Συνεπώς, δεν είναι λίγες οι φορές όπου μαρτυρούνται κρούσματα κλοπών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.

Αξίζει τελικά η ενοικίαση καταλυμάτων τύπου Airbnb;

Κι εδώ οι γνώμες είναι διχασμένες και δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ήδη ασχοληθεί με την ενοικίαση καταλυμάτων κι έχουν κερδίσει αρκετά χρήματα από αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, τα παράπονα που εκφράζονται από πολλούς έχουν βάση. Χωρίς ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας τους, τα καταλύματα παραμένουν στο κενό.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για οικονομικές λύσεις διαμονής που μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και τελευταία στιγμή. Σε πολλά καταλύματα μάλιστα λειτουργεί θυρωρείο και μπορείτε να συλλέξετε πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή εύκολα και γρήγορα. Είναι στο χέρι σας να εκμεταλλευτείτε αυτού του τύπου την ενοικίαση, είτε ως πελάτης είτε ως ιδιοκτήτης.