Youmag.gr
Η μετακόμισή μας στο χωριό ήταν μια απόφαση ζωής. Άλλαξε δραματικά τον τρόπο ζωής μας και τους ρυθμούς μας.Μετά από 21 χρόνια συνεχόμενα στον...

Η μετακόμισή μας στο χωριό ήταν μια απόφαση ζωής. Άλλαξε δραματικά τον τρόπο ζωής μας και τους ρυθμούς μας.Μετά από 21 χρόνια συνεχόμενα στον εργασιακό στίβο βρέθηκα σε ένα νέο σπίτι προσπαθώντας να οργανώσω μια νέα ζωή αλλά να οργανώσω και τον εαυτό μου. Πολύ δύσκολο να είσαι από την μια στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά και να εξαρτάσαι οικονομικά από άλλονΗ επιλογή επομένως για να ξαναβρώ τις ισορροπίες μου ήταν να βρω μια ασχολία , μια δουλειά. Το πρότζεκτ επομένως ήταν μονόδρομος για την αρχή, εργασία από το σπίτι.

Αποφάσισα λοιπόν να επενδύσω στο internet, στο blogging,στα social media και στο digital γενικά. Και γιατί αυτό; Με το Blogging ασχολούμαι χρόνια οπότε είπα να το πάω ένα βήμα παραπέρα , να το κάνω πιο επαγγελματικά. Τα social ο κόσμος του digital είναι ένας χώρος που σου δίνει την δυνατότητα να ασχοληθείς εξ αποστάσεως. Έτσι λοιπόν έγινα μια WAHM – working at home mom – όπως είναι ο ξένος όρος.

Δύσκολο όμως να βρίσκεσαι στο σπίτι σου και να προσπαθείς να οργανώσεις ωράρια, δουλειές, τον χώρο σου , τον χρόνο σου, τις σκέψεις σου. Θεωρούσα ότι είναι σχετικά εύκολο να δουλεύω από το σπίτι από την στιγμή που το τζιτζίκι το πρωί είναι στο σχολείο και έχω όλο τον χρόνο να δουλέψω απερίσπαστη. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί εκεί που κάθεσαι και λες ότι τώρα θα δουλέψω βλέπεις τα πιάτα στο τραπέζι και σε πιάνει η ακαταμάχητη επιθυμία να τα μαζέψεις. Ξανακάθεσαι και ξαφνικά θυμάσαι ότι δεν πρόλαβες να σιδερώσεις τα ρούχα του μικρού και πάει λέγοντας.

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

Προσπαθείς να αποφύγεις καφέδες και χρόνο σε ψώνια και διάφορα βολταρίσματα δεξιά και αριστερά. Και παράλληλα πρέπει να εξηγήσεις και το γιατί. Εδώ είναι που σε κοιτάνε σαν ούφο.

 – Μα αφού δεν δουλεύεις γιατί δεν έρχεσαι;

– Δουλεύω αλλά δουλεύω από το σπίτι.

– Και τι δουλειά κάνεις από το σπίτι ;

Η απάντηση προσπαθείς να είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητή και απλή γιατί για τους περισσότερους όχι μόνο εδώ στο χωριό αλλά γενικά, είναι ακόμα ακαταλαβίστικά.

– Ασχολούμαι με το internet

Δυστυχώς ο όρος internet έχει γίνει συνώνυμο που Facebook, δηλαδή παίζω παιχνιδάκια και διαβάζω τα κοτσομπολιά της ψηφιακής γειτονιάς. Και που να πεις και τον όρο blogging ή blogger! Κοινώς δεν μπορείς να «προσδιοριστείς» ως εργαζόμενος!

Όπως και να έχει, δύσκολο να είσαι εργαζόμενος στο σπίτι. Δεν έχεις και κάποιον να μιλήσεις , να ανταλλάξεις ιδέες, να πεις μια κουβέντα. Αλλά δεν έχεις και το αφεντικό να σου υποδεικνύει πως να δουλέψεις. Από την άλλη μη έχοντας την πίεση πάνω από το κεφάλι σου χαλαρώνεις με αποτέλεσμα να μην δουλεύεις.

Σε γενικές γραμμές 10 πράγματα που  ανακάλυψα μέχρι στιγμής δουλεύοντας από το σπίτι:

  • Θέλει πραγματικά πολύ καλή οργάνωση και πολύ πειθαρχία.
  • Γλιτώνεις από το τρέξιμο και το άγχος να πας στην δουλειά, να προλάβεις να είσαι στην ώρα σου. Στο σπίτι σου απλώς σηκώνεσαι και ξεκινάς την δουλειά με τις πυτζάμες.
  • Γλιτώνεις από το να έχεις το αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου αλλά έχοντας αναλάβει μια δουλειά υπάρχει πάλι αφεντικό που περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και ίσως να είναι λίγο χειρότερα τα πράγματα γιατί δεν σε βλέπει να  εργάζεσαι.
  • Για την πλειοψηφία των γύρω σου δεν εργάζεσαι αλλά απλώς παίζεις στο internet. Δεν είσαι εργαζόμενος από την στιγμή που δεν πας στο γραφείο και δεν έχεις ωράριο.
  • Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο δεν σημαίνει ότι δουλεύεις λιγότερες ώρες. Αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να βρίσκεσαι on line συνεχώς.
  • Δεν έχεις συναδέλφους να μιλήσεις , να ανταλλάξεις απόψεις, να ρωτήσεις.
  • Το θετικό και το αρνητικό μαζί  είναι ότι αναγκαστικά πρέπει να διαβάζεις και να μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς για τον κόσμο του internet.
  • Χρειάζεται πολύ δουλειά, πολύ τρέξιμο, πολλές δημόσιες σχέσεις που πρέπει να τα κάνεις μόνος σου.
  • Όσον αφορά τις απολαβές είναι πολύ λιγότερες και φυσικά δεν μιλάμε για ασφάλιση.
  • Έχεις την δυνατότητα να δουλεύεις από παντού χωρίς τον περιορισμό του φυσικού χώρου του γραφείου.

Υπέρ και κατά πολλά ακόμα που δεν τα έχω ανακαλύψει .

Αλλά για μένα είναι πλέον ένας νέος τρόπος ζωής , μια ακόμη αλλαγή όσον αφορά τα επαγγελματικά μου. Δύσκολο μεν γιατί μετά από πολλά χρόνια συνηθισμένη σε διαφορετικό τρόπο δουλειάς και σε  διαφορετικό αντικείμενο πρέπει να κάνω ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα με εργασία από το σπίτι. Απαραίτητο όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους αλλά καθαρά για μένα σαν άτομο για την ψυχολογία μου. Αργία μήτηρ πάσης κακίας άλλωστε.

Από την άλλη οι αλλαγές όμως είναι το μότο μου. Και η ζωή εδώ στο χωριό μου δίνει νέες επαγγελματικές δυνατότητες να εξερευνήσω.