Πάρα πολλά νέα συγκροτήματα αλλά και τραγουδιστές αναζητούν μια ζεστή στέγη, με την προοπτική πως θα βρίσκονται πιο κοντά στο κοινό. Ως σκοπό τους οι καλλιτέχνες επιθυμούν να προσφέρουν την τέχνη τους μέσα από ένα περιβάλλον που θα έχει την μορφή της παρέας, χωρίς να υπάρχουν οι αποστάσεις που τηρούνται για πρακτικούς λόγους στα θέατρα. Η επιδίωξη υπήρξε ανέκαθεν να ταξιδεύουν τον θεατή σε εποχές που η απόσταση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού ήταν πάρα πολύ μικρή.
Έτσι οι εναλλακτικές μουσικές σκηνές δίνουν μια αίσθηση οικεία σε όλους τους νέους, οι οποίοι αναζητούν μέσα από την μουσική την επικοινωνία και οι αποστάσεις μεταξύ των θεατών και τραγουδιστών είναι μικρή. Σε άλλες εποχές το ελληνικό τραγούδι είχε βρει στέγη στα λεγόμενα κουτούκια, στα οποία η παρέα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό και ζητούμενο της εποχής. Πάρα πολλοί νέοι καλλιτέχνες έγιναν γνωστοί με την βοήθεια του κόσμου που ήταν θαμώνες στα στέκια της εποχής.
Τα κουτούκια ήταν μικρά και η ατμόσφαιρα ζεστή και απλή, τα τραπέζια κοντά το ένα στο άλλο. Με αυτό τον ανεπιτήδευτο τρόπο, ο κόσμος μπορούσε να αναπτύξει την επικοινωνία, ενώ παράλληλα πολλές φιλίες άνθισαν στα στέκια αυτά. Με την πάροδο του χρόνου και με τις μεγάλες πίστες τα κουτούκια χάθηκαν, ενώ αναβίωσαν την παλιά τους δόξα την δεκαετία του ενενήντα. Τότε οι νέοι έψαχναν να βρουν εκείνο το στοιχείο της αμεσότητας και της επικοινωνίας, διαχωρίζοντάς τα από τις μεγάλες και απρόσωπες πίστες.
Στα κουτούκια οι καλλιτέχνες έπαιζαν τραγούδια που έμειναν αργότερα στην μουσική ιστορία του τόπου, ενώ ακόμα και αρκετοί καλλιτέχνες είδαν την καριέρα τους να απογειώνεται στο ευρύ κοινό, αφού πρώτα το ίδιο το κοινό τους είχε ανακαλύψει στα κουτούκια όπου ξεκινούσαν την καριέρα τους.
Στην δεκαετία του εξήντα και με την άνθιση ενός πιο μοντέρνου τρόπου διασκέδασης για την εποχή, οι μουσικές σκηνές βρήκαν άνθιση με την μορφή των μπουάτ που φιλοξενούσαν ένα νέο είδος για την μουσική σκηνή του τόπου, το νέο κύμα.
Πάρα πολλοί καλλιτέχνες βρήκαν στέγη στις μπουάτ και η καριέρα τους απογειώθηκε, ενώ ακόμα και σήμερα η μουσική και τα τραγούδια τους είναι μέρος της κουλτούρας του τόπου. Όλα ξεκίνησαν από αυτούς τους μικρούς χώρους, που εκμηδένιζαν τις αποστάσεις μεταξύ των καλλιτεχνών αλλά και των θεατών.
Ο κόσμος που διασκέδαζε στις μπουάτ ήταν οι νέοι της εποχής που ζητούσαν την αμεσότητα στην επικοινωνία, αφού η κουλτούρα της χώρας κυρίως στηρίζεται στην ανάγκη της επικοινωνίας αλλά και στην αγάπη για τα απλά πράγματα, που χαρακτήριζε την εποχή αυτή. Ενδεικτικά, κάποιοι από τους καλλιτέχνες που γνώρισε το ευρύ κοινό από τις μπουάτ είναι ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Καίτη Χωματά και αργότερα ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κ.α.
Οι εναλλακτικές μουσικές σκηνές σήμερα ακόμα διατηρούν τους μικρούς χώρους και στηρίζουν τους νέους καλλιτέχνες, ενώ η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά στις μουσικές σκηνές, αν και σε πολλές περιπτώσεις πλέον διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα, τα είδη της μουσικής που επιλέγονται είναι πιο εναλλακτικά. Ακόμα κι αν οι επιρροές των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών έχουν πιο κλασικές λαϊκές καταβολές, είναι εκείνοι οι χώροι που προσφέρουν πολιτισμό. Είναι μάλιστα πρώτες στις προτιμήσεις των νέων που συναντιούνται στα καινούργια αυτά στέκια της εποχής.
Πώς το Διαδίκτυο Βοηθά στον Τομέα της Εκπαίδευσης
Πως Νοέ 10, 2024
Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης
People Νοέ 10, 2024
Τι είναι το Weatherstripping;
Τι Οκτ 29, 2024