Youmag.gr
Το Άγιο Όρος, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μοναστηριακό κράτος στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία και ονομάζεται επίσης «ο κήπος της Παναγίας. Το μοναστηριακό κράτος...

Το Άγιο Όρος, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μοναστηριακό κράτος στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία και ονομάζεται επίσης «ο κήπος της Παναγίας. Το μοναστηριακό κράτος του όρος Άθως, το οποίο καταλαμβάνει το ανατολικότερο, πιο άγριο «πόδι» της χερσονήσου της Χαλκιδικής, είναι το δεύτερο σημαντικότερο θρησκευτικό μέρος για προσκύνημα, μετά την Ιερουσαλήμ, για περισσότερους από 300 εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς παγκοσμίως.

Φιλοξενώντας 20 μοναστήρια, το Άγιο Όρος αποτελεί αυτόνομη περιοχή εντός του ελληνικού κράτους, ενώ πνευματικά υπάγεται στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Αν και είναι αφιερωμένο στην Παναγία, απαγορεύεται η είσοδος σε οποιαδήποτε θηλυκό ζώο ή άνθρωπο. Όμως, κάθε άντρας ενήλικας μπορεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, ανεξάρτητα από την πίστη ή την εθνικότητα του, απλώς και μόνο με την απόκτηση μιας άδειας παραμονής.

Για παράδειγμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έχει επισκεφτεί δύο φορές το Ρωσικό Ορθόδοξο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος. Άλλωστε, οι μισοί από τους 40.000 επισκέπτες κάθε χρόνο είναι Ρώσοι, ενώ το ρωσικό μοναστήρι έχει χώρο για την παραμονή 500 επισκεπτών.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα μοναστηριακά προϊόντα που μπορεί κανείς να αγοράσει από το Άγιο Όρος;

Τα μοναστηριακά προϊόντα που είναι εδώδιμα μπορεί να είναι τα κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά Αγίου Όρους, το μέλι Αγίου Όρους που είναι κυρίως θυμαρίσιο, το ελαιόλαδο και οι ελιές. Ακόμη μπορείς να βρεις λικέρ -από μανταρίνι, ρόδι, τριαντάφυλλο, κεράσι, μπανάνα, μέντα και πικραμύγδαλο. Φυσικά, τα νηστίσιμα μοναστηριακά προϊόντα έχουν την τιμητική τους. Τέτοια είναι γλυκά όπως λουκούμια, νηστίσιμες μερέντες και γλυκά με μέλι. Άλλα μοναστηριακά προϊόντα είναι το αλάτι από την θάλασσα που διαβρέχει το Άγιο Όρος αρωματισμένο με βότανα της περιοχής όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι κτλ. αλλά και ο κρόκος που αποτελεί εξαιρετικό μπαχαρικό για τους γνώστες της ελληνικής κουζίνας. Οι αμπελώνες της περιοχής χρησιμοποιούντα πέρα από την παραγωγή κρασιού για την παραγωγή και άλλων σκευασμάτων όπως ξύδι ή άλλα αποστάγματα. Το πιο γνωστό είναι φυσικά το τσίπουρο.

allazorevma.gr – το μοναδικό site σύγκρισης τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα

Πέρα από τα εδώδιμα μοναστηριακά προϊόντα, μεγάλη αγορά αποτελούν και τα μοναστηριακά προϊόντα φαρμακείου. Οι μοναχοί του Άθου χρησιμοποιούν τις υπέροχες πρώτες ύλες της περιοχής για την παραγωγή φαρμάκων και διαφόρων ελιξιρίων που βοηθούν στη φροντίδα διαφόρων συμπτωμάτων του σώματος. Έτσι υπάρχουν φάρμακα για την τόνωση του οργανισμού, την ανακούφιση από τους πόνους, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την καλυτέρευση του πεπτικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, την βελτίωση της πνευματικής ευεξίας καθώς και διάφορα φυσικά και βιολογικά εντομοαπωθητικά. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μοναστηριακά προϊόντα που χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρώτες ύλες και είναι κατάλληλα για την περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών. Τέλος, μπορεί κανείς να βρει ακόμα και μοναστηριακά προϊόντα που βοηθούν τη στοματική υγιεινή!

Χειροποίητα μικρά και μεγάλα έργα τέχνης

Από εκεί και πέρα τα μοναστηριακά προϊόντα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς που αφορούν τα χειροποίητα μικρά και μεγάλα έργα τέχνης. Αυτά είναι: εργόχειρα από ύφασμα ή ξύλο, κομποσκοίνια και ξυλόγλυπτά του Αγίου Όρους, σταυροί και μοσχοθυμίαμα. Επίσης για όσους θέλουν να είναι τυπικοί στις χριστιανικές εκδηλώσεις λατρείας μπορούν να αγοράσουν σφραγίδες πρόσφορων, κεριά και λαμπάδες για τάματα και προσφορές, μύρο και διάφορα αρωματικά έλαια.

Εξαιρετική επιλογή είναι τα μοναστηριακά κοσμήματα. Τέτοια μπορεί να είναι κοσμήματα, ασημένιοι σταυροί, μενταγιόν, μανικετόκουμπα και ούτε καθεξής. Για όσους θέλουν να αγοράσουν αναμνηστικά οι επιλογές στα μοναστηριακά προϊόντα είναι αρκετές. Μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από κομπολόγια, κούπες, πιάτα, ρούχα, μπρελόκ ,κεντήματα, βιβλία, προσευχητάρια, cds και άλλα. Τέλος μία μεγάλη κατηγορία δώρων είναι οι αγιογραφίες. Οι εικόνες αγίων φιλοτεχνημένες από τους μοναχούς του Αγίου Όρους αντιπροσωπεύουν κάποια από τα καλύτερα μοναστηριακά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς… Τελικά, οι επιλογές είναι πολλές και έτσι είτε επισκεφτείτε από κοντά το Άγιο Όρος είτε επιλέξετε να αγοράσετε από κάποιο διαδικτυακό κατάστημα τα μοναστηριακά προϊόντα δεν θα σας απογοητεύσουν!