Youmag.gr
Υψηλή ανεργία των νέων: ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο της Κρίσης Υψηλή ανεργία των νέων: ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο της Κρίσης
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μία οικονομική Κρίση που όμοια της δεν έχει ξαναζήσει. Πρόκειται για μία βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία... Υψηλή ανεργία των νέων: ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο της Κρίσης

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μία οικονομική Κρίση που όμοια της δεν έχει ξαναζήσει. Πρόκειται για μία βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία έχει χτυπήσει όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Όλοι ανεξαιρέτως – συνταξιούχοι, μισθωτοί, δημόσιοι και ιδιωτικού υπάλληλοι, έμποροι κι ελεύθεροι επαγγελματίες – είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραστικά ή και να εξαφανίζονται τελείως. Πολλοί μέσα σε μία μέρα έχασαν τη δουλειά τους ή αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρηση τους.

Φυσικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν η ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Αυτοί που βρέθηκαν όμως στο μάτι του Κυκλώνα και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση εργασίας, είναι οι νέοι. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι πάντα πολύ μεγάλα και αυτό είναι που ανησυχεί πολλούς ειδικούς, αλλά και τη Κυβέρνηση και τους Πολιτικούς γενικότερα. Τι φταίει όμως γι’ αυτή την ανεργία;

Η έλλειψη χρημάτων στην αγορά

Δεδομένου ότι τα έσοδα και τα κέρδη εταιρειών κι επιχειρήσεων γνωρίζουν συνεχώς αρνητικά ρεκόρ, η πρόσληψη νέου προσωπικού από τις επιχειρήσεις είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο, ενώ οι απολύσεις αποτελούν τον κανόνα. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς ο ιδιοκτήτης θα προτιμήσει να δουλέψει ο ίδιος περισσότερο ή να απασχολήσει κάποια μέλη της οικογενείας του για βοήθεια, συνήθως με μαύρη εργασία. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν εμπειρία, είναι δύσκολο κάποιος να τους εμπιστευτεί τώρα που δεν του περισσεύουν και χρήματα.

Εκπτώσεις και προσφορές έως -50% σε επιλεγμένα προϊόντα!

Οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί

Μια από τις πρώτες κινήσεις των Κυβερνήσεων της Κρίσης, ήταν η μείωση των μισθών των νέων, προκειμένου να δώσουν κίνητρα για τη πρόσληψη τους. Αυτό όμως έκανε τους ίδιους τους νέους να μην θέλουν να δουλέψουν καθώς με οχτάωρη απασχόληση, πιθανότατα θα βγάλουν όσα ένας που δουλεύει τετράωρα! Έτσι, πολλοί νέοι επιλέγουν να κάτσουν σπίτι τους από το να δουλεύουν όλη την ημέρα για ψίχουλα με τα οποία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Έλλειψη θέσεων εργασίας

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που προκύπτουν, απευθύνονται σε έμπειρους εργαζόμενους. Το μεγάλο πρόβλημα των νέων ανέκαθεν ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των εργοδοτών προς αυτούς. Πάντα προτιμούσαν τους υποψηφίους που είχαν εμπειρία και τώρα, λόγω των απολύσεων, η αγορά εργασίας έχει γεμίσει από άνεργους με μεγάλη εμπειρία αλλά κι εξειδίκευση. Έτσι, οι μόνες δουλείες που καταφέρνουν να βρουν οι περισσότεροι, είναι σερβιτόροι και ντελιβεράδες.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η μεγάλη ανεργία των νέων είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη κοινωνία γενικότερα, με αποτέλεσμα να δούμε πολλά πράγματα να αλλάζουν. Είναι πλέον ας πούμε κοινό μυστικό ότι τα 30 είναι τα νέα 20, καθώς οι εικοσάρηδες δυσκολεύονται πάρα πολύ να φύγουν από το σπίτι τους και να ξεκινήσουν το δικό τους ή να ξεκινήσουν και τη δική τους οικογένεια. Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται πλέον ευρέως, είναι η επιστροφή στο σπίτι νέων που έφυγαν από το σπίτι τους για να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή, αλλά στη πορεία τα πράγματα δεν πήγαν κατ’ ευχήν και δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Το φαινόμενο Brain drain

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράφει το φαινόμενο της μετανάστευσης λαμπρών νέων επιστημόνων και άλλων ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό, προκειμένου να βρούνε εκεί δουλειά. Συχνά μάλιστα, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, καθώς το αντικείμενο σπουδών τους (σε ντόπια πάντα πανεπιστήμια) έχει πολύ μικρή ή μηδαμινή παρουσία ή εφαρμογή στην Ελλάδα. Έτσι, η χώρα μας μέρα με τη μέρα χάνει λαμπρούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να καινοτομήσει και να αναπτυχθεί.

Υπάρχει ελπίδα;

Τα πράγματα φαίνεται πως αρχίζουν να αλλάζουν και πως το Κράτος πλέον παίρνει πολύ στα σοβαρά το πρόβλημα της ανεργίας των νέων και του Brain Drain. Συνέχεια βλέπουμε να δημιουργούνται νέα προβλήματα κατάρτισης κι εργασίας ειδικά για νέους, ενώ επανήλθαν και τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Επιπλέον, το Κράτος δίνει επιπλέον μόρια στους νέους στα διάφορα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης του. Τέλος, έχουν δρομολογηθεί και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι ώστε οι νέοι να αποκτούν όλα τα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν μια δουλειά στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Το πρόβλημα της ανεργία των νέων και της φυγής τους στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ σύνθετο και μεγάλο και θα ήταν τουλάχιστον αφελές το να περιμένουμε να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.