Youmag.gr
Στην Πλαγιά της Ακρόπολης Στην Πλαγιά της Ακρόπολης
Το παλιό κέντρο της Αθήνας με τα ιστορικά μνημεία κρύβει κι άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που δεν είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Γύρω από... Στην Πλαγιά της Ακρόπολης

Το παλιό κέντρο της Αθήνας με τα ιστορικά μνημεία κρύβει κι άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που δεν είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Γύρω από την ακρόπολη και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της υπάρχουν σπήλαια, που έχουν μέσα τους καλά κρυμμένη την Ιστορία της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας. Σε αυτά η λατρεία των Θεών είναι φανερή, αφού έχουν βρεθεί στοιχεία που το αποδεικνύουν. Το τμήμα αυτό έχει αθέατες, όπως τις ονομάζουν, σπηλιές. Είναι αφιερωμένες η καθεμία ξεχωριστά σε θεούς που λατρεύονταν κατά την αρχαία περίοδο.

Άνοιξε τον λογαριασμό σου δωρεάν στην Freedom24 και λάβε μια εντελώς δωρεάν μετοχή αξίας έως και $800

Η σπηλιά του Απόλλωνα, του Πάνα και του Δία βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά του λόφου, ενώ η κάθε μία έχει την δική της Ιστορία. Η σπήλια του Απόλλωνα κατά τις αρχαίες μαρτυρίες που έχουν βρεθεί στο σπήλαιο σχετίζεται με την ιστορία Θεού Απόλλωνα και της Κρέουσας, της Κόρης του Ερέχθειου που έφερε στον κόσμο τον Ίωνα. Παράλληλα, υπάρχουν μέσα κοιλότητες που αποδεικνύουν την τοποθέτηση αγαλμάτων των θεών μέσα σε αυτές και άνοιγμα, από όπου ακολουθούσαν την πομπή στα Παναθήναια. Ανατολικά βρίσκεται η σπηλιά του θεού Πάνα, που οι Αθηναίοι λάτρευαν και μάλιστα πίστευαν ότι ο θεός τους είχε βοηθήσει κατά την Μάχη του Μαραθώνα.

Οι Αθηναίοι για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους και την λατρεία τους στον Θεό Πάνα του αφιέρωσαν την σπηλιά ως χώρο λατρείας. Οι μαρτυρίες του Ευριπίδη και του Παυσανία με τις περιγραφές τους αποδεικνύουν τον σκοπό και την χρήση των σπηλαίων, ενώ βρέθηκαν και τα αγάλματά τους που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το σπήλαιο του Δία ήταν στην μέση, ενώ ανατολικά κατά τους χριστιανικούς χρόνους υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και μέσα βρίσκονται τοιχογραφίες. Η περιοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την απελευθέρωση της χώρας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ στην συνέχεια από τις σπηλιές κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο μπόρεσαν να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που πιστοποιούν την ύπαρξη πολλών αρχαίων χώρων, όπως και πηγών. Η κλεψύδρα ήταν εκείνη από όπου οι Αθηναίοι έπαιρναν νερό, ιδιαίτερα την εποχή που διαρκούσαν τα μελτέμια, ενώ ακόμα και σήμερα πολλές φορές η στάθμη ανεβαίνει πολύ και πλημμυρίζει την αρχαία αγορά. Η κλεψύδρα δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο στην αρχαία Αθήνα αλλά και αργότερα, όταν διαμορφώθηκε καινούργιο κτίσμα μετά από πτώση των βράχων από τον λόφο της Ακρόπολης. Η πηγή αυτή εφοδίαζε με νερό σε δύσκολες πολεμικές περιόδους και εποχές που διένυε η χώρα.

Γύρω από τον ιερό βράχο υπάρχουν ναοί και Ιερά, όπως εκείνο της Αφροδίτης και του Έρωτα, δηλαδή του απόγονου της Θεάς Αφροδίτης. Τα ευρήματά της από την αρχαιολογική σκαπάνη είδαν το φώς το 1931. Υπάρχουν πάρα πολλά μνημεία γύρω από την Ακρόπολη που βοήθησαν οι αρχαιολόγοι της εποχής να έρθουν στην επιφάνεια και άλλα ιερά, αλλά και νεότερα κτίσματα όπως το εκκλησάκι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας και το μνημείο του Θρασύλλου που ανατινάχτηκε το 1827.

Πάρα πολλά, ευρήματα βρίσκονται στα Μουσεία τις περιοχής που μπορεί κάποιος να θαυμάσει από κοντά. Η αρχαιολογία είναι η επιστήμη που οι επόμενες γενιές οφείλουν τις γνώσεις που έχουν. Είναι η επιστήμη αυτή ανεξάντλητη και προσφέρει ιστορική συνείδηση στους πολίτες.