Youmag.gr
Η Διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης (ή αλλιώς ΔΕΘ) οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1926, έπειτα από αίτηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας του τότε βουλευτή Νικόλαου...

Η Διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης (ή αλλιώς ΔΕΘ) οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1926, έπειτα από αίτηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας του τότε βουλευτή Νικόλαου Γερμανού. Έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα, αλλά και για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αποτελεί σε ετήσια βάση μια εμπορική εκδήλωση. Λαμβάνει χώρα σε μια έκταση 180,000 τ.μ. στην Θεσσαλονίκη. Η σημερινή τοποθεσία των εγκαταστάσεων χρονολογείται από το 1937, ενώ διεκόπη η λειτουργία της προσωρινά στην περίοδο του πολέμου. Το 1950 προτάθηκε από τον Μάρσαλ ένα σχέδιο αποκατάστασης του κατεστραμμένου χώρου της έκθεσης.

Την περίοδο του 1950 και μέχρι το 1960 υπήρχαν συμμετοχές τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους. Οι Έλληνες εκθέτες έφταναν τους 400, ενώ οι ξένοι τους 1500 κατά μέσο όρο. Αριθμός ρεκόρ επισκεπτών υπήρξε το 1967, που ξεπερνούσε τους 1,7 εκατομμύριο επισκέπτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δεκαετία του 1970 να κατασκευαστούν μεγαλύτερα περίπτερα. Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ένωση ΔΕΘ και Helexpo

Το 1999 υπήρξαν δύο εταιρίες, η ΔΕΘ και η Helexpo. Η ένωσή τους δεν άργησε να έρθει το 2013 σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα. Η μεγάλη εμπειρία που κατάφερε να αποκτήσει σε όλο αυτό το διάστημα της δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα εκθεσιακής πολιτικής. Έχει καταφέρει να συμμετάσχει σε μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό με εθνικά περίπτερα.

Δείτε πως να πάτε στο supermarket, χωρίς να πάτε στο supermarket…e-Fresh.gr!

Όσον αφορά στους εκθεσιακούς χώρους, έχουν χωριστεί σε τρία συνεδριακά κέντρα: το «Νικόλαος Γερμανός», το «Ιωάννης Βελλίδης» και το Helexpo Corona. Αυτά τα τρία κέντρα έχουν χωρητικότητα 4000 θέσεων. Διαθέτουν σύγχρονους εξοπλισμούς με ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά συστήματα. Φυσικά, η έκθεση Helexpo στο Μαρούσι ανήκει στην ιδιοκτησία της ΔΕΘ-Helexpo.

Απώτερος σκοπός της ΔΕΘ-Ηelexpo είναι η διοργάνωση άνω των 15 κλαδικών εκθέσεων σε ετήσια βάση. Επίσης διοργανώνει και περιφερειακές εκθέσεις ανά την Ελλάδα και διαθέτει εθνικά περίπτερα σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Έχει υπό την αιγίδα της συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιπλέον στόχοι της είναι οι φιλικοί και οικονομικοί δεσμοί που προσπαθεί να αναπτύξει μεταξύ των χωρών, να προβάλει και να στηρίξει την Ελληνική παραγωγή και τον Ελληνικό τουρισμό.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι έχει κατορθώσει να αυξήσει και να διευρύνει τον αριθμό των επισκεπτών. Επιπλέον όλο και περισσότερες διοργανώσεις κάνουν την εμφάνισή τους, όπως για παράδειγμα η Infacoma, η Philoxenia, η Kosmima, η EnergyTech και πολλές άλλες.

Με αυτό τον τρόπο προσαρμόζεται και καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Ακόμη συμμετέχει σε εκθέσεις χωρών των Βαλκανίων και όχι μόνο. Η συμμετοχή στην μεγαλύτερη έκθεση πληροφορικής του κόσμου στην Γερμανία αποτελεί την πρώτη Ελληνική Εθνική συμμετοχή μετά από δύο δεκαετίες.

Διεθνείς συμμετοχές

Έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια να αποκτήσει διεθνείς διαύλους επικοινωνίας. Οι συμμετοχές της στη Διεθνή Ένωση Εκθέσεων και στη Διεθνή Ένωση Οργανωτών Εκθέσεων την βοήθησαν στη διεθνή της δικτύωση. Αποτελεί μέλος των International Congress & Convention Association, Central European Fair Alliance, AIPC (The International Association Of Congress Centres), IAEE (International Association For Exhibitions & Events, ITTFA (Nternational Tourism Trade Fair Associasion) και HAPCO (Hellenic Association Of Professional Congress Organisers.

Είναι επίσης μέλος επιμελητηρίων όπως το ΕλληνοΓερμανικό, το ΕλληνοΙταλικό, το ΕλληνοΑραβικό, το ΕλληνοΡωσικό, το ΕλληνοΓαλλικό, το ΕλληνοΓερμανικό και το ΕλληνοΚινέζικο. Και τέλος, συνεργάζεται και με το υπουργείο Εξωτερικών, τον ΣΒΒΕ, τον ΣΕΒΕ και την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων της Κύπρου.