Youmag.gr
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και οδηγεί σε καταστροφή του πνευμονικού παρεγχύματος και στένωση των...

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και οδηγεί σε καταστροφή του πνευμονικού παρεγχύματος και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Κυριότερες μορφές της είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμο- νικό εμφύσημα. Από ΧΑΠ πάσχουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, σε όλον τον κόσμο. Aποτελεί διεθνώς την 4η αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το 8,4% του γενικού πληθυσμού άνω των 35 ετών που υπήρξαν καπνιστές (πάνω από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους), δηλαδή περίπου 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ. Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

Με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή φυσικού αερίου κερδίζετε 50€ δωροκάρτα Shell

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Ενδέχεται να προκύψει κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, η ΧΑΠ αποτελεί μια άγνωστη ασθένεια για το ευρύ κοινό και περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, οι ασθενείς για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται.

Πώς προκαλείται η ΧΑΠ;

To 90% των περιπτώσεων της ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα. Επίσης, η έντονη και παρατεταμένη έκθεση στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα ή σε σκόνες και χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας είναι πιθανό να προκαλέσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Το πιο πιθανό “κατώφλι” εμφάνισης της ΧΑΠ είναι η ηλικία των 45 ετών.

Συμπτώματα-Ενοχλήσεις

Tα συμπτώματα αρχίζουν ήπια. Οι πάσχοντες συμβιβάζονται με τον “λίγο βήχα παραπάνω”, με τη δύσπνοια ή με την κούραση την οποία αποδίδουν σε έλλειψη άσκησης και δεν επι- σκέπτονται τον γιατρό τους. Δυστυχώς όταν προχωρήσει αρκετά πλέον η νόσοςο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης τον χρόνο, που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και συνεχίζει να καπνίζει, αφήνει τη νόσο να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια και να τον καθηλώσει στο σπίτι.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

  • Καπνίζετε
  • Εκτίθεστε σε παράγοντες ρύπανσης/μόλυνσης του αέρα στο επαγγελματικό σας περιβάλλον
  • Βήχετε
  • Έχετε απόχρεμψη (φλέγματα – παρατηρείτε αλλαγή στο χρώμα τους)
  • Έχετε δύσπνοια
  • Έχετε συριγμό (σφύριγμα στο στήθος)
  • Δυσκολεύεστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες
  • Πόνο στα πλευρά σας που χειροτερεύει όταν εισπνέετε

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση της ΧΑΠ μπορεί να εμποδίσει ή έστω να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον θα σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής σας.